Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce are ca obiect reducerea TVA la 5% și pentru masa lemnoasă sub diverse forme: rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn. Legea a apărut în Monitorul Oficial și intră în vigoare de mâine, 14 iulie 2023.
Potrivit legii, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
- către persoanele fizice – lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00 şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere puse la dispoziţia furnizorului;
- către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială – lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00 şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere puse la dispoziţia furnizorului.
Tot 5% va fi și cota de TVA aplicată pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute, care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de particule stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 privind cerinţele de proiectare ecologică aplicabile cazanelor cu combustibil solid şi în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 privind cerinţele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid şi cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a Uniunii Europene.
Un demers politic
Demersul de a reduce TVA și pentru produsele din lemn aparține PNL și a fost inițiat în decembrie 2022. Parlamentarii liberali au depus la acea dată un amendament care prevede reducerea TVA de la 19% la 5% pentru peleți din lemn, brichete din lemn, inclusiv vreascuri, ramuri și butuci, astfel încât cei care folosesc pentru încălzire astfel de produse să beneficieze de „prețuri mai mici cu aproximativ 14%”. Propunerea venea în contextul în care peste 3 milioane de gospodării din toată țara se încălzesc cu lemne de foc sau produse derivate din lemn.
Deputatul Gabriel Avramescu a explicat, la momentul depunerii amendamentului, pentru forestmania.ro: „Am discutat și cu producători și cu reprezentanți ai sectorului forestier. Impactul bugetar pentru această măsură nu este mare, e de 18 milioane de lei. Nu am făcut decât să armonizăm cu lemnul de foc și să aducem aceste produse pentru încălzire la același nivel de TVA. Trebuie să avem în vedere contextul, grupurile vulnerabile, instituțiile publice. Am discutat cu producători de peleți din Buzău și cred că se vor încadra, cu acest TVA, să nu fie pe pierdere, dată fiind și ordonanța plafonării. Problemele sunt altele – penuria de materie primă, care vine și din cauza războiului din Ucraina, pentru că mulți importau de acolo. Vine și din cotele mici de exploatare practicate de Romsilva. Dar aici vorbim de o companie care are propriul management și trebuie să gestioneze ei această situație.
Nu are nimeni o soluție miracol.
Vorbim totuși de un stat care funcționează pe principii capitaliste, în care reglajele le face piața, cererea și oferta. Nu putem interveni, ca stat, tot timpul. Dacă devenim un stat intervenționist… ne întoarcem la economia planificată… Plafonarea prețului la lemnul de foc e o măsură bună, dar ea trebuie făcută cu disticție clară pentru cei care au nevoie. Și aici vorbim de o altă problemă nerezolvată: digitalizarea ANAF. Pe bază de CNP, să ai mereu oglinda veniturilor, pe categorii. Noi nu putem urmări aceste venituri, prin urmare nu putem avea măsuri țintite. Dar nu putem lăsa oamenii în frig doar pentru că statul e incapabil să digitalizeze cea mai importantă instituție”, ne-a declarat Gabriel Avramescu.
TVA de 5% pentru lemnul de foc, un demers susținut de ASFOR
Asociația Forestierilor din România – ASFOR a susținut continuu modificarea legislației astfel încât TVA-ul pentru lemnul de foc să ajungă la 5%. Fapt ce s-a întâmplat la finele anului trecut.
Președintele Asociației, Ciprian Dumitru Muscă, avea mai multe argumente, unul dintre ele fiind că „forestierii de bună credință acuză existența unor adevărate rețele de distribuție a lemnului de foc, care valorifică acest produs către populație, fără nicio formă fiscală, fără a plăti TVA, fără a declara venituri și a plăti impozite.
Un lucru este evident – România, în ciuda puterii de cumpărare foarte mici, are o cotă foarte mare de TVA la lemnul de foc”, spunea, la acea dată, președintele ASFOR.
Sursa: Agerpres