DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

ULTIMA ORĂ: 35 de milioane de euro prin PNS pentru utilaje forestiere! Ministerul Agriculturii și ASFOR au stabilit detaliile

Recomandate

Veste bună pentru agenții economici din sectorul forestier! Ministerul Agriculturii și Asociația Forestierilor din România (ASFOR) au întocmit astăzi o „Fișă de Intervenție” pentru Planul Național Strategic, fișă ce cuprinde detalii despre investiții în tehnologii, criterii de acordare a granturilor și tipuri de utilaje. Concret, este vorba despre 35 milioane euro pentru achiziția de echipamente și utilaje, iar detaliile au fost stabilite în cadrul unei dezbateri desfășurate online la care au luat parte ministrul Agriculturii, Adrian Ionuț Chesnoiu, președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, precum și reprezentanți ai unor asociații profesionale din domeniul agricol.

Vor fi sprijinite investițiile corporale legate de:

•        Achiziția de echipamente/utilaje noi pentru colectarea și sortarea, încărcarea, manipularea lemnului în șantierele de exploatare (tractoare specializate, cu excepția harvesterelor, tractoare articulate – forwarder, funiculare, încărcătoare, semiremorci etc.);

•        Achiziția de echipamente noi pentru efectuarea lucrărilor de conducere și îngrijire a arboretelor (motounelte, motoferastraie, tractoare specializate etc.);

•        Achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului;

•        Echipamente de management al riscului (ex. pentru prevenirea și stingerea incendiilor) sau pentru monitorizarea managementului forestier (ex. camere supraveghere, senzori de mișcare/sunet etc.).

Vor mai putea fi sprijinite investițiile necorporale legate de achiziționarea sau utilizarea unor programe informatice pentru gestionarea echipamentelor/utilajelor achiziționate sau monitorizarea managementului forestier.

Beneficiarii eligibili ai programului vor fi operatorii economici atestați/reatestați pentru activitatea de exploatare forestieră în baza ordinului nr. 1106/2018 și ocoalele silvice de regim atestate în baza ordinului nr. 1112/2018.

Valoarea maximă a sprijinului pentru operatorii economici este de 500.000 euro. Valoarea maximă a sprijinului pentru beneficiarii ocoale silvice de regim este de 250.000 euro. Valoarea medie a sprijinului public este de cca. 350.000 euro/proiect.

Suma totală alocată programului este de 35 milioane euro pentru perioada 2023-2027. 29,75 milioane euro vor proveni din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 5,25 milioane euro reprezintă contribuția națională.

Argumentele ASFOR

Ciprian Muscă, președintele ASFOR, a militat pentru alocarea de fonduri, argumentând că lipsa utilajelor afectează mediul la modul cel mai concret.

„În contextul condițiilor naturale grele de accesibilitate a fondului forestier național, a unei rețele reduse de drumuri forestiere, precum și a caracterului extensiv de gestionare a pădurilor, lucrările de exploatare a pădurilor au un rol important în atingerea obiectivelor de conservare a biodiversității, a resurselor de apă și sol, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (prin sechestrarea carbonului) și adapatare la efectele schimbărilor climatice.

Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR

În lipsa intervenției, lucrările de exploatare forestieră vor fi executate în continuare cu echipamente învechite, în condițiile unor pante și distanțe de colectare mari în majoritatea parchelor, iar numărul lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor va fi redus, conducând astfel la afectarea resurselor de sol și apă, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea gradului de sechestrare a carbonului și la scăderea gradului de adaptare a arboretelor la efectele schimbărilor climatice”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi