De ieri, pe ușa Laboratorului de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură din Suceava a apărut un nume nou, străin. Este vorba despre Alan Crivellaro, cercetător al Departamentului de Georgrafie al Cambridge University, membru al Rețelei de anatomie cantitativă a lemnului și al Asociației Internaționale a Anatomiștilor Lemnului. De asemenea, este membru al Societății Internaționale de Biogeografie și al Asociației Scriitorilor de Științe din Marea Britanie.

Alan Crivellaro spune că lucrează numai cu colegi care îl „inspiră”. Este, probabil, și motivul pentru care a venit la Suceava și este asociat al celor de la Laborator.
Studiile de cercetare pe care le face Alan Crivellaro sunt teme semnificative la nivel global, cum ar fi dinamica vegetației, adaptarea la schimbările climatice, degradarea lemnului, arheobotanica și multe altele.

În prezent, el lucrează la o carte alături de echipa suceveană.
„Este vorba despre identificarea arborilor în Europa Centrală și de Est. Identificăm piese pe care le analizăm. Există cărți despre arborii din Rusia, din zona mediteraneeană, dar nu și despre cei din Europa de Est. Nu știu de ce un astfel de studiu nu a fost făcut până acum, probabil că există mai multe explicații, unele ce țin de cercetare. Deși România are o tradiție în ceea ce privește lemnul și cunoștințele din domeniu. Am constatat însă că România are cărți excepționale de „modă veche”, dar care nu îi atrag pe studenții de azi. Cărțile de astăzi au imagini complexe, color – nu alb negru, cum erau înainte – care nu doar că arată bine, ci fac totul mai ușor de înțeles. Această carte la care lucrăm vine cu o premieră, pentru că va prezenta lemnul atât macroscopic, cât și microscopic. Este o carte pentru cei care lucrează cu lemnul. Pentru studenți, care vor învăța cum să identifice arborii. Ceea ce este important. Gândiți-vă și la arheologi, care în timpul săpăturilor descoperă bucăți din lemn.. Ei vor putea să îl identifice”, a declarat, pentru forestmania.ro, Alan Crivellaro.
Cartea „Identificarea macro și microscopică a arborilor și arbuștilor din Europa de Est” va apărea la începutul anului viitor. Vom reveni cu detalii.
Sursa: alancrivellaro.com, biometrie.usv.ro