DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Un inginer auto a lăsat Toyota și Mercedes pentru stejar: s-a făcut tâmplar

Recomandate

Nicolae Roșioru, originar din Vâlcea, a lucrat ani de zile în domeniul auto. Mărci ca Toyota sau Mercedes nu au niciun secret pentru el. A fost mereu pasionat de inginerie, de piese. De a face lucrurile să meargă. Dar, într-o bună zi, a decis că e timpul pentru o schimbare. Ceva care să-i aducă liniște sufletească, bucurie și care să fie o muncă făcută de el, pentru el, nu pentru alții. Cum lemnul i-a plăcut dintotdeauna, și-a spus: De ce nu?

„Am lucrat 18 ani ca inginer auto la firme ca Toyota sau Mercedes. Acum 8 ani am schimbat total domeniul. Am luat-o pe altă cale… Și pe ea rămân. Aveam dintotdeauna o pasiune pentru lemn, dar nu făcusem niciodată ceva concret. Mi-am făcut un atelier și am început”, povestește Nicolae Roșioru pentru forestmania.ro.

Nu avea niciun utilaj, așa că a cumpărat câteva. Neștiind prea multe despre domeniu, a luat utilaje care s-au dovedit proaste… Nu s-a descurajat, ci le-a înlocuit cu unele mai bune. S-a apucat de mobilier.

„Nu sunt singurul care a făcut acest pas… Am mulți prieteni care erau avocați, ingineri, contabili și au devenit tâmplari. Niciunul nu mai lucrase cu lemnul înainte. Și nu am o explicație pentru asta… Dacă nu îți mai place ceea ce faci, schimbi. Ideea e să faci ceva care îți place. Și mie lucrul cu lemnul îmi place”, spune el.

Pregătirea de inginer îl ajută foarte mult, pentru că își face singur proiectele. Dacă ar fi să vorbească despre o problemă, aceea ar fi legată de prețul lemnului.

„Lemnul masiv e mai scump, mereu a fost și mereu va fi. Nu se compară cu PAL-ul sau cu MDF-ul. Mobilierul pe care îl fac eu rezistă timp de generații, nu trebuie înlocuit la cinci ani. Plus că eu lucrez după metode tradiționale, cu îmbinări, nu cu șuruburi. Cheresteaua de stejar pe care o cumpăr, după ce a fost uscată la uscător, e scumpă. Prin urmare și produsul finit e mai scump. Dar orice mobilă din lemn masiv e altfel…”.

Nicolae traduce acest „altfel” prin faptul că lemnul înseamnă sănătate. Că o cameră cu mobilier din stejar are alt aer, mai curat. Nu are adezivi, în primul rând.

„E o chestiune de cultură, dacă vreți. Eu le explic tuturor avantajele lemnului curat. Depinde ce își dorește fiecare și cum vede ansamblul care îi formează căminul”.

Micul atelier din Vâlcea produce și mese, și rafturi, dar mai ales paturi matrimoniale și paturi pentru copii. Cele suspendate au mare căutare. Arată și foarte bine!

Pini și micile camioane forestiere

Jucăriile ocupă un loc aparte în atelierul lui Nicolae. Nu sunt orice jucării, ci create după idei venite chiar de la copii. Plus că întrunesc toate caracteristicile educaționale ale programelor Montessori și Waldorf.

„Nu folosesc nimic sintetic la jucării. Și sunt acel gen de jucării care țin o viață, trec de la o generație la alta”, ne explică Nicolae.

E interesant că la el găsim și mini-camioane pentru transport bușteni. Semn că sectorul forestier se bucură de interes printre cei mici. Foarte bine!

Câteva au ajuns și la Asociația Forestierilor din România – ASFOR, cum e și firesc.

Dacă vreți să vedeți mobilierul, puteți intra pe pagina de Facebook, AICI. Iar jucăriile „Pini” sunt AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi