Centrul de Structuri și Compozite Avansate de la Universitatea din Maine (ASCC) a prezentat BioHome3D, prima casă imprimată 3D și realizată în întregime cu materiale bio. Proiectul a fost finanțat prin Programul Hub și Spoke al Departamentului de Energie al SUA.
Casa-prototip are 600 de metri pătrați. Are podele, pereți și acoperiș imprimate 3D din fibre de lemn și rășini bio. Casa este complet reciclabilă și foarte bine izolată. Și izolația este 100% din lemn. Deșeurile din construcții au fost aproape eliminate datorită preciziei procesului de imprimare.
„Cu BioHome3D inovator, ASCC se gândește în mod creativ la modul în care putem aborda penuria noastră de locuințe, să ne consolidăm industria produselor forestiere și să oferim oamenilor un loc sigur în care să trăiască, astfel încât să poată contribui la economia noastră”, a spus Janet Mills, guvernatorul statului Maine, la inaugurarea casei.
Maine se confruntă cu un deficit de 20.000 de locuințe, care crește în fiecare an. Aproape 60% dintre chiriașii cu venituri mici din Maine cheltuiesc mai mult de jumătate din venit pentru locuințe. Această situație este dublată de creșterea prețurilor la materialele de construcție pe întreg lanțul de aprovizionare.
„Prin producția de astăzi a primei case tipărite 3D din lume realizată din produse forestiere reciclate, Universitatea din Maine continuă să-și demonstreze liderul global în inovare și cercetare științifică”, a spus senatorul Susan Collins, prezentă, alături de nenumărați oficiali și membri ai comunității de afaceri la prezentarea casei.
Avantajele acestei tehnologii sunt nenumărate
Acest tip de locuință are nevoie de mai puțin timp pentru construcția și amenajare în șantier datorită utilizării producției automate în afara șantierului. Imprimarea utilizează materie primă din fibre de lemn de proveniență locală și reduce dependența de un lanț de aprovizionare clasic. Construcția este mai ieftină, prețul caselor – mai mic. Prin materialele folosite, se revitalizează industria locală de produse forestiere.
Mai mult, viitoarele case realizate astfel pot fi personalizate după gustul proprietarului. Iar pe măsură ce tehnologia de fabricație și producția de materiale se extind, livrarea caselor devine mai rapidă.
Prototipul este amplasat în prezent pe o fundație în afara ASCC și este echipat cu senzori pentru monitorizarea termică, de mediu și structurală.
BioHome3D a fost imprimată în patru module, apoi mutată pe fundație și asamblată în jumătate de zi. Electricitatea a funcționat în două ore, fiind necesar doar un electrician la fața locului. Au fost imprimate inclusiv podelele, pereții și acoperișul. Casa 3D poate fi considerată o unitate de stocare și sechestrare a carbonului pe toată durata de viață, iar apoi poate fi reciclată.
Proiectul a fost realizat printr-un parteneriat complex între universitate, Departamentul pentru Comerț al SUA, guvern statului Maine și companii private în cadrul unui program numit Hub and Spoke. Programul a început în 2016, în urma închiderii mai multor fabrici de hârtie.
Prototipul a fost imprimat pe cea mai mare imprimantă 3D polimerică din lume, care, în 2019, a produs cea mai mare barcă imprimată 3D din lume.
Sursa: umaine.edu