Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au reușit să transforme lemnul într-un material la fel de transparent ca sticla, dar mai puternic și cu proprietăți izolante mai bune, arată cbc.ca.
Potrivit specialiștilor americani, lemnul transparent ar putea deveni o alternativă la sticlă în clădirile eficiente din punct de vedere energetic, sau poate deveni un înveliș pentru panouri solare.
Iată explicațiile lor: lemnul este format din două ingrediente de bază, celuloză și lignină. Lignina este un material asemănător unui adeziv care leagă fibrele între ele, și care conține și molecule numite cromofori, care dau lemnului culoare și împiedică trecerea luminii. Încercările timpurii de a produce lemn transparent au implicat îndepărtarea ligninei, dar acest proces de durată presupunea folosirea unor substanțe chimice periculoase, precum și a temperaturilor ridicate, făcând produsul scump și într-o oarecare măsură destul de fragil. Noua tehnică este atât de ieftină și ușoară încât ar putea fi literalmente făcută într-o curte.

Astfel, oamenii de știință au întins peste scândură o soluție de peroxid de hidrogen utilizănd o pensulă obișnuită. Când a fost lăsat la soare sau sub o lampă UV timp de aproximativ o oră, peroxidul a decolorat cromoforii maro, dar a lăsat lignina intactă, astfel încât lemnul a devenit alb. Apoi, au infuzat lemnul cu un epoxidic dur, transparent, conceput pentru uz maritim, care a umplut spațiile și porii din lemn și s-a întărit. Acest lucru a făcut ca lemnul alb să devină transparent.
Soluția epoxidică permite trecerea a 90% din lumina în lemn. Rezultatul este o bucată de material ce arată ca sticla, dar are rezistența și flexibilitatea lemnului.

Specialiștii au multe argumente în favoarea lemnului transparent: ca material pentru ferestre, ar fi mult mai rezistent la spargere. Este mai ușor decât sticla, cu proprietăți izolante mai bune, ceea ce reprezintă un factor foarte important deoarece ferestrele sunt o sursă majoră de pierderi de căldură în clădiri. De asemenea, ar putea fi nevoie de mai puțină energie pentru a fabrica lemn transparent, deoarece nu sunt implicate temperaturi ridicate ca la fabricarea sticlei.
În plus, multe tipuri diferite de lemn, inclusiv stejar, pot fi făcute transparente. Dacă lemnul transparent este puțin mai gros, ar fi suficient de puternic pentru a deveni parte a structurii unei clădiri, astfel încât ar putea exista pereți întregi din lemn transparent.
Deși această tehnologie nu a fost încă extinsă la niveluri industriale, cercetătorii spun că dispune de un mare potențial ca material de construcție nou. De fapt, ei spun că, teoretic, o casă întreagă ar putea fi făcută transparentă, fiind și în același timp eficientă din punct de vedere energetic.
Sursa: cbc.ca