Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs la sesiunea de deschidere a Conferinței „Reconstruirea viitorului pentru oameni și planetă – o nouă inițiativă europeană Bauhaus”, organizată de Academia Pontificală de Științe. În cadrul acestuia, ea l-a citat pe Suveranul Pontif, spunând: „Papa Francisc are atâta dreptate când spune că oamenii nu trebuie să fie inundați de ciment și oțel”.
În discursul său, von der Leyen a vorbit despre Pactul Verde European și despre implicarea tuturor în reducerea emisiilor de carbon și protejarea planetei.
„Primul principiu este sustenabilitatea. Oamenii credincioși cred că Creația ne-a fost încredințată nouă, ființelor umane, dar nu ne aparține. Responsabilitatea noastră este să o păstrăm, să avem grijă de ea și să o transmitem generațiilor viitoare. Dar de prea mult timp omenirea a uitat această responsabilitate. Generație după generație a exploatat natura dincolo de granițele planetei noastre. Am luat, am poluat, am eliminat. Și asta trebuie să se oprească. Avem nevoie de un nou model, care să redea naturii în loc să o ia. Acesta este Pactul Verde European. Dorim să facem din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Am introdus această ambiție într-o lege obligatorie.
Oamenii au nevoie de frumusețe pentru a prospera. Și aici nu vorbesc doar despre estetică. Mă refer și la un alt fel de frumusețe: calitatea vieții. Există un proiect în Luxemburg care a câștigat recent un premiu Bauhaus: O clădire nouă pentru un centru de zi și școală primară. A fost construit aproape în întregime din lemn. Au fost folosite și alte elemente naturale, cum ar fi paie, lut și lână – toate din surse locale. După cum știți, lemnul recoltat în mod durabil poate reduce emisiile de carbon ale unei clădiri cu până la 60%. Papa Francisc are atâta dreptate când spune că oamenii nu trebuie să fie inundați de ciment și oțel.
Construirea mai mult cu elemente naturale, cum ar fi lemnul, este atât bună pentru planetă, cât și bună pentru bunăstarea oamenilor.
Pactul verde european va reuși doar cu participarea tuturor. Și Noul Bauhaus european oferă un cadru minunat pentru acest lucru. Am început inițiativa cu o perioadă de punere în comun a inovației. Au avut loc sute de discuții și evenimente. Sute de experți, dar și mii de cetățeni au contribuit cu ideile lor. Participarea este cheia succesului nostru. Și vedem deja că funcționează.
Principiul Bauhaus al durabilității și frumuseții se traduce bine în alte sectoare ale economiei noastre. La fel ca industria modei. Noul Bauhaus european lucrează cu industria creativă. Acest sector angajează peste 2 milioane de oameni în Europa. Scopul acestei cooperări este de a promova materialele bazate pe natură, reducerea deșeurilor și utilizarea de substanțe chimice în procesul de producție. Există o piață în creștere pentru acest lucru la nivel mondial. Cetățenii din întreaga lume își doresc produse la prețuri accesibile, durabile și frumoase. Brandurile culturale și creative de ultimă generație reprezintă peste 70% din piața mondială. Acesta este doar un alt exemplu în care noul Bauhaus european poate promova și accelera tranziția verde. Pentru succesul Pactului ecologic european, este atât de important ca oamenii să-l accepte ca pe propriul proiect. Pentru că o astfel de schimbare fundamentală necesită mai mult decât bani și legi. Este nevoie de milioane de idei și de entuziasmul cetățenilor, întreprinderilor și oamenilor de știință deopotrivă”, a mai spus șefa Comisiei Europene.
Discursul integral, AICI.
Primul festival Bauhaus
Precizăm că între 9 și 12 iunie a avut loc, în premieră, un festival dedicat noului Bauhaus European, organizat de Comisia Europeană.
Conceput în jurul a trei piloni, Forum, Fair și Fest (forum, târg și sărbătoare), și prezent fizic la Bruxelles, la Gare Maritime și Mont des Arts, dar și în mediul online, festivalul a cuprins peste 200 de evenimente conexe create în comun, răspândite pe tot cuprinsul Europei, organizate în mod independent de parteneri.
Președinta Ursula von der Leyen a deschis oficial festivalul la Roma, la Muzeul național al artelor secolului XXI, printr-o transmisiune în direct.
Potrivit unui comunicat de presă, „Festivalul a reunit cetățeni din toate categoriile sociale pentru a dezbate și a modela peisajul nostru viitor. Este o oportunitate de a explora valorile noului Bauhaus european de frumusețe, durabilitate și unitate, precum și despre puterea lor de a aborda provocările societății”.
Sursa: Comisia Europeană