DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

10 C
București
8.8 C
Sibiu
7.4 C
Suceava
6.7 C
Covasna
8.3 C
Piatra Neamț
7.1 C
Braşov
8.2 C
Bistrița
10.2 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

USR vrea să schimbe Codul silvic: acces liber în păduri

Recomandate

Parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu au depus un proiect de lege prin care vor să modifice Codul silvic astfel încât să asigure accesul în pădure oricui își asumă răspunderea în acest sens.

Senatorul Oprinoiu a explicat, pe pagina sa de Facebook, acest demers legislativ:

„Știați că, din punct de vedere legal, nu aveți voie să intrați în pădurile din România?

Sună absurd, dar articolul relevant din Codul Silvic titrează faptul că publicul are acces doar pe trasee turistice. Cum traseele și potecile marcate aparțin de Salvamont, singurele trasee turistice existente sunt cele montane. Nu există un cadru legal pentru marcarea traseelor turistice în zone de deal și câmpie. Așadar, publicul poate accesa doar pădurile din zonele montane.

Deoarece traseele montane nu se pot monitoriza în permanență, apar numeroase conflicte între administratorii pădurilor și persoanele care își doresc accesul. Au fost înregistrate restricții sau limitări de acces abuzive.

Împreună cu Diana Buzoianu am depus un proiect de lege pentru a îndrepta aceste erori legislative. Peste 10.000 de cetățeni au semnat petiții publice pentru a cere accesul liber în pădurile din țară. Am propus ca accesul să fie permis, pe răspunderea celui care intră în pădure. Românii au dreptul să se bucure pe deplin de natură!”

La solicitarea forestmania.ro, senatorul Aurel Oprinoiu a pus la dispoziție Expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta inițiativă legislativă vine în scopul de a actualiza și de a elimina o serie de inadvertențe la nivelul Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, prin actuala propunere se elimină o serie de situații contradictorii sau care generau obligații imposibil de executat din partea persoanelor care exercită prerogativele de control cu privire la respectarea normelor juridice instituite prin Codul silvic.

Scopul urmărit de prezenta este reprezentat de clarificări normative menite să asigure accesul liber la resursele de recreere, relaxare și învățare oferite de pădurile din România tuturor persoanelor interesate, în condiții clar stabilite de Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic.

La ora actuală, Codul silvic prevede la art. 54  alin. (1) faptul că Accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale.

Or, acest text este inaplicabil în realitatea obiectivă din următoarele motive: 

(i) traseele și potecile marcate  sunt prevăzute de HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi și se referă numai la traseele turistice montane, care intră sub jurisdicția Salvamont. Așadar, nu există cadrul legal pentru marcarea traseelor turistice în zonele de deal și câmpie, motiv pentru care, practic, accesul publicului în pădurile care nu se află în zona montană este interzis. 

(ii) traseele montane sunt imposibil de monitorizat în permanență, motiv pentru care, de cele mai multe ori, fie se ivesc conflicte între titularii dreptului de administrare a pădurilor și persoanele interesate care doresc să beneficieze de accesul în pădurile montane, fie se permite în mod indirect administratorilor pădurilor să impune anumite restricții sau limitări de acces abuzive. 

În acest context, actuala formă a alin. (1) de la art. 54 Codul Silvic se impune a fi modificat în vederea eliminării oricăror confuzii sau interpretări abuzive. 

Ne propunem așadar, următoarele modificări normative apte să răspundă problemelor identificate: 

Forma actuală:

Art. 54 alin. (1)

Accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale.

Forma propusă:

Art. 54 alin. (1) 

Accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure.

În ceea ce privește modificarea alin. (1), forma propusă elimină restricția privitoare la accesul pedestru în pădurile din zonele de deal sau câmpie (care nu prezintă trasee marcate, omologate). 

Așadar, prezenta inițiativă legislativă vine să corecteze o serie de inadvertențe normative și să sublinieze rolul esențial pe care natura, în general, fondul forestier, în special, îl are în ceea ce privește dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, la recreere și la învățare. Mai mult, ne dorim ca prin prezenta inițiativă legislativă să preluăm solicitările unui număr de peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții publice prin care au cerut expres acces liber în pădurile din România.

Inițiatori,

Diana Buzoianu – deputată USR

Aurel Oprinoiu – senator USR”.

L-am întrebat pe Aurel Oprinoiu dacă proiectul de lege are în vedere și pădurile deținute de proprietari privați și ne-a declarat că pădurile sunt „un bun public”. „Dacă, la comisii, se va pune problema că trebuie respectat dreptul la proprietate și nu putem interveni acolo, am pregătit un amendament potrivit căruia legea să se refere doar la pădurile statului administrate de Romsilva”.

Totodată, l-am întrebat dacă i-a interzis cineva vreodată accesul în vreo pădure și a spus că nu. „Este, practic, o reglare legislativă. O modificare simplă a unui articol. Au mai fost și cazuri în care anumiți silvicultori au interzis accesul. Ideal ar fi să avem și o aplicație care să ne arate detalii despre pădurea respectivă, despre faună, despre arbori… Cu acest proiect nu ne dorim decât un acces mai larg al publicului. Să ne bucurăm de pădure, aceasta e esența”, a punctat senatorul USR.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi