DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

7 C
București
12.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
7.5 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
6.9 C
Braşov
12.8 C
Bistrița
10.7 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 29, 2024

Vasile Olteanu, manager firmă de exploatare: Utilajele performante atrag tinerii spre sector

Recomandate

De Sfântul Nicolae, un forwarder John Deere nou nouț pornea spre România pe ruta Finlanda – Polonia – Austria și urma să ajungă în județul Prahova, la Fagus Forest Prod din Măneciu. Utilajul, un John Deere 1510G dotat cu cabină rotativă cu gresare automată și macara CF710S de 143 kNm destinată tratamentelor principale, s-a alăturat altor două skiddere 540G-III pe care firma le avea deja. Tot John Deere. Am stat de vorbă cu Vasile Olteanu, patronul Fagus Forest și ne-a spus lucruri interesante.

Forestmania.ro: Auzim deseori că sectorul forestier o duce greu, că nu are susținere cum are cel agricol. Totuși, sunt oameni de afaceri care, ca dvs, își permit utilaje foarte scumpe…

Vasile Olteanu: Este adevărat că sectorul forestier nu beneficiază de niciun leu de nicăieri. Cei care își permit utilaje îi numeri pe degetele de la o mână, nu e ca la fermieri, unde în fiecare curte vezi câte un utilaj nou, cel puțin. Noi, forestierii, tot ce cumpărăm cumpărăm cu banii noștri. Eu personal am investit foarte mult în camioane, în utilaje pentru pădure. Este și motivul pentru care nu ne putem opri din activitate, chiar dacă trecem printr-o perioadă foarte grea, cu lemn pe picior achiziționat foarte scump. Investițiile nu ne permit să ne oprim.

Forestmania.ro: Păi da, dar dacă cumpărați scump, veți vinde mai scump…

Vasile Olteanu: Să vedem și dacă vom mai avea cui. Nu știm ce vom face la anul. Lemnul acela nu ajunge singur, tăiat frumos, în curte… Pentru că dacă vorbim despre lemn de foc, de exemplu, în condițiile actuale de piață ești pe pierdere înainte să începi exploatarea.

Forestmania.ro: Ne puteți explica pe scurt ce presupun costurile cu exploatarea?

Vasile Olteanu: În primul rând cheltui mult chiar înainte să tai primul arbore. Vorbim despre 5 la sută din valoarea contractului ca garanție. Alți 5 la sută cauțiune de bună execuție. Tot înainte de a începe exploatarea plătești prima tranșă din contract. Apoi vin costurile cu utilajele duse în parchet, într-un cuvânt, organizarea. Eu personal am cumpărat un container pe care l-am pus pe șasiu și l-am echipat cu paturi, cu tot ce trebuie, pentru echipă, pentru că trebuie să îi cazezi undeva și nu poți să o faci oricum, în orice condiții. Apoi… nu știi cum e amenajat parchetul, dacă ai drum de acces. Că dacă nu, trebuie să-l faci. Alte costuri. Și toate sunt destul de mari. Lemnul îl scoatem apoi la rampă, unde facem sortarea.

Forestmania.ro: Echipa dvs e din Prahova sau din alte părți?

Vasile Olteanu: Am oameni din Prahova, Brașov, Bacău, Vrancea.

Forestmania.ro: Vă ajută mult aceste utilaje, așa cum se spune?

Vasile Olteanu: Da, cresc productivitatea. Primul forwarder mi l-am luat în 2012. Și mi se spunea atunci că nu e bun pentru noi, pentru condițiile din România. Erau reticenți… Astăzi toți și-ar lua. S-a dovedit că e bun. De exemplu, la un skidder cu radiocomandă nu mai ai nevoie de legator. Ai altă eficiență, altă viteză de lucru. Sunt scumpe, dar sunt ok. E o problemă cu operatorii, că nu găsești.

Forestmania.ro: Îi puteți instrui…

Vasile Olteanu: Da, îi instruiești – și nu e ieftin cursul – și după un timp pleacă. Mai nou vin oameni care au lucrat afară, în Germania, în Franța. Au văzut cum se lucrează acolo, au idee de disciplină, de program. Dar partea proastă e că vor să fie plătiți la nivelul de acolo. 2 – 3 mii de euro. Dar să știți, apropo de utilaje. Sunt un motiv pentru care oamenii vin să lucreze într-o firmă. Utilajele performante atrag tinerii spre sectorul forestier. Pentru că știu despre ce e vorba, știu că e altcveva. Știu că nu te târăști pe sub el să mai repari ceva, nu ți-e frig iarna și nu ți-e cald vara.

Forestmania.ro: În 2023 vor fi bani în Planul Național Strategic și pentru utilaje forestiere..

Vasile Olteanu: Da, știu. Am citit chiar pe Forestmania despre asta. Mă interesează. Aș vrea un harvester. Sau un funicular. Deși la funicular e foarte greu de găsit operator. Dar e bine că vin acești bani pentru că, așa cum spuneam, nu am avut niciodată un sprijin de undeva.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi