DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

5.7 C
București
2.4 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
3.7 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.3 C
Bistrița
5.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, martie 22, 2025

Viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva, ales „ca la carte”

Recomandate

În câteva zile va fi făcut public anunțul de selecție a candidaților pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva, întrucât mandatele actuale expiră. Sunt ani buni de când regia e condusă de administratori provizorii, cu mandate de câteva luni care se tot prelungesc.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, anunța, la finalul anului trecut, că va face o prioritate din stabilitatea RNP.

„Cred că Regia Națională Romsilva este o instituție care nu ar trebui să fie condusă de către consilii de administrație numite câte o lună, câte două, așa cum se întâmplă astăzi”, spunea el.

De această dată, se va face „pe bune”, prin Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Se va forma o comisie de selecție care va studia CV-urile și declarațiile de intenție și va alcătui așa-numita „listă lungă” și apoi, după analiză, „lista scurtă”. Și până acum se trecea prin acest proces, numai că ceva mai rapid, iar rezultatul era tot provizoriu, blocând planurile de management și proiectele de dezvoltare pe termen lung.

Din comisia de selecție vor face parte doi reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, doi de la AMEPIP și unul de la firma de recrutare care se ocupă de gestionarea CV-urilor, persoană considerată „expert independent”.

Criteriile de selecție ale candidaților vor fi cele prevăzute de Ordonanța 109/2011 privind guvernanța corporativă a instituțiilor publice. Acestea se referă la competențe și trăsături. Ca trăsături, administratorii trebuie să fie persoane cu o anumită reputație personală și profesională, integri, cu abilități de comunicare interpersonală. Expunerea politică este un alt factor de care se ține cont.

La capitolul competențe, primează cele specifice sectorului, motiv pentru care patru viitori membri ai CA al RNP vor fi specialiști în silvicultură. Experiențele pe plan local și internațional sunt, de asemenea, un criteriu, ca și competențele „sociale și personale”.

Din viitorul CA vor face parte reprezentanți ai Ministerului Mediului (un membru) și ai celui de Finanțe (tot un membru), precum și o persoană cu studii economice.

Președintele AMEPIP: „Fiecare companie de stat poate face mai mult”

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a devenit operațională pe 6 martie 2024. Este o instituție care monitorizează 7% din economia României, adică 216 companii deținute direct de Guvern și aproximativ 1.200 de companii deținute de autoritățile publice locale. „De la furnizarea de energie și până la transport și infrastructură, aceste companii sunt coloana vertebrală a vieții noastre de zi cu zi. Fiecare dintre ele joacă un rol unic în a face România un loc mai bun”, explica, într-un interviu pentru Financial Intelligence, președintele Agenției, Mihai Precup.

Prcatic, AMEPIP are grijă de „avuția statului”.

„Vrem să ne asigurăm că fiecare companie din portofoliul nostru este condusă cu o transparență și responsabilitate exemplară, punând performanța în centrul tuturor acțiunilor.

Fiecare companie de stat poate face mai mult, și noi vom fi acolo să monitorizăm, să evaluăm și să îndrumăm, pentru a transforma fiecare provocare într-o oportunitate de creștere.

Demararea procedurii de numire conform OUG 109/2011 reprezintă o prioritate absolută pentru AMEPIP. Este esențial să înțelegem că guvernanța corporativă nu este doar un set de reguli birocratice, ci un mecanism vital care asigură eficiența, transparența și responsabilitatea în administrarea companiilor de stat. Viziunea noastră este clară: dorim să aducem un suflu nou în modul în care sunt conduse aceste entități, punând accent pe profesionalism, integritate și performanță”, subliniază Precup.

„Selecția consiliului de administrație al Romsilva se face prin AMEPIP pentru a pune capăt provizoratelor și a avea un mandat întreg”, a declarat, pentru forestmania.ro, Mihai Precup, precizând că atunci când a spus că în companiile de stat „se poate face mai mult” s-a referit și la RNP.

Consilii de administrație competente

„Prin aplicarea OUG 109/2011, urmărim să stabilim un cadru solid care să faciliteze selectarea unor consilii de administrație competente, capabile să ghideze companiile de stat către obiectivele lor strategice, în beneficiul economiei și al societății în ansamblu. Este un proces amplu, ce implică o analiză minuțioasă și o abordare meticuloasă, pentru a asigura că fiecare companie din portofoliul nostru este condusă de echipe de conducere cu adevărat dedicate și calificate. Vom acționa în concordanță cu cele mai bune practici internaționale și cu recomandările partenerilor noștri de dezvoltare, inclusiv ale OCDE. Scopul nostru este de a transforma companiile de stat în modele de eficiență și transparență, care să contribuie activ la dezvoltarea economică a României”, a mai explicat șeful AMEPIP.

Cine este acum în CA?

Romsilva are în prezent un Consiliu de Administrație format din șapte membri. Este de așteptat ca ei să își depună CV-urile și pentru viitorul consiliu.

Membri CA de azi:

  • Corvin Nedelcu, fost secretar general al ministerului Mediului
  • Adrian Gheorghe Danci, șeful OS Mara, Direcția Silvică Maramureș
  • Dănuț Adrian Apostu, manager Dino Park Râșnov, fost șef al Regiei Publice a Pădurilor Râșnov și al DS Brașov, președinte CA
  • Gheorghe Boariu, șef DS Alba – reprezentant al ministerului în CA
  • Sorin Ciobanu, șef DS Suceava
  • Armand Chiriloiu, șef DS Argeș

Din ianuarie 2024 a fost numit în CA și Ilie Sârbu, fost parlamentar, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, fost ministru al Mediului și al Agriculturii. El l-a înlocuit pe Porzsolt Levente, fost consilier pe probleme silvice al ministrului Tanczos Barna.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi