Cei interesați de conceptul și realizarea unei case pasive au avut ocazia să afle toate detaliile despre un astfel de proiect și construcția lui în cadrul unui eveniment organizat la Iași de Asociația Pro nZEB (o asociație creată pentru a promova construcția de case cu consum energetic aproape de zero). În centrul atenției a fost chiar o astfel de casă construită de firma Litarh din Suceava, pe un proiect al inginerului Marius Șoflete de la Inginerie creativă.
La prezentare a participat și proprietarul casei, care a explicat celor din public experiența sa, de la decizie până la finisaje. Vlad Liteanu, de la Litarh, ne-a povestit cum a fost.
„A fost un eveniment care a depășit toate așteptările. A fost fain tare. Am discutat despre modul de colaborare cu clienții, modul de construire, de umbrire, orientarea casei astfel încât să primească căldura soarelui și în general toată povestea acestei case. Sunt foarte mulți români interesați să aibă o casă cu consum minim de energie”, a explicat, pentru forestmania.ro, Vlad Liteanu, de la Litarh.
La eveniment au participat și companii care produc ferestre, izolații, sisteme de încălzire. Iar publicul a fost numeros.
„Clientul a povestit și el propria experiență, din fericire una bună. El a lucrat cu proiectanți profesioniști, cu arhitecții, cu constructorul. A fost o colaborare exemplară, care a dus la capăt proiectul. Este foarte importantă această colaborare, echipa aceasta formată din cele trei părți – client, proiectant, constructor. Pe de o parte. Pe de alta, însă, clientul unei astfel de case pasive pe structură de lemn este de regulă o persoană aparte, cu o gândire aparte, cu o atitudine aparte. Trebuie să fie o persoană care înțelege și are posibilitatea financiară pentru un astfel de proiect, trebuie să aibă un diriginte, un manager de șantier capabil să verifice toate detaliile”, mai explică Vlad Liteanu.
Târgul de la Iași a fost o ocazie pentru cei din zona construcțiilor de case pasive să se întâlnească, să socializeze, să promoveze astfel de structuri și accesorii.
„S-a adunat breasla și a arătat oamenilor ce înseamnă de fapt o casă pasivă. Nu ne-am propus să semnăm contracte, nu acesta a fost scopul târgului, ci efectiv de conștientizare. Am întâlnit față în față oameni cu care ne știam doar din online, din rețelele sociale, din presă, din ASFOR. A fost o super-ocazie să stăm de vorbă, să vadă produsele noastre, să pună mâna pe ele, cum s-ar spune. Am discutat cu producători de ferestre, de sisteme de producere a energiei, cu colegii din această zonă. Colegi, nu concurenți. A fost extraordinar!”, mai punctează Vlad Liteanu.
Detalii proiect:
Casă low energy pasivă structură timber frame
Arhitectură + conformare energetică: MIOLK
Structura: Inginerie Creativa Soflete.ro
Executant casă: Litarh Case de Lemn
Dacă vreți să aflați mai multe despre casa pasivă, citiți AICI.