„Lemnul este soluția pentru uriașa provocare a urbanizării rapide și a emisiilor de carbon cu care se confruntă lumea astăzi”, a spus Sebastian Dietzold, fondatorul companiei CPS, la o conferință pe tema economiei circulare ce a avut loc în Africa de Sud.
„Urbanizarea în Africa de astăzi este mai rapidă decât în orice alt moment al istoriei omenirii, creând, prin urmare, o provocare a construirii locuințelor la prețuri accesibile”, mai spus el la evenimentul Wood Conference, relatează ippmedia.com.
Conferința a avut ca temă „Apariția unei noi economii circulare: de la arbore la casă” și i-a oferit lui Sebastian Dietzhold ocazia să spună că suntem într-un moment delicat: „Dacă nu schimbăm modul în care construim, inclusiv tehnologia și materialele pe care le folosim în construcții, această provocare masivă a urbanizării ne va afecta. Deci avem nevoie de scalabilitate, accesibilitate și, în același timp, calitate.
Lemnul poate transforma această provocare într-o oportunitate masivă pentru toți. Estimăm că lanțul valoric de la locuințele din lemn are potențialul de a deveni o industrie de 8 miliarde de dolari. Prin urmare, lemnul poate transforma provocarea pe care o avem cu urbanizarea într-o oportunitate fantastică pentru noi toți. Vrem să facem dezvoltări pe scară largă în Tanzania și vrem să o facem cu lemn masiv”, a punctat el.

În zilele noastre, cele mai mari orașe se află în Asia, dar se estimează că în anul 2100 lucrurile vor arăta complet diferit. Majoritatea dintre cele mai mari orașe vor fi în Africa, unde orașe precum Lagos – Nigeria, Dar es Salaam și Kinshasa vor avea peste 60 de milioane de locuitori. Africa are deja peste 50 de milioane de unități rezidențiale, iar această provocare a locuințelor urbane trebuie transformată într-o oportunitate de a oferi locuințe durabile pentru toți acești oameni. Pentru a cuceri această creștere masivă a urbanizării, CPS produce în prezent 400 de locuințe de lemn în Zanzibar.
„Avem nevoie de 6.000, iar în Dar es Salaam de peste 70.000 de case pe care oamenii și le pot permite. Aceste case accesibile nu trebuie să arate ca niște tabere de refugiați,ci pot fi case frumoase făcute din materiale durabile, iar noi asta facem”, a spus CEO-ul CPS.
De asemenea, a mai menționat că 38% din emisiile globale de gaze cu efect de seră provin din construcții și industriile legate de construcții, ceea ce necesită o intervenție rapidă din partea firmelor de construcții.
„Trebuie să schimbăm modul în care construim. Dacă continuăm să construim la fel cum facem astăzi, planeta noastră va muri. Acesta este mesajul simplu.
Odată cu urbanizarea rapidă, încălzirea globală și schimbările climatice, sunt necesare modalități de construcție mai durabile. Trebuie să creștem, să recoltăm și să plantăm arbori pentru a rezolva provocarea emisiilor de carbon”.
Potrivit lui Sebastian, există un potențial masiv pentru lemn în Africa. De exemplu, Tanzania are aproximativ 260.000 de hectare de pădure gestionată în mod durabil – având aproximativ 52% acoperire cu pădure – și o producție anuală de cherestea de aproape 1,6 milioane de metri cubi. El a spus că dacă doar 10% din păduri ar fi fost alocate unei silviculturi durabile, ar putea produce 42 de milioane de metri cubi de cherestea pe an, suficient pentru a livra în toată lumea.
„Am putea motiva comunitățile să producă mai mult lemn, ca activitate generatoare de venituri. Vrem să le spunem oamenilor o poveste. Construim cel mai înalt turn hibrid din lemn din lume, Burj Zanzibar, pentru a schimba percepția și pentru a le arăta oamenilor că această tehnologie este modernă, frumoasă, durabilă și reprezintă un reper global”, a explicat el.
În 2021, Tanzania a publicat ghidul „National Energy Wood Sector Development Framework”, care prezintă măsuri pentru dezvoltarea sectorului forestier. CPS asigură guvernul că va construi 10.000 de case pe an în Tanzania. În curând CPS va începe un proiect de 5.000 de case în Dar es Salaam și vrea să le construiască utilizând lemnul ca material de bază.
Sursa: ippmedia.com, msn.com