Comerțul global cu cherestea și produse din lemn va fi alterat permanent de sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina, anunță Wood Resources International (WRI), potrivit portalului globalwood.org.
Comerțul cu produse forestiere a fost întrerupt „aproape instantaneu” când Rusia a invadat Ucraina, iar sancțiunile și restricțiile impuse de Europa, America de Nord și unele piețe cheie din Asia au perturbat rapid transporturile, mai arată organizația.
WRI a declarat că Ucraina, Rusia și Belarus la un loc au exportat 34 de milioane de metri cubi de cherestea în 2021, peste 25% din acest volum fiind destinat țărilor care au în prezent sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului.
Acum se estimează că, din cauza acestor sancțiuni, aproximativ 10 milioane de metri cubi, sau puțin peste 30% din volumul total exportat anul trecut de cele trei țări, nu vor ajunge pe piața din Europa și Asia, cu excepția Chinei.
Europa va fi cel mai greu afectată de aceste întreruperi ale lanțului de aprovizionare, deoarece anul trecut a importat 8,5 milioane de metri cubi de cherestea de rășinoase. Acest volum a reprezentat aproape 10% din consumul total de produse pe continent.
WRI mai raportează că, pe lângă introducerea sancțiunilor comerciale, două organizații importante de certificare a lemnului, Forest Stewardship Council (FSC) și Programul pentru aprobarea certificării forestiere (PEFC), au etichetat tot lemnul provenit din Rusia și Belarus drept „lemn provenit din zonă de conflict”.
Această etichetare înseamnă că lemnul nu poate fi utilizat la fabricarea de produse certificate și afectează orice țară care cumpără lemn din Rusia sau din Belarus pentru a produce astfel de produse, inclusiv placaj, celuloză și hârtie pentru vânzare la nivel mondial.
Deși China nu a instituit nicio barieră comercială între ea și Rusia, este posibil să se confrunte în continuare cu întreruperi ale transporturilor.
De asemenea, este posibil ca investitorii străini din industria rusă să își retragă prezența sau finanțarea, fiind din ce în ce mai dificil să producă și să exporte produse.
Rubla rusă slabă, care a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul războiului, poate cauza probleme și liniilor de producție din industria lemnului, ceea ce se traduce prin echipamente costisitoare pentru companiile de exploatare forestieră și producători.
De asemenea, este probabil ca eliminarea băncilor rusești din sistemul internațional de tranzacții de plată SWIFT să complice plățile pentru produsele rusești exportate și, de asemenea, pentru exploatările forestiere, fabricile de cherestea, de placaj și de celuloză care încearcă să importe utilaje și echipamente.
WRI estimează că schimbările în comerțul global cu produse forestiere ca urmare a războiului vor continua. „Chiar și atunci când se va încheia pacea, este improbabil să se revină la comerțul de dinainte de război”.
Sursa: agriland.ie