Ziua Inovației în Bioeconomie 2024 va avea loc la Lemgo, Renania de Nord-Westfalia, Germania, pe 5 iunie 2024. Vor participa cercetători care dezvoltă inovații în sectorul forestier, lideri din industrie, guvern, cercetare și alți actori cheie din bioeconomia forestieră.
Evenimentul are loc într-un moment crucial pentru economii și societăți, pe măsură ce acestea se îndreaptă către o tranziție ecologică, iar nevoia de soluții de bioeconomie circulară crește de la o zi la alta.
Evenimentul va include note-cheie de perspectivă, prezentari care ale inovațiilor în domeniul pădurilor, discuții de grup privind stimularea inovațiilor bazate pe bio la nivel regional și oportunități de creare de rețele pentru a stimula cooperarea și colaborarea intersectorială între diferitele părți interesate.
Dezvoltarea și adoptarea de soluții circulare regenerabile sunt esențiale pentru realizarea tranziției ecologice – iar o dependență mai puternică de produse și materiale pe bază de bio este cheia în acest sens.
Astăzi, construcțiile, ambalarea alimentelor și producția industrială trebuie transformate în sectoare circulare, din ce în ce mai bazate pe „bio”.
Ziua Inovării în Bioeconomie 2024 este organizată de Institutul European pentru Păduri – Facilitatea Bioregions, Landesbetrieb Wald und Holz NRW, Universitatea de Științe și Arte Aplicate OWL (TH OWL), Smart Wood Center OWL și CO2Bau.
Ghid al economiei circulare, lansat de ASFOR
ASFOR, în parteneriat cu Confederația Europeană a Industriei de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois) și Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), a lansat recent primul Ghid al economiei circulare bio. O componentă tot mai importantă a dezvoltării economice în Uniunea Europeană.
„Ghidul își propune pe de-o parte să crească gradul de cunoaștere și înțelegere a conceptelor de bioeconomie și economie circulară, iar pe de altă parte subliniază faptul că dezvoltarea economiei bio se bazează în proporție uriașă pe lemn”, spune Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR.

Viziunea pentru o economie circulara bio europeană dinamică și de succes presupune un sistem în care materialele, substanțele chimice și energia sunt bazate pe resurse biologice regenerabile care permit economiilor să se îndepărteze de resursele fosile.
Pentru ca produsele din lemn pe baza biologică să-și valorifice la maximum potențialul beneficiilor climatice pe termen scurt și pe termen mediu, va fi necesara securizarea aprovizionării cu biomasă forestiera, ca materie prima esențială pentru fabricația biologică și, în mod specific, cheresteaua pentru industria construcțiilor. Satisfacerea cererii de aprovizionare cu biomasă forestieră și tranziția către o economie bio circulară și sustenabilă ar trebui abordate nu doar prin bazarea exclusivă pe materii prime noi, ci și prin eficientizarea utilizării și recuperării materialului, inclusiv prin colectarea lemnului pentru reutilizare, reciclare sau recuperarea energiei la sfârșitul ciclului de viață.
Înregistrare: bioregions.efi.int
Sursa: bioeconomia.ro