Așa cum există cetățeni sau firme din alte țări care dețin terenuri agricole în România, există și cetățeni sau firme străine care dețin păduri la noi. O astfel de firmă se numește Tornator SRL și este din Finlanda. Concret, Tornator deține 12.000 ha de pădure în România, iar principala activitate a companiei o reprezintă comercializarea de masă lemnoasă și administrarea de păduri. Tornator SRL este o subsidiară a Tornator Oyj, care deține peste 715.000 ha de pădure în Finlanda, Estonia și România. Country manager pentru România al Tornator este Zoltan Kosy. A fost în România acum câteva zile, la un eveniment, și am reușit să îi punem câteva întrebări.
Forestmania.ro: Ce face mai exact firma Tornator în România?
Zoltan Kosy: Suntem de 14 ani în România și eu spun că lucrurile merg bine. Am îmbunătățit și dezvoltat afacerea, avem angajați tineri profesioniști din România. Și suntem fericiți că numărul angajaților Tornator a crescut de la 17 – 18, la aproape 40 azi. Au crescut de asemenea și numărul contractelor pe care le avem cu proprietari de păduri, pentru administrare și management silvic. Vorbim despre proprietari ce dețin suprafețe întinse sau chiar păduri ale comunităților. Aducem aici experiența noastră în management forestier, oferim consultanță, avem strategii de dezvoltare.
Forestmania.ro: Care sunt diferențele dintre un proprietar de pădure din Finlanda și unul din România?
Zoltan Kosy: Da… e o diferență. Proprietarul de pădure din Finlanda are drepturi foarte clare de proprietate, ceea ce aici, în România, nu e la fel de clar. În opinia mea, proprietarii de păduri ar trebui să fie mult mai implicați în formularea strategiilor referitoare la păduri…
Forestmania.ro: Cine îi oprește?
Zoltan Kosy: Cred că e o problemă de … istorie aici. Dreptul de proprietate și faptul în sine de a deține păduri se întâmplă totuși de puțin timp. De la Revoluție, după ce au fost restituite proprietățile confiscate de statul comunist. În plus, în România, jumătate din fondul forestier este deținut de stat. Dar, comparând România de azi cu ce era în 2008, când am venit noi aici… trebuie să admitem că lucrurile s-au schimbat în bine și, dacă mă întrebați pe mine, direcția e cea bună. Este păcat că în mass-media nu își găsesc loc și veștile bune, poveștile de succes, aceste îmbunătățiri care există. Toată lumea vorbește numai de tăieri… E păcat!
Forestmania.ro: În Finlanda nu aveți astfel de situații, cu asociații care protestează …?
Zoltan Kosy: Sunt și în Finlanda. Dar noi avem dialog cu cele mari, cele care contează, avem o colaborare foarte bună cu ele, avem proiecte comune. Avem relații bune și cu câteva din România, cum este WWF. Avem în vedere mai multe proiecte de educație pe care să le implementăm împreună.
Forestmania.ro: Se discută acum atât Strategia Forestieră Europeană, cât și cea a României. Cum credeți că vor arăta lucrurile în viitor?
Zoltan Kosy: Există o presiune din partea celor care își doresc mai multă protecție pentru păduri. Dar ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, războiul, precum și lupta pentru a diminua emisiile de carbon… va trebui să ne uităm foarte atent la resurse alternative la plastic, metal, beton. Și să ne concentrăm pe resurse regenerabile. Noi credem că managementul sustenabil al pădurilor poate fi răspunsul pe termen lung. Pentru că vorbim de o largă paletă de produse care se fac din lemn. Cred că statele care dețin păduri ar trebui să aibă un cuvânt de spus, să se așeze la masă – Finlanda, Austria, Suedia, Germania, România – și să discute aceste chestiuni, specialiștii cu mediul politic. Avem un interes comun, trebuie să strângem rândurile. Lucrăm la o astfel de propunere cu doamna ambasador (al Finlandei, Excelența sa, Marjut Akola, n.red). Păstrarea biodiversității este de asemenea un interes comun, nimeni nu vrea să o pună în pericol. Dar cred că trebuie să aducem la cunoștința opiniei publice că exploatarea forestieră nu este o crimă împotriva naturii, nu este o infracțiune, atâta timp cât e făcută sustenabil. Toată lumea trebuie să înțeleagă că avem nevoie de alternative, că avem nevoie de forță de muncă în acest domeniu și o forță de muncă pregătită. Aceasta este o problemă în România. Eu cred sincer că sectorul forestier are viitor. Pentru că din lemn faci de la textile, la locuințe. Și cred că trebuie comunicate mai des lucrurile bune pe care acest sector – inclusiv noi – le facem.