Combinația actuală de probleme de aprovizionare, preț și cost cu care se confruntă sectorul european al lemnului este fără precedent. Soluția, după 20 de ani de stagnare a prețurilor, trebuie să fie exprimarea în piață a adevăratei valori a lemnului, scrie Jean-François Guilbert, director general al organizației internaționale French Timber din Franța.
2021 a început cu niveluri scăzute ale stocurilor. Încă încercam cu toții să ne dăm seama de consecințele pandemiei de Covid. Părea că mai bine ar fi lăsați banii în bancă decât cheltuiți pentru reaprovizionare, mai scrie Jean-François Guilbert.
Apoi, bineînțeles, a venit creșterea bruscă a cererii de cherestea și produse din lemn în Franța, ca și în toată Europa. Lemnul era o afacere bună atât pentru producători, cât și pentru distribuitori. Cheresteaua franceză a fost redirecționată către alte piețe, deși mai puțin profitabile, precum Africa de Nord și Asia.
În 2022, comerțul a început mai devreme decât se aștepta în SUA, provocând un reînnoit sentiment de urgență în Europa. Logistica a rămas o problemă. Dar se părea că acest lucru și faptul că trebuie să muncească mai mult pentru a asigura aprovizionarea a fost noua normalitate.
Cererea pentru toate produsele din lemn a rămas robustă.
Construcțiile, renovarea și ambalarea încă urmau tendința ascendentă din 2021, iar economia a revenit pe drumul cel bun.
Datele au arătat că comerțul internațional cu produse din lemn a crescut cu 20%, deși nu era clar în ce măsură aceasta a fost o nouă cerere de pe piață sau sectorul lemnului s-a aprovizionat pentru a evita să fie surprins ca în T1 2021.
Apoi a venit războiul din Ucraina, declanșând un nou val de cumpărături de panică. Distribuitorii care anticipau constrângerile de aprovizionare s-au străduit încă o dată să se aprovizioneze. Cu toate acestea, a devenit curând clar că situația era foarte diferită față de 2021.
Datele economice au indicat din ce în ce mai mult o încetinire sau o scădere globală, deoarece energia și alte costuri au crescut din ce în ce mai rapid. Până în luna mai, în timp ce cheresteaua era disponibilă în mod rezonabil, stocurile la distribuție erau mari. Furnizorii europeni ofereau din nou volum piețelor mai puțin profitabile.
Va fi nevoie de toată vara pentru a reechilibra cererea și oferta și în septembrie. Iar după sărbători ne vom confrunta cu o situație de piață foarte diferită.
Costurile vor crește.
Următoarea nouă normalitate nu va fi cea cu care ne-am obișnuit. Prețurile buștenilor nu vor scădea din cauza ofertei din ce în ce mai strânse și a deturnării lemnului către sectorul energetic. În același timp, și alte costuri ale fabricilor de prelucrare a lemnului vor continua să crească. Lipsa forței de muncă și inflația se estimează că vor crește costurile cu forța de muncă cu 5% în 2022. Iar prețurile energiei rămân pe o curbă ascendentă.
Energia reprezenta 2% din cifra de afaceri a fabricilor de prelucrare a lemnului. Valoarea acesteia ar putea crește cu 2%, 3% sau chiar 8%. Deci costurile cu energia pot depăși costurile cu forța de muncă – o situație nouă pentru sector.
Ceea ce trebuie să căutăm este ca piața să accepte această nouă normalitate și să plătească un preț corect pentru lemn. Lemnul este o materie primă durabilă unică și ar trebui apreciat ca atare.
Sursa: https://www.ttjonline.com/blog/figuring-out-the-new-normal