Conceptul de case pasive nu este unul foarte popular pe la noi, deși este o soluție eficientă și foarte important – sustenabilă. BIOBUILDS propune locuințe – minune, care oferă condiții de viață sănătoase, facturi mai puțin stresante și în plus, care contribuie la bunăstarea planetei. Conceptul a pornit de la o nevoie personală, ulterior ajungând să fie soluția perfectă pentru numeroși clienți. Alin Muste, un băimărean cu vise mari și ambiție și-a propus să aducă aceste case revoluționare de la nivel de proiect, direct la realitate. Acesta nu s-a limitat la satisfacerea propriilor nevoi, dorindu-și ca și mai mulți locuitori ai acestei planete să descopere beneficiile pe care le oferă locuințele pasive. Confort, sănătate și costuri minime – toate sub același acoperiș. Pentru compania BIOBUILDS sustenabilitatea și performanța merg mână în mână. Pentru a descoperi în detaliu cum a luat naștere această companie și care e direcția spre care se îndreaptă, te invităm să parcurgi materialul.
Povestea BIOBUILDS

Compania BIOBUILDS sună ca un vis frumos, fiind vorba despre locuințe sustenabile, care nu-ți epuizează resursele și nici sănătatea, o soluție excelentă, mai cu seamă în vremurile în care trăim. Apărută dintr-o nevoie personală, compania a ajuns, în cele din urmă, să ia grijile de pe umerii a numeroși clienți.

Alin Muste, fondatorul BIOBUILDS, este un băimărean cu vise mari, ambiție și chiar foarte mult curaj, adresându-se unui public destul de restrâns la momentul actual. Locuiește la Cluj, iar deși a intrat în această lume a businessului încă din 2005, abia peste 5 ani și-a îndreptat atenția spre domeniul construcțiilor. Din păcate, acest domeniu i-a stârnit interesul într-un context destul de nefericit, când unul dintre copiii săi a fost diagnosticat cu astm. După ce a analizat opțiunile în lung și-n lat, recurgând la tot felul de măsuri pentru a îmbunătăți situația, a realizat că aerul pe care-l respirăm, de foarte multe ori neglijat, este la fel de important ca și apa pe care o bem, ca și mâncarea pe care o consumăm. În cele din urmă, a descoperit problema care a contribuit la agravarea situației – igrasia, considerată un factor principal în declanșarea astmului și a alergiilor la copii.
„Când fiul meu a fost diagnosticat cu astm, m-am văzut pus în fața unei realități dure: casa în care locuiam, spațiul care trebuia să ne protejeze, era de fapt o sursă de probleme pentru sănătatea lui.”, a declarat acesta pentru Forestmania
Problemele de sănătate ale fiului său l-au motivat să caute o casă mai „sănătoasă”, iar din lipsa opțiunilor, a ajuns să conceapă propriul sistem de construcție a caselor, folosind paie și lemn.
„Asta m-a motivat să caut soluții. Am vrut să creez o casă sănătoasă, fără materiale nocive, care să-i ofere aer curat și un mediu sigur.”, ne-a povestit omul de afaceri

În același timp, Alin a descoperit și o realitate pe propriile costuri: „la standardele actuale, într-o viață întreagă plătești de două ori valoarea casei doar pe încălzire și răcire.”
„Cu toții căutăm o casa care ne aduce fericire, dar care nu ne seaca de resurse. Așa am adoptat principiile Passive House – locuințe care oferă confort, dar cu costuri minime, la cele mai stricte standarde din lume.”, a mai adăugat acesta
Într-un final, a realizat că aceste case ar fi o soluție pentru mai multe familii, și nu doar pentru a sa. Fondatorul și-a propus să construiască locuințe care să nu protejeze doar omul, ci și întreaga planetă, impactul construcțiilor asupra mediului fiind unul intens.
Astfel, sustenabilitatea a fost integrată în fiecare etapă a procesului.
Alin Muste consideră că BIOBUILDS este răspunsul la multe provocări, oferind sănătate, eficiență și sustenabilitate – toate sub același acoperiș.
Alin e de părere că sustenabilitatea și performanța nu trebuie să fie opuse, ci complementare, deci întrebat despre menținerea unui echilibru dintre acești doi factori importanți, fondatorul BIOBUILDS ne-a explicat că o casă nu trebuie să reprezinte un compromis, ci să integreze, încă de la început eficiența, sănătatea și sustenabilitatea.
Casele pasive și economisirea resurselor pe termen lung
Întrebat despre felul în care casele pasive reduc epuizarea resurselor pe termen lung, Alin ne-a povestit despre principiul pe baza căruia funcționeză aceste locuințe:
„Casele pasive funcționează pe baza unui principiu simplu, dar extrem de eficient: izolație excelentă, etanșeitate completă și un sistem de ventilație care menține aerul proaspăt și temperatura constantă, cu un consum minim de energie. Desigur, pentru noi procesul este mult mai complex. De exemplu, pentru certificarea întregului sistem modular, a trebuit să urmărim peste 1.200 de criterii, de la șuruburi până la distanțele dintre grinzi și forma acestora.”, ne-a relatat acesta
Ulterior, Alin ne-a explicat că toate aceste principii se traduc prin facturi cu peste 90% mai mici la energie, economii semnificative pe termen lung și o contribuție substanțială la reducerea emisiilor de carbon.
Certificarea Passivhaus

Ba mai mult, după spusele fondatorului, BIOBUILDS oferă și o garanție de calitate clienților, prin certificarea Passivhaus. Această certificare nu doar că-i diferențiază pe piață, ci reprezintă o siguranță pentru clienți că locuința lor este mai mult decât o construcție – este o investiție într-un stil de viață mai bun și mai responsabil.
„Certificarea Passivhaus reprezintă pentru noi o garanție a calității și a principiilor pe care le urmărim. Este standardul care confirmă că locuințele noastre îndeplinesc cele mai stricte cerințe de eficiență energetică, confort și sustenabilitate.”, ne-a relatat Alin Muste
Dezavantaje ale locuințelor pasive
Întrebat dacă totuși există și dezavantaje ale acestor construcții, fondatorul a menționat costul ca fiind singurul neajuns, să-i spunem așa. Totuși, acesta consideră că este vorba despre o investiție, nu o cheltuială.
„Comparativ cu o casă construită la standarde germane (de patru ori mai puțin eficiente decât Passivhaus la 40-60kWh/m2/an), locuințele Biobuilds sunt cu 10-20% mai economice.
În România, însă, nivelul calității construcțiilor este foarte scăzut, iar prețurile sunt adesea înșelătoare. Personal, am fost șocat de colaborările anterioare cu subcontractori din construcții și nu aș recomanda nimănui astfel de experiențe.”, a povestit fondatorul
Totuși, acesta a ținut să precizeze că la momentul desfășurării interviului nu fusese încă publicată media anului 2024.
„În 2023, prețul caselor BIOBUILDS era mai mare decât media pieței pentru întregul catalog, însă odată cu creșterea generală a prețurilor în 2024, modelul de 142 m² este acum aproximativ egal cu media pieței pe m².”, a mai adăugat Alin Muste
De ce să alegi BIOBUILDS?

În primul rând, casele BIOBUILDS oferă un mediu interior sănătos și foarte confortabil, schimbările făcându-se simțite imediat.
„Mulți clienți ne-au povestit că, după ce s-au obișnuit cu nivelul de calitate al aerului și al somnului într-o casă pasivă BIOBUILDS, au remarcat imediat diferențele atunci când au fost cazați în alte tipuri de locuințe, hoteluri sau resorturi. În astfel de spații, prezența alergenilor, a prafului sau a altor substanțe, obișnuite în construcțiile clasice, devine mult mai evidentă.”, ne-a relatat Alin
În plus, o grijă care este luată de pe umerii clienților sunt facturile la energie, care sunt semnificativ mai mici. După spusele fondatorului, o casă BIOBUILDS oferă liniște în toate sensurile.
În cadrul acestui context, Alin ne-a povestit despre unul dintre clienți care a rămas uimit că nu primise nici o factură la energie pe parcursul a 6 luni, consumul fiind atât de mic, încât facturile nu se acumulaseră.
Încă un aspect apreciat de clienți este designul modern și sustenabil, fațada din lemn ars fiind unul dintre cele mai impresionante elemente pentru clienții noi, după spusele lui Alin Muste.
Provocări și oportunități în dezvoltarea proiectelor

Inevitabil, fiecare proiect vine atât cu provocări, cât și cu oportunități, întrebat despre aceste aspecte, Alin ne-a relatat despre SOL RESIDENCE, un proiect în cadrul căruia au fost întâmpinate numeroase probleme după finalizarea lucrărilor, mai cu seamă după montarea pereților de paie. Aceste provocări, după spusele sale, au rezultat din cauza calității scăzute a muncii realizate de subcontractori, în final, fiind nevoiți să refacă majoritatea lucrărilor intern.
În același timp, SOL RESIDENCE a devenit un model pentru integrarea caselor pasive într-un mediu ultra-urban, o oportunitate notabilă.
Alin ne-a povestit și despre Modulul Zero Energy, proiectul pe care-l denumește „rezultatul lecțiilor învățate din SOL” :
„În cazul modulului, 98% din proces este realizat în fabrică (comparativ cu ~50% în SOL), inclusiv structura, planșeele, finisajele, sistemele smart și băile complet echipate. Acest nivel de integrare ne permite să garantăm standardele ridicate BIOBUILDS și să exportăm produsele în Germania, Belgia, Suedia și alte țări europene.”, a detaliat acesta
Tehnologia în procesul de construcție

Întrebat despre tehnologiile moderne, Alin ne-a relatat despre faptul că acestea stau la baza procesului, ajutându-i să realizeze mai multe, cu cât mai puțină risipă.
„În fabrica noastră semi-robotizată, fiecare modul este construit cu o precizie industrială prin procese LEAN de productie. Acest proces reduce risipa de materiale și scurtează timpul de producție, permițându-ne să livrăm casele în zile, nu ani.”, ne-a povestit acesta
„Inovația constantă face parte din ADN-ul Biobuilds.”
Întrebat despre primul prototip, Alin ni l-a catalogat drept o lecție valoroasă, dar care astăzi a eșuat. În cadrul acelui proiect au fost testate concepte și materiale. Totuși, Alin Muste consideră că echipa sa are un mare avantaj – inovația constantă.
„Echipa noastră are un avantaj unic: testăm continuu pe toate nivelurile companiei – de la marketing și design până la arhitectură și producție. Inovația constantă face parte din ADN-ul Biobuilds.”, ne-a povestit acesta
Planuri de viitor

Întebat despre felul în care vede evoluția acestor locuințe la nivel global, Alin consideră că o dată cu conștientizarea importanței eficienței și a sustenabilității, aceste case vor deveni norma și nu excepții.
„Reglementările internaționale devin din ce în ce mai stricte, iar cererea pentru locuințe care oferă mai mult este în continuă creștere.”, a completat fondatorul
De asemenea, Alin Muste ne-a povestit că-și propun ca în viitor să extindă capacitatea de producție, să inoveze în design și să implementeze noi soluții tehnologice pentru a răspândi aceste case pe plan internațional.
„Dezvoltăm în prezent planuri pentru deschiderea unor fabrici în Vest, inclusiv în America. Vrem să facem casele pasive accesibile unui număr cât mai mare de oameni, fără a compromite standardele ridicate pe care le-am stabilit. BIOBUILDS rămâne un proiect bazat pe valori puternice, orientat spre viitor. Construim nu doar case, ci un mod mai bun de a trăi.”, a declarat acesta pe final de discuție.
