DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4.3 C
București
0.2 C
Sibiu
2.4 C
Suceava
1.4 C
Covasna
2.1 C
Piatra Neamț
0.7 C
Braşov
1 C
Bistrița
5.2 C
Râmnicu Vâlcea
luni, noiembrie 11, 2024

Biserică din lemn din Suceava: un tezaur spiritual și artistic

Recomandate

În inima satului Sadău, o biserică veche de peste 140 de ani se înalță ca un simbol al credinței și al comunității locale. Construită în 1878 cu ajutorul Fondului Bisericesc și al puținilor enoriași din zonă, această biserică poartă în piatra sa istoria neamului și a spiritualității românești.

Terenul pe care a fost ridicată biserica a fost dăruit de enoriașul Hudema Vasile, iar ctitorul acestei lăcaș de cult a fost preotul Dimitrie Sosnovici. Importanța bisericii a fost subliniată în ziua sfințirii, care a avut loc pe 16 decembrie 1878, în ziua patronului Împăratului Franz Joseph I, sub îndrumarea Mitropolitului Moldovei și Dalmației, Teoctist. Hramul principal al acestei biserici este consacrat „Sfântului Vasile cel Mare”, iar în anul 2003 a fost adăugat hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cu ocazia resfințirii.

Din punct de vedere arhitectural, biserica prezintă o formă de cruce, fiind construită din lemn și acoperită cu tablă. Catapeteasma, o comoară artistică adusă din Galiția, adăpostește 29 de icoane pictate în ulei, datând din secolul al XVIII-lea, deși numele pictorului rămâne necunoscut. Între anii 1997-2003, biserica a beneficiat de lucrări ample de restaurare, care au revitalizat atât exteriorul, cât și interiorul. În această perioadă, biserica a fost căptușită cu un lambriu nou, iar interiorul a fost decorat cu icoane pictate pe pal, unele de dimensiuni mari, integrate armonios în lambriul din lemn de larice.

O caracteristică deosebită a bisericii din Sadău o reprezintă cele două candelabre lucrate din coarne de cerb, realizate de meșterul Lungu Constantin din Falcău, care adaugă un farmec aparte lăcașului de cult. Obiectele de cult noi, aduse în urma renovării, îmbogățesc spațiul sacru, creând un mediu propice pentru rugăciune și reflecție spirituală.

Resfințirea bisericii a avut loc pe 15 iunie 2003, sub îndrumarea vrednicului de pomenire IPS PIMEN al Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți, între care și protoiereul de atunci, părintele Ionel Maloș. Aceste lucrări nu ar fi fost posibile fără aportul epitropului Ilie Haleța și sprijinul Consiliului Parohial, care au contribuit la revitalizarea acestei mărețe construcții.

Astăzi, biserica din Sadău este slujită de preotul Gorban Dumitru, care se află în această funcție din 1997, și de preotul Andronic Iosif – Mircea, care a început să slujească aici din 2021.

Cu binecuvântarea IPS CALINIC al Sucevei și Rădăuților continuă tradiția de credință și devotament în serviciul comunității.

Biserica din Sadău nu este doar un lăcaș de cult, ci un simbol al continuității și al identității culturale, un loc sacru unde enoriașii se reunesc pentru a celebra viața spirituală și comunitară, păstrând viu patrimoniul cultural al satului.

Sursa: svnews.ro

foto: Călător prin România

Dumitru Rosca

redactie@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi