Prezent la Ziua Forestierului organizată de ASFOR, șeful Direcției Comerciale din Romsilva, Bogdan Boghian, a lansat o invitație conducerii Asociației în vederea discutării unui contract-cadru de prestări de servicii de exploatare forestieră.
Redăm discursul lui Bogdan Boghian:
„Mă bucur să fiu printre dumneavoastră, profesioniștii alături de care noi, administratorii, realizăm în cele mai mici detalii îngrijirea și regenerarea pădurilor, arboretelor, pentru asigurarea continuității pădurii românești.
Ne aflăm relativ aproape de debutul unui nou an forestier. Este un an forestier, ca și ultimii, de altfel, în care atât noi, cât și dumneavoastră, suntem puși în fața unui alt mare deziderat. Și cred că îl cunoașteți – valorificarea lemnului preponderent fasonat. Această măsură trebuie pusă în aplicare în România în măsura în care există o puternică tradiție a exploatării lemnului pe picior.
Sunt de asemenea insuficiente capacitățile, infrastructura, logistica, pentru a realiza acest mod de valorificare – depozite permanente, mijloace de transport și manipulare și alte dotări specifice. De asemenea, personalul specializat în sortarea și gestionarea lemnului este insuficient. Criza forței de muncă se resimte din ce în ce mai mult. Legislația rigidă aplicabilă în domeniul achiziției prestărilor de servicii de transport, dar și cea de valorificare – pentru că, așa cum cunoaștem cu toții, lemnul este un produs perisabil. Totodată, din punct de vedere financiar, perioada de timp în care veniturile se vor întoarce înapoi spre pădure va fi din ce în ce mai mare.
Dincolo de aceste aspecte, trebuie să avem în vedere și aspectele pozitive. Cred că se va ajunge să avem o piață a prestărilor de servicii. Această piață începe să se consolideze în România, pentru că, deocamdată, nu este destul de bine conturată. Un mare avantaj va fi faptul că tranzacțiile vor fi bazate pe lemnul măsurat. Și atunci o să eliminăm vocile care spun că vindem volume estimate. Cel mai important lucru pentru pădure e că în pădure vor rămâne profesioniștii, adică dumneavoastră, cei care știți cu adevărat să faceți exploatarea masei lemnoase, nu firmele care mizează doar pe niște venituri.
Vreau să rețineți că Regia Națională a Pădurilor se bazează pe dumneavoastră. Regia Națională a Pădurilor nu intenționează să își mărească capacitatea de exploatare.
Câteva demersuri pe care le vom face în următoarea perioadă: să dăm mai multă atenție întocmirii proceselor tehnologice și devizelor de exploatare, ținând cont de particularitățile fiecărei partize astfel încât estimarea lucrărilor care urmează a fi făcute să fie cât mai realistă și să nu creeze probleme. De asemenea, vom încerca să demarăm procedurile de achiziție a procedurilor de exploatare cât mai devreme, astfel încât finalizarea primelor licitații și contractarea masei lemnoase să se realizeze până la cel târziu 1 ianuarie.
O să încercăm să oferim la licitații pachete de servicii: exploatare plus transport, pentru optimizarea fluxurilor tehnologice.
O să încercăm pe cât posibil să concentrăm prestările de servicii pe bazinete, pentru a încerca să asigurăm frontul de lucru continuu pentru echipele de exploatare și pentru prestatori.
Adresez conducerii ASFOR invitația să ne întâlnim, să încercăm să găsim un punct comun pe clauzele unui contract-cadru de prestări servicii și a unui caiet de sarcini pentru prestări de servicii de exploatare”.
Astăzi, 1 octombrie, a avut loc, la Centrul de Pregătire și Perfecționare Profesională al forestierilor din orașul Roznov, județul Neamț, Ziua Forestierului organizată de ASFOR.