DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Un nou modul în SUMAL 2.0: evidența unică pentru contravenții

Recomandate

Contravențiile silvice vor fi înregistrate într-o platformă informatică și vor putea fi urmărite în timp real de toate organele de poliție și control. Este vorba despre SNEICS, un nou modul în sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0, prezentat azi, la Brașov, de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

„Împreună cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), cei ai Poliției Române, ai Jandarmeriei și ai Gărzii Forestiere am discutat despre instrucțiunile de utilizare, rolul fiecărui organ de control și procedurile prin care datele despre contravențiile silvice vor trebui înregistrate în noua platformă, pentru ca aceasta să poată fi operaționalizată cât mai curând”, a spus ministrul.

Toate procesele verbale de constatare a contravențiilor silvice, procesele verbale de confiscare și alte documente rezultate în urma controalelor vor fi introduse în această evidență unică, accesibilă de către fiecare structură de control, fie că este vorba de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, gărzile forestiere, poliție, jandarmerie sau personalul silvic cu rol de control din cadrul ocoalelor silvice.

„Eficientizăm, astfel, eforturile autorităților în combaterea tăierilor ilegale de păduri. Creăm, în același timp, bazele implementării unui cazier silvic, inclusiv posibilitatea implementării unui sistem similar cu punctele de amendă din Codul Rutier”, a mai adăugat ministrul.

Concret, este vorba despre modulul 9 din SUMAL, care este prevăzut în HG 497 și care se referă la evidența și urmărirea sancțiunilor.

Iată prevederile din HG 497 referitoare la noua platformă:

„(9) Aplicația SUMAL 2.0 Contravenții – SNEICS – prevăzută la art. 3 lit. i) este utilizată de unitățile centrale și teritoriale ale entităților cu atribuții de control în domeniul silvic în funcție de competențele stabilite în Legea nr. 171/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru:

a) înregistrarea proceselor-verbale de constatare a contravențiilor silvice;

b) înregistrarea proceselor-verbale de confiscare fizică/valorică a materialelor lemnoase;

c) modul de soluționare a proceselor-verbale de constatare a contravențiilor silvice;

d) generarea de rapoarte referitoare la contravențiile silvice înregistrate în sistem;

e) generarea de rapoarte referitoare la punctele de penalizare referitoare la contravențiile silvice rămase definitive prin hotărâri judecătorești.”

Consilierul pe probleme silvice al ministrului Mediului, Levente Porzsolt, a declarat pentru forestmania.ro că, odată cu modulul SNEICS se încheie implementarea SUMAL, adică a modulelor prevăzute în HG 497.

„Vor mai fi câteva noutăți. De exemplu, alertele satelitare. Vom avea  detectări periodice și un soft care să observe diferențele de pe o suprafață de fond forestier. Practic, vom avea imagini și vom putea observa dacă s-a intervenit în acel arboret. Urmând ca ulterior să verificăm ce fel de intervenție a fost – legală sau ilegală. Și vom putea veni cu soluții acolo unde sunt probleme. Acest program de alerte satelitare va fi integrat de asemenea în SUMAL, deci ne va ajuta să combatem și mai eficient tăierile ilegale, dacă ele există. Caietul de sarcini pentru acest program se va lansa în aceste zile”, a explicat Levente Porzsolt.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi