Restaurarea Cetății Făgăraș e aproape de final, iar cele mai spectaculoase piese sunt podurile din lemn. Nu mai puțin de 180 de metri cubi de stejar au fost folosiți pentru cele două structuri. Forestmania.ro a stat de vorbă cu dirigintele de șantier, pentru detalii.
„Am finalizat deja unul, acum lucrăm la cel de-al doilea. Podul se face cu piloți forați la o adâncime de 10 metri. Deci sunt piloți forați cu radieri din beton și structură din lemn de stejar. Este lemn românesc, lemn masiv, tratat. Nu este stratificat. Pentru primul pod am folosit 80 de metri cubi, pentru al doilea 100 de metri cubi de lemn”, a detaliat ing. Vasilea Ciulea.
Lucrarea la cele două poduri a fost scoasă la licitație de Primăria Făgăraș, proiectul fiind câștigat de asocierea a două firme, SC Troia Construct Premium SRL și SC Pro Construct SRL. Finanțarea este asigurată din fonduri europene. Merită amintit că SC Troia Construct SRL este compania care a realizat, printre multe alte lucrări, și împrejumuiri sau spații de depozitare pentru hergheliile Romsilva.
La rândul lor, cei de la Pro Construct sunt tot o companie cu capital privat românesc, specializați, printre altele, în lucrări de restaurare a monumentelor istorice. Din portofoliul lor fac parte numeroase clădiri de patrimoniu și lăcașe de cult din toată țara.
Cât despre Cetatea Făgăraș, cei de la Primărie spun că cel de-al doilea pod, situat la intrarea principală a monumentului istoric, va avea o lungime de 50 de metri, cu o parte mobilă care se va ridica, la fel cum se întâmpla în secolul al XVII-lea.
„Ne apropiem de final cu proiectul de restaurare a Cetății. Acum suntem chiar la realizarea podului ridicător de pe latura de est, pe care îl vom integra într-un ceremonial împreună cu garda cetății.
Să nu uităm de primul pod realizat, pe latura de nord, chiar în dreptul porții istorice. În curtea interioară au fost restaurate ancadramentele, tot ce înseamnă piatră. Și, bineînțeles, a fost schimbat în totalitate acoperișul cetății – poate una dintre cele mai importante lucrări care a avut loc”, spune Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.
Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România au început în luna mai a anului 2020, fiind finanțate cu fonduri europene. Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.
(Sursa: Primăria Făgăraș, foto: forestmania.ro, Liviu Ardelean)