De câte ori vedem „colete” cu lemn de foc ambalat, trebuie să știm că firma respectivă a investit într-o linie profesională pentru asta. La o mie de ani lumină de obișnuitele căruțe sau camionete ruginite care aduc lemnul de foc prin satele românești, sunt și firme care au investit în acest serviciu și îl aduc la un alt nivel. Să nu uităm că 3,5 milioane de gospodării din România folosesc această resursă pentru încălzire, în lipsa rețelelor de gaze naturale.
Am găsit o astfel de firmă și am vrut să aflăm mai multe despre activitatea lor și despre această piață, în general. Am stat de vorbă cu Cristian Panaite, cel care deține compania ForstPan din Fălticeni, Suceava.
„Ideea de business a plecat de la necesitatea profesionalizării segmentului de producție a lemnului de foc și distribuția acestuia în canale de vânzare predictibile și usor accesibile.
Compania noastră este un producător și furnizor de lemn de foc despicat, curățat si ambalat. Din nevoia de a diversifica activitatea, am accesat un program de finanțare prin fonduri europene, prin măsura POR 2.1.a, investind într-o linie profesională de despicat, curățat și ambalat lemn de foc. Nu sunt foarte multe firme care să fi investit în acest segment, chiar dacă vorbim de un consum anual în România situat undeva între 14 și 16 milioane de tone pe an”, a explicat, pentru forestmania.ro, Cristian Panaite.
Sediul companiei este la Fălticeni, Suceava, unde sunt birourile, spațiul de producție și depozitul și de unde pot livra oriunde în țară.
„Echipamentele sunt de înaltă tehnologie, fiind de producție finlandeză. Și, important, produsele sunt de calitate, certificate FSC. Este nevoie de profesionalizare, cum spuneam. În acest moment sunt în piață acei mici intermediari care practică un comerț pe care l-aș numi necivilizat și, în multe cazuri, se poate vorbi de practici comerciale înșelătoare. Pentru că ei în acele camionete nu au o așezare naturală a stivuirii, ci au multe goluri. Clientul este încredințat că primește o cantitate mare, dar care, în realitate, nu e așa de mare. Pe când noi, cu această linie, nu putem interveni, adică pe un palet chiar sunt 1,4 metri steri, „turnați” de utilaj în cădere verticală”, ne-a mai spus Cristian Panaite.
Piața lemnului de foc din România e împărțită azi între mai mulți competitori: RNP Romsilva, care livrează între 1 și 2 milioane de metri cubi, firmele de exploatare forestieră care își distribuie singure lemnul rămas din partizi, depozitele de materiale de construcții, marile rețele de bricolaj și micii intermediari. Cea mai mare cotă din piață o au micii intermendiari. Lucru care s-ar putea schimba, odată ce va intra în vigoare obligativitatea autorizării pentru orice transport de peste 20 de metri cubi de lemn.