Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc va fi, în 2024, gazda primului Concurs internațional de competențe în silvicultură organizat în România. A fost un drum lung până aici, dar au reușit să-i convingă pe cei din comitetul de organizare a concursului că putem fi și noi la înălțimea unui astfel de eveniment. Elevi din 24 de țări vor veni la Câmpulung Moldovenesc! Managerul Alina Cuciurean ne-a acordat un interviu din care am aflat detalii despre concurs, despre liceu și despre ce fac elevii lor după ce dau bacalaureatul. Pe scurt, despre ce înseamnă o „Școală de poveste”.
Forestmania: Cât mai avem până la concurs, un an? Ce spun elevii? Care e atmosfera?
Alina Cuciurean: Mai avem un an. Este o competiție care se organizează pentru prima dată în România și cred că e o provocare și pentru școala noastră… Dar în primul rând pentru România este o onoare faptul că am câștigat candidatura. E o luptă grea, iar concursul este extraordinar de sever și cu reguli extrem de dure. Ca să porți o astfel de „pălărie” trebuie să ai o echipă foarte bună. Și noi avem. Echipa este extrem de încântată, toți colegii, toți elevii. Și când spun colegi mă gândesc și la colegii din inspectoratul școlar și la cei din minister și la cei din comunitate, din Câmpulung, din Bucovina. Este o onoare. Noi am mai organizat astfel de competiții, una chiar în toamnă, Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului, cu participare extrem de vastă. Acesta, în schimb, este un concurs de suflet și este o șansă ca ediția 20 a acestui concurs să fie la noi la școală.
Forestmania: Ce câștigă liceul, în afară de prestigiu?
Alina Cuciurean : Noi nu am umblat niciodată după prestigiu. Eu consider că toți cei care lucrăm în educație trebuie să fim în fiecare secundă într-o nouă etapă, mereu cu un pas înainte. Să nu stăm să batem pasul pe loc. Niciodată în standby, ci mereu cu câte o provocare. Și dacă putem să facem ceva mai mult pentru copii, să socializeze cu copiii din celelalte țări, trebuie să o facem. Vorbim acum despre 24 de țări. Să vadă puțin și din cultura lor, pentru că în fiecare ediție a acestui campionat există o seară internațională, în care fiecare popor își prezintă tradiția, preparatele, dansurile, și așa mai departe. Sunt lucruri care contează.
Forestmania: Cât durează concursul?
Alina Cuciurean: Problele de concurs durează 3 zile. Intense. E o modalitate de a învăța de la ceilalți și în egală masură de a oferi și celorlalți informații despre România, despre învățământul din România. Este un schimb de experiență extraordinar. Ca să nu mai spun că se leagă prietenii.
Forestmania: Una dintre probe e pentru fasonatori mecanici, mânuirea drujbei. Având în vedere cum evoluează sectorul forestier și utilajele, o să mai avem nevoie în viitor de fasonatori mecanici?
Alina Cuciurean: E drept că o mașină înlocuiește cinci oameni din producție, dar concursul nu e doar despre asta. Mai mult, educația forestieră, educația pentru mediu, din punctul meu de vedere sunt în creștere. Știți foarte bine că numărul absolvenților claselor a 8-a în ultimii 5 ani s-a înjumătățit. Ei bine, cel puțin la noi la școală, clasele pe domeniul silvicultură sunt în creștere. Cerințele sunt din ce în ce mai mari. E vorba nu neapărat de partea de fasonator, e vorba de ecologie, de producție, de accesorile pădurii, de recunoaștere a speciilor, de determinare de volum.
Forestmania: Câte clase aveți?
Alina Cuciurean: 49 de clase, 1.200 de elevi, 82 de cadre didactice. 26 de clase sunt pe silvicultură.
Forestmania: Cei care au terminat clasa a 12-a și au dat bacalaureatul ce fac?
Alina Cuciurean: La noi baza de formare este diversă. Este o școală unde se face carte și ne pregătim absolvenții nu numai pe domeniul silvicultură. De exemplu, unicul copil absolvent de liceu din județul Suceava care a fost admis la Medicină Generală Cluj a fost absolvent al nostru. Se duc către informatică, se duc către drept. Există o „sete” de profesori buni și de școală serioasă… Se duc și către silvicultură, dar se duc și către alte domenii. Sunt absolvenți care vor să se ducă să lucreze în străinătate, alții care se duc către cercetare. Important este că fiecare copil își găsește drumul și pentru noi asta înseamnă extraordinar de mult.
Forestmania: Câte locuri veți avea acum pentru clasa a 9-a?
Alina Cuciurean: Pentru clasa a 9-a la fel, 9 clase de a 9-a. 3 de silvicultură, una de ecologie și protecția mediului, 3 pe domeniul servicii și apoi pe învățământul profesional, ospătar și mecanic, iar pe seral, silvicultură și pentru învățământ postliceal 4 clase.
Forestmania: Știu că aveți elevi care vin din alte zone, fac naveta. Sunt mulți?
Alina Cuciurean: Avem doar 20% din elevi din oraș, restul sunt din zonele apropiate și cam 40% sunt din alte județe. Din Galați, București, Brăila, Ilfov, Constanța.
Forestmania: Aveți multe fete? A mai crescut numărul lor?
Alina Cuciurean: Da. În clasele de silvicultură numărul fetelor a început să fie din ce în ce mai mare. Încep să prindă curaj. Chiar acum ne gândeam, astăzi am vorbit cu colegii să încercăm să facem și o echipă de fete cu care să participăm în competiție. Sunt în prezent 24 de țări care vor participa în acest campionat, iar 7 țări și-au anunțat participarea și cu echipaj de fete.
Forestmania: Interesant!
Alina Cuciurean: Deci pentru Austria e ceva firesc. Dacă o să intrați pe site-ul campionatului, chiar am văzut o poză în care apar fete.
Forestmania: Da, la noi e… surprinzător să vezi o fată cu drujbă. Chiar dacă avem tradiție în exploatarea și prelucrarea lemnului. Cum vă explicați? Suntem noi mai conservatori, cu acel clișeu cu „femeia să stea la cratiță”?
Alina Cuciurean: Da, suntem. Dacă e să privim înapoi cu 10 ani, nu știu căte soții de pădurari lucrau, câte aveau job-urile lor. Cum, ca soție de pădurar, să ai job?? Trebuiau sa stea acasă, să aibă grijă de copii. Așa a fost tradiția în România. De vreo 10 ani au început, și nu numai în domeniul silvilculturii.
Forestmania: Dar aveți fete care s-au arătat interesate de lucrul cu motofierăstrăul?
Alina Cuciurean: Da. Dar nu sunt de acord colegii mei, deoarece se tem pentru siguranța lor. Nu că ar fi drujba grea, că nu suntem nici noi de două kilograme…, avem și noi niște forță!… Sectorul silvic, acum, este din toate punctele de vedere mult mai accesibil femeilor și fetelor. Trebuie doar să vrei.
Forestmania: Revenind la concurs. Va crea o imagine bună pentru Bucovina.
Alina Cuciurean: Să vă spun o poveste. Când ne-am înregistrat noi, acum foarte mulți ani, am făcut prima înregistrare a României la un campionat, cred că prin 2009 sau 2008. Și domnii cu care am corespondat atunci m-au întrebat dacă avem drujbe. Mi-au cerut poze cu elevii. Și acum, de când ne știu, ne știu cu rezultate foarte bune pe cei din România, dar ne văd puțin… altfel. Când am luat și în 2018 și în 2019 locul întâi la proba de traseu forestier, am atras atenția. Și șeful echipei chiar a spus „Dar voi chiar sunteți buni!”. Dar noi a trebuit să dăm din coate de 100 de ori mai mult decât ceilalți din celelalte țări ca să vadă că suntem în regulă! Și s-au gândit…. apropo de organizarea în România, dacă nu cumva există riscuri…
Forestmania: Au spus asta?
Alina Cuciurean: Da, au spus că ăsta a fost semnul lor de întrebare. Așa că prin competiția pe care o organizăm vrem să schimbăm un picuț imaginea… Toți cei care ne-au vizitat din foarte multe țări, inclusiv Nepal, au fost atât de impresionați și toți au spus că nu se așteptau nici măcar o secundă să fim așa de buni. Inclusiv mai buni decât cei care se laudă în permanență.
Forestmania: Da, pentru că își fac promovare. Dar mulți au o surpriză plăcută când descoperă România și românii, nu mai vorbesc despre păduri sau oamenii din sectorul nostru. Din păcate, la noi pădurarul sau cel care are afaceri în branșă este considerat „hoț de lemne”. Așa, la modul general. Ce ar trebui făcut ca să schimbăm asta?
Alina Cuciurean: Din păcate, românul vrea să vadă știrile de la ora 5, bătăi, furturi. El din asta se hrănește. Deci… ar trebui să investim în educație. Noi facem foarte multe cursuri în care îi învățăm pe elevi să deosebească o informație adevărată de o informație falsă. Lucrăm la schimbarea mentalității, dar e foarte greu și presupune eforturi de mii de ori mai intense decât în celelalte țări. Dar uite că ceva tot am reușit. Campionatul se va organiza în România. Când am depus candidatura, am avut 15 voturi pro din 15 țări diferite participante. Deci a fost direct, „Mergem în România!”. Dar a fost nevoie de vreo 5-6 ani pentru a ajunge acolo… Trebuie să vrei. Cei care sunt în educație trebuie să dorească să facă în permanență mai mult nu pentru ei, ci pentru elevi. Educația e baza.
Mai multe despre Colegiu puteți vedea chiar pe siteul lor, AICI.
Impresionant! Felicitări și mult succes!
Felicitări!
Felicitări! Mult succes!