DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

5 C
București
-2.8 C
Sibiu
1.4 C
Suceava
0.3 C
Covasna
1.2 C
Piatra Neamț
0.3 C
Braşov
2 C
Bistrița
2.3 C
Râmnicu Vâlcea
marți, noiembrie 5, 2024

Anglia introduce amenzi pentru utilizarea sobelor! România are soluția pe masa guvernului. 

Recomandate

Poluarea aerului este una dintre preocupările principale când discutăm despre protecția mediului și sănătate publică. Echilibrul ecologic are de multe ori de suferit din cauza unor activități aparent banale, pe care mulți dintre noi le practicăm. Fie le vedem în familie, când suntem copii, fie le împrumutăm pe parcursul vieții, de la semenii noștri. Însă, un lucru e cert, obișnuințele nocive pentru planeta noastră ar trebui să înceteze și să se preschimbe în activități care nu ne afectează nici pe noi și nici mediul în care trăim.

În acest context, dorim să abordăm un subiect destul de controversat, utilizarea sobelor pe lemne pentru încălzire. Deși această obișnuință am putea spune că este una tradițională și aparent inofensivă, s-a dovedit a fi o sursă majoră de emisii de poluanți periculoși. Arderea lemnului produce particule fine, cunoscute sub denumirea de PM2.5, „materie particulată”, acestea fără dar și poate poluează atmosfera, dar pot fi și un factor îngrijorător când vine vorba despre sănătate. Deși circulă tot mai des ideea că această metodă de încălzire este una ecologică, creșterea popularității sobelor pe lemne a provocat un nivel uriaș de poluare.

Sancțiuni pentru utilizarea ilegală a sobelor pe lemne

Recent a fost publicată o știre conform căreia o gospodărie din Marea Britanie, West Yorkshire, ar fi fost amendată cu 175 de lire sterline pentru utilizarea ilegală a unei sobe pe lemne.

„Penalizarea este prima din cadrul unei campanii lansate de Consiliul Wakefield din West Yorkshire pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a reduce poluarea. Reglementările actuale restricționează tipul de sobe și combustibili care pot fi folosiți în case.”, scrie Daily Mail

Wakefield se află sub controlul unui Ordin de Control al Fumului, ceea ce înseamnă că doar aparatele aprobate de Defra pot fi folosite în locuințe și doar lemnul cu un nivel scăzut de umiditate poate fi ars.

Consiliul a investigat 216 plângeri legate de coșurile de fum de uz casnic între 2019 și 2022, acest lucru poate indica mai multe aspecte legate de utilizarea sobelor pe lemne și impactul lor asupra comunității, inclusiv faptul că oamenii nu sunt indiferenți.

Tot în  urma noului regulament, ofițerii de sănătate pot emite notificări sau sancțiuni fixe pentru emisii excesive de fum.

 Deci, prin intermediul acestor noi reguli se tinde spre îmbunătățirea calității aerului, iar amenzile, care pot atinge și 300 de lire, au scopul de a educa simțul cetățenilor cu privire la problemele mediului.

Totuși, în acest sens, Consiliul intenționează să dezvolte și o campanie de conștientizare, în care, cu ajutorul documentării corespunzătoare, cetățenii să ajungă și singuri la concluzia că lemnul nu e cel mai indicat combustibil pentru a se încălzi.

Începând din ianuarie 2022, toate sobele pe lemne vândute trebuie să respecte standardele Ecodesign pentru a reduce poluarea aerului. În zonele de control al fumului, lemnul folosit trebuie să aibă un nivel de umiditate mai mic de 20%.

În prezent, se estimează că există 1,5 milioane de sobe pe lemne în Marea Britanie, cu aproximativ 200.000 vândute anual. Această statistică ne aduce în față un adevăr dur, nu doar popularitatea acestor dispozitive, ci și provocările semnificative în educarea populației privind impactul sobelor pe lemne asupra calității aerului și sănătății publice. Urmează un proces complex și de lungă durată din mai multe motive. În primul rând, pentru ca societatea să accepte o nouă idee, aceasta trebuie să se descotorosească  de vechile preconcepții. Da, pot fi și sancțiunile un factor de educare a simțurilor, însă documentarea și conștientizarea rămân a fi instrumentele cele mai valoroase.

Soluții pentru România

În cadrul acestei situații, ASFOR susține și promovează programul „Rabla pentru sobe” inițiat de Ministerul Mediului, care s-a aflat în consultare publică în luna ianuarie 2024. 

Programul ar trebui să ducă la scăderea consumului de lemn de foc prin utilizarea sobelor cu randament mai mare (80-85%) față de sobele clasice (20-30%).

Scăderea consumului de lemn de foc va permite folosirea lemnului în produse cu durată lungă de utilizare, contribuind la creșterea economiei forestiere. Iar mai mult lemn prelucrat înseamnă locuri de muncă, stabilitate economică și venituri suplimentare la bugetul statului.

Această inițiativă ar putea face accesibilă schimbarea sobelor vechi cu unele noi și performante, prin finanțare de la stat (70% din cheltuieli, dar nu mai mult de 10.000 lei pentru fiecare aparat de încălzire care aparține unei locuințe).

Astfel, se urmărește păstrarea echilibrului ecologic, utilizarea rațională a combustibilului din lemn și reducerea poluării prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente și poluante.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc primăvara aceasta, ministrul Mircea Fechet, a anunțat că Ministerul Mediului este aproape de a trimite programul „Rabla pentru sobe” la Monitorul Oficial.

Primăriile vor juca și ele un rol foarte important în dezvoltarea programului, urmând ca acestea să vireze contravaloarea finanțării către beneficiari și să faciliteze implementarea. Astfel, se va reduce birocrația și comunicarea cu cetățenii va fi una mult mai facilă.

Președintele Asociației, Ciprian Dumitru Muscă, încurajează cu mult optimism această inițiativă: „Mă bucur că o măsură din programul ASFOR „România verde în 10 pași” este pusă în aplicare. Este o confirmare a viziunii ASFOR de promovare a unui echilibru just între funcțiile economice, sociale și de mediu ale pădurii.”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi