DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
19.1 C
Sibiu
20.9 C
Suceava
18.3 C
Covasna
21.5 C
Piatra Neamț
16.8 C
Braşov
19.7 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Anunț pe net: „Cumpăr conuri de larice”. Cât costă un sac?

Recomandate

Un om de afaceri din Onești postează constant în mediul online anunțuri de vânzare și cumpărare de conuri de larice sau alte semințe forestiere. L-am contactat pentru mai multe detalii.

Alfred Simon și familia sa au, de zece ani, o pepinieră în județul Bacău. Ei vând semințe forestiere (molid, brad, pin, larice, Douglas, tisă, arțar, paltin de munte), dar și puieți.

„Cumpărăm conuri sau ghindă de la cei care colectează. În general oameni necăjiți, care nu au venituri… Le vând cu sacul. Un sac de conuri de larice, de exemplu, costă între 100 și 120 de lei.

Avem și noi oamenii noștri cu care colectăm.

Într-un kilogram sunt cam 24.000 de semințe. Dacă se plantează și se prind jumătate, ai 12.000 de fire. Pe care le vinzi, după 3 ani, cu 2 lei firul”, explică Simon pentru forestmania.ro

Odată cumpărați sacii cu conuri, urmează o perioadă de prelucrare.

„Trebuie făcută și o selecție, că unii le aduc negre, vechi, verzi de mucegai, nu le poți pune în uscător.

Stau la uscat între 48 și 72 de ore. Se mai udă, ca să se poată deschide. Laricele e cel mai greu de lucrat cu el.

Este o afacere care presupune costuri. Tratăm pământul, plătim oameni pentru lucrări, mai ales vara, când trebuie plivit. Iar de vândut puieții, îi vinzi peste trei ani. Mai întâi se pun semințele în sere, apoi, la un an, se mută în pepinieră. Și după doi, trei ani se vând puieții. Poți spune că e o afacere bună dacă ai răbdare. Și pământ”.

„Important e să cumperi puieți până la 3 ani. Pentru că după anul 4 deja nu se mai aclimatizează. ca brazii de Crăciun pe care îi cumpără oamenii în ghivece dintr-o zonă și se așteaptă să se adapteze în alta. Nu au cum, mai ales de la munte la câmpie. Trebuie să aibă 3 ani, nu mai mult”, ne explică Simon.

Este o afacere bună acum, să produci puieți forestieri. Sute de milioane de euro are la dispoziție Ministerul Mediului, prin PNRR, pentru împăduriri. O schemă separată de finanțare e și pentru pepiniere mici (înființare sau modernizare). Pe Simon nu îl interesează să aplice la fondurile PNRR pentru pepiniere. Cât despre împăduriri… el spune că deocamdată nimeni nu a văzut banii, finanțările încă se așteaptă.

De afacere se ocupă mai mult fiica sa. Nu se plâng de comenzi. Au avut până acum în jur de 200.000 de clienți. Dacă nu te pricepi la plantări sau specii, au și consilieri care oferă sfaturi pas cu pas.

Puteți arunca un ochi pe site-ul lor, AICI.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi