DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.2 C
București
11.1 C
Sibiu
7.7 C
Suceava
7.6 C
Covasna
9.1 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.6 C
Bistrița
11.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, martie 27, 2025

Arboristul – recunoscut și în România?

Recomandate

Arboriștii, cunoscuți drept „medicii copacilor” joacă un rol esențial în menținerea sănătății și longevității arborilor. Aceștia nu doar se asigură că arborii au un aspect plăcut, ci contribuie și la siguranța publică, înlăturând posibilitatea unor incidente nefericite referitoare la ramuri sau arbori instabili. Deși această meserie este extrem de practicată și apreciată în Europa, fiind recunoscută în 25 de țări membre, în România calificarea respectivă este încă nedescoperită complet. În prezent, în țara noastră practică această meserie doar 5 persoane. Recent a avut loc la Arad un concurs de atestare la nivel european, în cadrul căruia candidații au avut șansa să devină arboriști cu diplomă, participanții dându-și examenul în fața unor jurați străini. Însă, această calificare a stârnit interesul doar a 8 persoane din toată țara. Totuși, există speranța creșterii numărului specialiștilor într-un viitor apropiat, cu ajutorul puterii exemplului și a motivării.

Ce face un arborist?

Arboristul este specialistul care se ocupă de siguranța, sănătatea și aspectul arborilor. Acesta poate efectua diverse operațiuni, începând cu tăierea arborilor, rezolvarea problemelor cu privire la sănătatea lor, prevenirea și combaterea dăunătorilor și până la plantări. Arboriștii se concentrează în general pe sănătatea și siguranța plantelor și copacilor individuali, mai degrabă decât pe gestionarea pădurilor sau recoltarea lemnului. Domeniul de activitate al unui arborist este diferit de cel al unui pădurar sau al unui tăietor de lemne.

Meseria de arborist în Europa vs România

În Europa, pentru a obține calificarea, candidatul trebuie să îndeplinească câteva criterii, printre care se regăsește cel de vârstă, acesta trebuie să fie major, dar și câteva aspecte care țin de abilitățile fizice și mentale pentru a putea profesa. De asemenea, este necesară experiența în lucrul cu drujba fie la sol, fie la înălțime, dar și calificare privind primul ajutor.

Digi24 a realizat un reportaj cu ocazia evenimentului care a avut loc în România, iar precum am menționat anterior, jurații au fost străini. În cadrul materialului, Carster Beinhoff, un examinator din Germania, a punctat faptul că în țara sa, meseria de arborist este una extrem de frecventată, în comparație cu România, care abia începe să descopere acest tărâm necunoscut.

 „În Germania, avem peste 50.000 de arborişti. În România, acum organizăm primul concurs de acest tip”, a declarat examinatorul 

În cadrul aceluiași material se punctează numeroasele riscuri la care se expun specialiștii, dar și îndemânarea și curajul care nu trebuie să le lipsească. Nu oricine poate deveni arborist, specialiștii fiind nevoiți, în unele situații, să lucreze chiar și la 30 de metri înălțime. Acest aspect transformă meseria de arborist într-o continuă provocare.

„Meseria acesta este foarte căutată deoarece nu mulți o pot îndeplini. Necesită mult timp, pregătire, cursuri și puțină nebunie”, a mărturist Valentin Lati, candidat

Un alt candidat, Neculai Moglan, a punctat pentru Digi24 și necesitatea unei dezvoltări multilaterale când vine vorba despre arbori. Acesta consideră că este esențial să cunoști cât mai vast domeniul, de la biologie și până la doborâtul final, când nu există alte soluții.

Totuși, este extrem de important și aspectul privind valorificarea acestei munci. De exemplu, în Occident meseria este extrem de apreciată, munca fiind remunerată chiar și cu 1.500 de euro, pentru toaletarea unui copac înalt. În România suma unui serviciu de acest gen este una mult mai mică, fiind una care nu depășeste 1.000 de lei.

Președintele Asociaţiei arboriştilor din România, Cosmin Truță a declarat că evenimentul se află la prima ediție,  ‘European Treeorker’ nu a mai fost organizat până acum în țară. Referitor la atestat, acesta are o valabilitate limitată, iar  arboriștii  trebuie să participe la examene suplimentare la fiecare trei ani.

Sabrina Vacari

redactie@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi