Asociația Forestierilor din România – ASFOR a transmis un comunicat prin care cere, din nou, autorităților să acorde sprijin sectorului de prelucrare a lemnului în vederea dezvoltării segmentului de construcții din lemn.
Redăm comunicatul:
„România are resursă, experiență și expertiză pentru a crește piața construcțiilor din lemn, așa cum se întâmplă în statele occidentale. Trebuie doar să vrea!
„Ca să dezvoltăm un viitor fără emisii de carbon, e timpul pentru lemn!” s-a spus, în urmă cu un an, în Manifestul sectorului forestier din întreaga lume lansat la Londra, înaintea summit-ului dedicat schimbărilor climatice de la Glasgow (COP26).
Lemnul este singurul material structural durabil existent la nivel mondial care poate permite o decarbonizare substanțială a mediului construit. Este un material regenerabil natural care stochează carbonul și înlocuiește materialele produse cu consum intens de carbon – oțel, beton, material plastic. Producerea unei tone de ciment generează 1,25 tone de dioxid de carbon. Sectorul construcțiilor e responsabil pentru 40% din emisii de CO2 la nivel global.
Toate statele dezvoltate caută să folosească mai mult lemn în construcții. Peste tot s-au schimbat normativele în construcții, s-au intensificat cercetările, fabricile s-au dotat cu linii de producție a lemnului pentru construcții. Rezultatele sunt evidente – s-au construit și se construiesc clădiri înalte din lemn în întreaga lume. Vorbim de clădiri de apartamente, birouri, campusuri universitare, săli de sport sau bazine de înot. La Viena s-a aprobat recent construirea unui cartier de clădiri din lemn.
România este una din țările care ar putea avea un cuvânt de spus în industria europeană a construcțiilor din lemn. Ar contribui puternic la decarbonare și la schimbarea în bine a peisajului arhitectural. O casă de lemn realizată corect este ecologică și sănătoasă.
Mai mult, folosirea lemnului în construcții stimulează gestionarea durabilă a pădurilor care duce la o creștere mai mare a fondului forestier. Contribuie la o economie circulară, deoarece produsele din lemn pot fi reutilizate, reciclate și recuperate pentru energie cu emisii scăzute de carbon, la sfârșitul vieții.
Soluția este una simplă: utilizarea la scară mai mare a lemnului în construcții!
În documentul nostru programatic – România Verde în 10 pași – ASFOR a propus o serie de măsuri pentru a crește utilizarea lemnului în construcții:
- Programul „Construcții din lemn” – autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice;
- Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn;
- Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn;
- Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%.
Aceste măsuri, dublate de programe de investiții atât în zona managementului pădurilor și a exploatării forestiere, cât și în dezvoltarea infrastructurii de producție industrială ar contribui substanțial la dezvoltarea țării și atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal.
Este nevoie de sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatările forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a îngriji pădurea așa cum se cuvine și pentru a pune lemn de calitate în piață. Pentru a arde etape de dezvoltare și a ajunge la performanțele țărilor dezvoltate, este nevoie de sprijin acum!”, se arată în comunicatul semnat de președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.