DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

16.1 C
București
18.2 C
Sibiu
16.4 C
Suceava
13 C
Covasna
14 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
13.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, mai 19, 2024

Bisericile de lemn din județul Gorj, inventariate

Recomandate

Asociația „Biserici Înlemnite” a demarat cea de-a doua etapă a proiectului de inventariere a bisericilor de lemn din județul Gorj, început în luna mai a acestui an. Acest proiect implică vizitarea, cercetarea și scanarea 3D a 40 de biserici de lemn și se desfășoară sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, anunță ziarullumina.ro.

Finanțarea acestui proiect este asigurată prin Timbrul de Arhitectură al Ordinului Arhitecţilor din România. Toate datele și informațiile obținute în urma cercetărilor în teren sunt centralizate și puse la dispoziție pe platforma online biserici-înlemnite.ro. Aceste resurse sunt accesibile atât autorităților, cât și celor interesați sau implicați direct în eforturile de conservare și valorificare a bisericilor de lemn.
„Amintim că Gorjul este judeţul cu cel mai mare număr de biserici de lemn clasate din toată ţara, respectiv zona cu cea mai mare densitate a acestei categorii de patrimoniu, chiar şi neclasate. În faţa unor comunităţi rurale cu posibilităţi tot mai mici sau orientate spre confortul lăcaşurilor de cult din zid, aceste biserici vor pierde lupta cu istoria”, explica, în mai, la începutul etapei de inventariere din Gorj, istoricul Celina Gora, parte a echipei din teren.

Asociația „Biserici Înlemnite” a coordonat anterior încă două proiecte similare de inventariere a bisericilor de lemn în județele Arad (în 2021) și Iași (în 2022).

Sursa: ziarullumina.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi