DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.2 C
București
24.1 C
Sibiu
17.5 C
Suceava
20.2 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
19.2 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Brașov, cel mai poluat oraș din România. Ce soluții are ministerul?

Recomandate

Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Sorin Banciu, anunța ieri că Brașov figurează în topul celor mai poluate orașe din Europa. Prin urmare, el a fost astăzi la Primăria Brașov, pentru a discuta cu autoritățile locare despre măsurile ce ar trebui luate pentru a rezolva problema.

„Am avut astăzi, la sediul Primăriei Braşov, o întâlnire cu primarul Brașovului, dl. Allen Coliban, în care am abordat mai multe subiecte dintre care cel mai important şi urgent este cel legat de poluarea aerului la Braşov.

Brașovul, alături de alte municipii din România, este inclus într-un top nedorit al celor mai poluate oraşe din Europa, conform informaţiilor publicate de Agenţia Europeană de Mediu.

Din acest motiv, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României şi aşteaptă măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului din marile oraşe.

Am discutat cu edilul Brașovului despre stadiul măsurilor incluse în actualul plan integrat de calitate a aerului al Brașovului şi despre impactul real al acestor măsuri și am înțeles de la acesta că va actualiza planul, iar prima acțiune ar fi un nou inventar al emisiilor de poluanți din Braşov.➡Cele mai importante surse de poluare sunt cele legate de traficul rutier şi sectorul de încălzire rezidențială (centralele termice de apartament), iar soluțiile propuse sunt cele legate de mobilitate verde (tren metropolitan, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete) şi de condiționare a racordării la sisteme centralizate de încălzire.

Din fericire, din datele existente până acum, nu putem vorbi la Braşov de o poluare industrială aflată la cote ridicate. Cu toate acestea şi în acest domeniu se pot face pași însemnați pentru a reduce impactul asupra calităţii aerului.

Voi urmări periodic stadiul implementării acestor măsuri şi mai ales impactul lor real asupra calităţii vieții brașovenilor.

Cine are responsabilitatea închiderii depozitului de deșeuri menajere din Timiș-Triaj?

Un alt subiect abordat în discuția de astăzi a fost cel al depozitelor de deșeuri neconforme, unul industrial şi unul menajer, ce fac obiectul altui dosar de infringement.

Primarul Allen Coliban a menționat că instituția pe care o conduce îşi asumă închiderea depozitului de deșeuri industriale, însă pentru depozitul de deșeuri menajere obligația de închidere cade în sarcina companiei FIN-ECO SA.

Pasul următor este organizarea unei întâlniri la care să participe reprezentanți ai administrației publice locale, ai Atenţiei de Protecția Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai societăţii comerciale.

Pe termen mediu, ne-am propus să găsim soluțiile legale pentru transformarea acestor depozite în spaţii verzi.

De asemenea, am discutat despre managementul deseurilor, un alt capitol la care Brasovul este deficitar, solutia gandita de Primaria Brasov fiind de amplasare de Eco-Insule.

La capitolul spații verzi, i-am prezentat primarului Coliban o soluţie la îndemână pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraş şi anume înfiinţarea de mini-păduri urbane.

Am stabilit că vom organiza un grup de lucru care să identifice terenurile pe care astfel de mini-paduri se pot înfiinţa începând chiar din această toamnă.

Aceste soluţii au fost incluse de mine şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta şi îmi doresc ca multe comunităţi locale cu probleme similare Brașovului să acceseze fonduri pentru astfel de proiecte” a anunțat secretarul de stat Banciu.

Agenția Europeană de Mediu a analizat calitatea aerului din 323 de orașe europene. Conform datelor oficiale, Brașovul apare ca unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și cel mai poluat din România, fiind plasat pe locul 273 în statistica Agenției Europene de Mediu. În aceeași analiză, Bucureștiul ocupă locul 263, iar Timișoara poziția 267.

Statistica a luat în calcul concentrațiile de pulberi numite PM 2,5, particule care au cel mai mare impact negativ asupra sănătății noastre și care provoacă grave probleme pulmonare și cardiace.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi