DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.8 C
București
8.8 C
Sibiu
7.4 C
Suceava
6.7 C
Covasna
8.3 C
Piatra Neamț
7.1 C
Braşov
8.2 C
Bistrița
10.2 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Bucuria copiilor începe cu o sămânță! la Ocolul Silvic Gîrcina

Recomandate

Copiii au o curiozitate naturală, firească, pentru tot ce-i înconjoară, curiozitate care, încurajată și hrănită la momentul potrivit, va încolți sub forma unor lecții utile și frumoase în sufletul fiecăruia dintre ei. „Bucuria copiilor începe cu o sămânță!”, scrie Oana Gheorghiu într-una dintre postările dumneaei, făcând referire la o activitate recentă, desfășurată la Ocolul Silvic Gîrcina, Direcția Silvică Neamț, împreună cu elevii de la școala Elena Cuza din Piatra Neamț. În cadrul acestei activități au fost semănate semințe de pin. Școlarii au fost ghidați de silvicultori, care pasionați la rândul lor de tot ce înseamnă natură, cu bucurie și-au împărtășit sfaturile și experiențele profesionale. Astfel, picii învață să citească dincolo de frunze și tulpini, învață să înțeleagă nevoile și procesul prin care o simplă sămânță poate evolua în ceva cu adevărat folositor și necesar. Acest tip de activități sunt disponibile pentru orice școală, pe baza unei programari prealabile.

Activități

Serele ocolului silvic adăpostesc nu doar un proces teoretic de învățare, ci și activități practice, copiii învățând cum să semene semințele și cum să îngrijească plantele. Deși flora și fauna sunt denumite necuvântătoare, acestea ne comunică și ne oferă lecții importante despre perseverență, răbdare și dedicare. 

Contactată de Forestmania, Oana Gheorghiu ne-a explicat că acest tip de educație forestieră se desfășoară pe tot parcursul anului la Ocolul Silvic Gîrcina din cadrul Direcției silvice Neamț. Întrebată despre activitățile întreprinse, aceasta ne-a povestit despre o paletă destul de largă de acțiuni în cadrul cărora interacțiunea dintre copii și silvicultori este inevitabilă, aceștia formând o conexiune puternică. Indiferent de anotimp, micii curioși pot învăța lecții valoroase de la specialiști:

„Fie că semănăm semințe de rășinoase de unde vor răsări molid, larice, pin sau plantăm puieți  primăvara și toamna, cunoaștem și învățăm plantele vara, copii sunt mereu prezenți în mijlocul silvicultorilor sau silvicultorii prezenți la școală.”, ne-a relatat Oana Gheorghiu

Desigur, după procedurile inițiale, plantele nu sunt abandonate, acestea urmând să fie îngrijite fie de elevi sub îndrumarea specialiștilor, fie de silvicultori, în dependență de zona în care au fost plantate, dar și de tipul plantelor.

Obiective educaționale ale programului

Proiectul intenționează să înrădăcineze principii valoroase și bune practici, dorind să contribuie la formarea unor adulți responsabili și conștienți de rolul pe care-l au în protejarea planetei care le servește drept casă. Organizatorii doresc ca micii lor tovarăși de lucru să însușească lecții importante despre procesele care se desfășoară în natură, să conștientizeze rolul pe care-l are pădurea și lemnul în viața omului, să înțeleagă că o pungă aruncată pe jos afectează mediul în care trăim, deși la prima vedere pare un fleac. De asemenea, aceștia doresc să insufle dragostea pentru mediu, prezentându-le copiilor etapele prin care o sămânță ajunge să creeze chiar o pădure, dar și câteva informații succinte despre specii și felul în care cresc și se dezvoltă.

Alte inițiative

Direcția Silvica Neamț nu e nici pe departe un novice în promovarea educației forestiere, având în spate un șir frumos de activități întreprinse:

„Vorbind despre educația forestieră a copiilor, putem spune că din anul 2002 la Direcția Silvică Neamț au început activități educative. În fiecare primăvară copiii au fost prezenți în solarii, pepiniere și au văzut modul de însămânțare, creștere, punandu-se accent anume pe modul de creștere a unui <brăduț>. Aceste activități s-au dezvoltat și au evoluat prin programe educaționale cum ar fi <Salvați brăduțul de Crăciun>, <Un copil – un brăduț, o prietenie pe viață> programe extinse la nivelul întregii Romsilva, și care se derulează de atunci în fiecare an, până în prezent.”, ne-a povestit Oana Gheorghiu, pe final de discuție.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi