Case din paie: „E un material cu bune caracteristici termice, acustice și structurale”

0
419

În ciuda unei reputații proaste provenite din poveștile pentru copii, clădirile din paie pot fi durabile, confortabile și, mai presus de toate, solide și rezistente, arată portalul archdaily.com.

Suntem într-o perioadă în care toată lumea vorbește despre construcții care să scadă amprenta de carbon, care să fie verzi, din produse locale, cu cât mai puțină risipă sau deșeuri sau consum în producție.

Unul dintre reprezentanții sectorului forestier din România, Emil Iugan, fondatorul companiei Silvania International, vorbește constant, de ani buni, despre utilizarea în industrie a resurselor locale – paie, argilă, lemn. A dezvoltat un Centru de Inovare pentru lemn la Lunca Ilvei unde se fac cercetări în acest sens. Din câte se pare, aceasta este direcția.

Revenind la paie, au fost efectuate mai multe studii și experimente. În urma lor, s-a tras concluzia că paiele sunt un material cu potențial pentru construcția pereților, cu bune caracteristici termice, acustice și chiar structurale. În plus, este o resursă regenerabilă și ușor de construit.

Paiele sunt o rămășiță din producția de cereale, de obicei grâu, orez sau orz. După ce partea comestibilă a boabelor este recoltată, tulpinile ajung să fie aruncate și sunt adesea arse. În loc să fie irosite, totuși, tulpinile pot fi compactate în baloturi dreptunghiulare, care pot fi stivuite și folosite ca umplutură sau chiar ca pereți într-o tehnică cunoscută sub numele de stilul „Nebraska”, utilizat pe scară largă în secolul al XIX-lea pe câmpiile acestui stat american. În timp ce balotii de câmp pot suporta aproximativ 900 kg pe metru liniar, blocurile de înaltă densitate din același material, compactate de mașini, sunt proiectate să suporte până la aproape 6000 kg/m [1].

Cu toate acestea, este mai obișnuit să folosim paiele ca material de etanșare și izolație alături de alte materiale structurale, cum ar fi lemnul sau oțelul, decât să folosim paie și atât.

Deoarece este un material format în principal din aer, paiele asigură o izolare termică excelentă în construcții. Se estimează că o casă de balot de paie bine construită poate economisi aproape 75% din costurile de încălzire și răcire.

Conductivitatea termică a paielor este estimată la aproximativ 0,07 / 0,09 W / ° C m, ceea ce este similar cu polistirenul expandat (0,04 W / ° C m). În raport cu inerția termică, balotii de paie sunt aproximativ echivalenti cu pereții din chirpici și bușteni. Comportamentul la foc este de asemenea remarcabil: conform unor teste, s-a constatat că pereții de paie cu tencuială de ciment sau stuc au îndeplinit cu succes condițiile scrise în Metoda ASTM E119-05a Încercări la foc ale construcțiilor și materialelor de construcții.

Este important de menționat că, deoarece paiele sunt un material organic, finisajele de pe pereții din paie trebuie să fie și ele compuse din material organic 100% pentru a permite pereților să facă schimb de aer între interior și exterior. Prin urmare, se folosește în general un amestec de lut, nisip și paie. Varul este, de asemenea, o opțiune viabilă.

O problemă limitativă pentru utilizarea în masă a acestei metode este că paiele nu trebuie să fie în contact direct cu umiditatea pământului, ceea ce ar permite umezelii să se ridice pe pereți.

Două probleme semnificative legate de construirea pereților de balot de paie sunt umiditatea și mucegaiul. Expuse la apă, paiele o pot absorbi și se pot dilata, provocând chiar crăpături în perete. Pentru a evita acest lucru, fundațiile trebuie ridicate la cel puțin 20 cm deasupra solului. Mai mult, chiar și în climatele uscate, streașina unei clădiri din paie trebuie să fie relativ mare, păstrând pereții cât mai protejați de umezeală.

O altă problemă care poate fi limitativă în unele țări este cea a adaptării la standardele de construcție existente și a obținerii autorizațiilor de construire, paiele fiind un material alternativ și neconvențional. Pentru a remedia această problemă, arhitecții care intenționează să folosească paie pot solicita sfatul profesioniștilor care s-au ocupat deja de aceste probleme în regiunea lor.

Fiind 100% biodegradabile, atunci când clădirile din paie devin învechite și trebuie demolate, pereții se pot descompune în sol fără probleme majore. Dar, ca orice material de construcție, va fi cu adevărat durabil doar dacă este disponibil local. Prin urmare, este un material poate cel mai potrivit zonelor rurale, în special celor din apropierea plantațiilor de cereale care produc aceste deșeuri. Dacă paiele nu sunt disponibile în apropierea șantierului, impactul suplimentar asupra mediului al transportului poate face un alt material mai potrivit. A ști ce materiale sunt disponibile la nivel local este întotdeauna un bun punct de plecare pentru a obține o construcție cu adevărat durabilă.

Case din paie în România

Puțini știu că există și în România o comunitate adunată în jurul acestui tip de construcție. Se numește Coliba verde și acest site descrie totul în detaliu: de la structură, la riscuri, avantaje, beneficii etc. Deja sunt multe familii care și-au ridicat o astfel de casă din baloți, pe structură din lemn. „La noi primele case din baloți de paie au apărut la începutul anilor 2010 – în Miercurea Ciuc, apoi Popasul Verde din Sângeorz Băi. La ora actuală putem să spunem că atât construcțiile din paie cât și interesul față de acestea a crescut semnificativ însă, din păcate, există totuși unele rețineri, piedici. Aceste piedici sunt sursele de informare în limba română, lipsa profesioniștilor dar și a mentalității balcanice conform căreia o casă din baloți de paie sau din lut este casa „săracilor””, spun cei de la Coliba verde.

Sursa: archdaily.com, Coliba verde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.