DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
23.7 C
Covasna
22.2 C
Piatra Neamț
22.9 C
Braşov
21.9 C
Bistrița
14 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Cazul de la Suceava: ASFOR condamnă violența de orice fel

Recomandate

Cazul de la Suceava, în care o echipă de filmare și un activist de mediu au fost agresați, se alătură unei liste mai lungi de violențe asociate domeniului silvic.

Asociația Forestierilor din România a transmis un comunicat în care condamnă violența de orice fel:

„Violența, sub toate formele ei, este o manifestare primitivă care nu își are locul nicăieri în societate. Indiferent de locul de manifestare – în mediul online, în presă sau pe teren -, și indiferent de condiția socială sau profesională a celor implicați în conflicte, agresivitatea, violența verbală sau, în forma sa extremă, violența fizică sunt inacceptabile.

Trebuie să înțelegem că lumea modernă înseamnă și protecție a proprietății, și economie bazată pe lemn, dar și transparență și deschidere. Pădurea și lemnul, exploatarea forestieră și prelucrarea lemnului sunt subiecte aflate pe agenda fiecărui stat. Sunt teme sensibile, dar extrem de importante. Iar între demersurile de ordin social și economic și cele care țin de protecția mediului trebuie să existe echilibru.

Organizațiile de mediu și avertizorii de integritate au rolul lor în contextul în care întreaga planetă face pași importanți în direcția protejării mediului. Un rol pe care cu toții suntem în situația de a-l accepta pentru că toți, activiști din zona protecției mediului sau profesioniști din domeniul forestier, ne dorim același lucru: să avem păduri și să ne putem bucura de beneficiile pădurii.

Abuzul, intimidarea, agresiunea sau violența de orice fel arată incapacitatea unora de a funcționa civilizat, în limitele condiției umane. Pentru orice neînțelegere, potențial conflict sau posibilă ilegalitate există instituții îndrituite să răspundă oricărei sesizări, iar România a făcut progrese mari în transparentizarea circuitului materialului lemnos și are mai multe instituții cu atribuții directe în domeniu.

Între oameni trebuie să existe un drum al comunicării și înțelegerii, nu bariere. Tocmai din acest motiv, printre alte acțiuni dedicate deschiderii și transparenței, ASFOR a produs un film documentar – „Drumul lemnului” –  prin care își propune să prezinte realitatea nefardată a muncii în exploatările forestiere și în fabricile de prelucrare a lemnului. Comunicarea, dialogul și, în ultimă instanță, apelul la instituțiile statului cu responsabilități în domeniu sunt singurele căi prin care ne putem face cu toții datoria față de pădure”, se arată în comunicatul ASFOR semnat de președintele Ciprian Muscă.

Filmul poate fi urmărit pe YouTube:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi