Ce este șița?
Probabil acest termen este străin pentru mulți tineri din zilele noastre, însă nu și pentru Codruț Simene, pentru care a devenit un hobby și o adevărată pasiune. Codruț este student la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, specializarea Silvicultură. Tânărul în vârstă de 21 de ani are o activitate deosebit de frumoasă, acesta practică un meșteșug destul de vechi – șița. Originar din Rucăr, Argeș, Codruț face șiță, țigle subțiri din lemn folosite în construirea acoperișurilor țărănești. Tânărul a povestit că acest meșteșug special a fost preluat de la străbunicul său, iar chemarea a simți-o încă din copilărie. Ne bucurăm că tânărul meșter nu păstrează pentru sine talentul și îndemânarea cu care a fost înzestrat, ci le împărtășește și publicului, realizând diverse demonstrații practice în cadrul evenimentelor la care participă.
Cum s-a născut această pasiune?

Spre deosebire de alți copii de vârsta lui, Codruț avea interese și pasiuni diferite, jucăriile lui preferate arătau deosebit. Acesta petrecea mult timp asistând și participând direct la primele etape ale prelucrării lemnului de șiță, împreună cu alți membri ai familiei, astfel ajungând să îndrăgească meșteșugul. Totuși, tânărul a simțit cu adevărat chemarea în momentul în care a pus pentru prima dată mâna pe cuțitoaie:
„Momentul în care am dezvoltat o adevărată pasiune pentru acest meșteșug a fost acela în care am pus mâna pentru prima dată pe cuțitoaie– un instrument de despicat lemn, care a fost folosit chiar de străbunicul meu. Deși la început mi-a fost dificil să îl mânuiesc, am realizat curând că acest meșteșug necesită nu doar îndemânare, ci și o combinație între precizie și dexteritate.”, ne-a povestit Codruț
Ce presupune meșteșugul?
Întrebat despre șiță și despre secretele din spatele meșteșugului, Codruț Simene ne-a oferit detalii interesante, împărtășindu-ne și câteva informații valoroase pentru realizarea unei lucrări rezistente:
„Șița este un element rustic folosit de sute de ani pentru acoperirea anumitor construcții, începând cu secolele XVIII-XIX, până în prezent. Pentru realizarea acestui tip de acoperiș se folosește lemn de molid de calitate superioară, iar prin calitate superioară, ne referim la o creștere anuală cât mai regulată. Inelele anuale sunt relativ înguste (2-3mm), proporția lemnului târziu, din lățimea inelului anual, este mică (20-25%), culoarea lemnului trebuie să fie uniformă, alb sau “alb-auriu”, fibra acestuia să fie dreaptă și să opună rezistență mică în procesul de despicare pe secțiunea radială. Dimensiunile ideale pentru ca un acoperiș să reziste 30-40 de ani sunt: 42 cm lungime, 9-10 cm lățime și o grosime cca 3-5 mm. Șița este legată în pachete de 250 de bucăți, iar dintr-o legătură se poate acoperi un m².”, a povestit el
Codruț ne-a povestit că pentru a se asigura că lemnul utilizat respectă standardele de calitate, realizează o mică secțiune în baza piesei de lemn, în depozit sau platforma primară, și analizează vizual inelele anuale.
Discutând despre materiale calitative, Codruț ne-a mărturisit că acest aspect este destul de problematic, reprezentând una dintre provocările principale cu care se confruntă. Găsirea lemnului de calitate superioară, care să corespundă standardelor necesare pentru realizarea produsului final, îi dă constant bătăi de cap.
Totuși, Codruț rămâne a fi optimist, văzând șița ca pe un meșteșug cu mare potențial. Întrebat despre tehnologia modernă care ar putea umbri definitiv activitățile moștenite din străbuni, tânărul a declarat că nu resimte această amenințare:
„Chiar dacă lumea este într-o continuă evoluție, iar noile inovații apar zilnic, consider că tehnologia modernă nu va putea niciodată să înlocuiască autenticitatea și frumusețea artei meșteșugului.”, a declarat Codruț Simene pentru forestmania.ro
Reacția publicului și sfaturi pentru pasionați

Codruț Simene nu a ezitat să încânte publicul cu munca sa. Tânărul a participat de două ori la evenimentul „Brunch Rucărean”, organizat de Asociația Reviving Rucăr, unde spre bucuria spectatorilor a realizat scurte demonstrații practice.
„A fost o experiență extrem de plăcută, mai ales pentru că am avut ocazia să interacționez cu persoane interesate și receptive la acest meșteșug tradițional. Feedback-ul pozitiv primit m-a încurajat.”, povestește el
Pentru cei aflați la început de drum, Codruț precizează că răbdarea multă și perseverența sunt cheia meșteșugului. Fiecare drum e anevoios la început, însă pasiunea și dorința sunt cele care călăuzesc pașii spre succes, crede meșterul.
„Succesul în acest domeniu depinde de pasiunea și hotărârea celor implicați, precum și de dorința de a păstra vie o tradiție transmisă din generație în generație. Doar astfel putem asigura continuitatea acestei arte valoroase, așa cum au făcut-o și străbunicii noștri.”, a adăugat Codruț Simene pe final de discuție.
Sabrina Vacari
redactie@forestmania.ro