DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

-0.2 C
București
-7.8 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-9.6 C
Covasna
-3.8 C
Piatra Neamț
-8.6 C
Braşov
-9.2 C
Bistrița
-2.4 C
Râmnicu Vâlcea
joi, ianuarie 16, 2025

Anul 2024: provocări și perspective pentru Romsilva

Recomandate

Anul 2024 a reprezentat o perioadă tumultoasă pentru Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, cu provocări semnificative pe piața lemnului, în special legate de valorificarea sortimentelor de fag. Marius-Dan Sîiulescu, directorul general al Romsilva, a subliniat, într-o conferință de presă, dificultățile întâmpinate din cauza crizei globale a lemnului, care a început să se contureze în a doua jumătate a anului 2023 și care se preconizează că va continua și în 2025.

„2024 a fost un an dificil. Criza lemnului a influențat drastic prețurile, iar conflictul din Ucraina și instabilitatea din Orientul Mijlociu au contribuit la această situație. În plus, embargoul impus Republicii Populare Chineze a complicat și mai mult lucrurile,” a explicat Sîiulescu.

În ciuda acestor provocări, Romsilva a reușit să îndeplinească peste 80-90% din indicatorii tehnico-financiari prognozați pentru bugetul anului 2024. Deși prețurile de vânzare a materialului lemnos au scăzut, cu diferențe de până la 70 de lei per metru cub comparativ cu anul anterior, directorul regiei a anticipat încheierea anului pe profit, estimând venituri totale de aproximativ 3,6 miliarde de lei și un profit brut de peste 80 de milioane de lei.

În prezent, se desfășoară licitații pentru producția din 2025, unde prețul mediu de adjudecare este mai mic cu 16-17% comparativ cu 2024. Totuși, Sîiulescu a menționat că piața lemnului de rășinoase se comportă mai bine și există speranțe pentru o revigorare a pieței lemnului de fag în trimestrul doi al anului viitor.

Pentru 2024, Romsilva s-a propus să exploateze puțin peste 9 milioane de metri cubi din pădurile statului, având până în prezent recoltat aproximativ 8,2 milioane de metri cubi. Sîiulescu a explicat că diferențele dintre cantitățile de masă lemnoasă vândută pe picior și lemnul fasonat sunt rezultatul unor valorificări sub așteptări.

De asemenea, Romsilva își va continua politica de transparentizare, valorificând lemnul printr-o platformă electronică de licitații care asigură acces echitabil și condiții de concurență pentru operatorii economici.

În fiecare an, Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri, reprezentând 48% din fondul forestier al țării, promovând un management sustenabil care respectă standardele internaționale. În 2025, RNP – Romsilva va continua să sprijine dezvoltarea durabilă a pădurilor printr-un program robust de recoltare.

Dumitru Roșca

redactie@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi