DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Concursul „Cel mai bun pădurar” ediţia 2024, organizat la Edineț, Republica Moldova

Recomandate

Agenția Moldsilva a organizat în perioada 9 – 11 septembrie concursul „Cel mai bun pădurar” ediţia 2024, evenimentul având loc la Edineț, în Republica Moldova. Bineînțeles, delegația din România nu putea să lipsească, aceasta nu doar că a fost prezentă, ci a reușit și să se evidențieze în cadrul concursului. Directorul general adjunct al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Eleodor – Olavi Nițescu, a condus delegația silvicultorilor din România, care au revenit acasă și cu un premiu, Cristian Hrehorciuc, reprezentantul Direcției Silvice Suceava, clasându-se pe locul 3. La eveniment au participat figuri importante precum: ministrul Mediului din Republica Moldova, Sergiu Lazarencu, directorul Agenției ”Moldsilva”, Victor Durbală și preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, Ghenadie Grubîi. Pentru a afla mai multe informații despre desfășurarea evenimentului l-am contactat pe domnul Eleodor – Olavi Nițescu. Iar la scurt timp, delegația RNP – Romsilva ne-a prezentat, cu mult profesionalism, în cadrul unui raport, felul în care s-a desfășurat concursul, probele la care participanții au trebuit să-și demonstreze profesionalismul, dar și multe alte detalii importante, precum ar fi dificultățile cu care se confruntă țara vecină, dar și posibilele măsuri care pot fi aplicate.

Componența delegației din România

Delegația din România a avut o componență reprezentativă, fiind prezenți Ing. Florin Sorinel Rădulescu,  Ing. Iulian Ionuț Cheșcă, Ing. Liliana Elena Radu și  Lucian Manole, iar în calitate de participanți i-a avut  pe Ilie Nicolae (pădurar în cadrul Direcției Silvice Prahova), Ionuț Nelu Iamandei (pădurar în cadrul Direcției Silvice Buzău) și Cristian Hrehorciuc (pădurar în cadrul Direcției Silvice Suceava), câștigătorii primelor 3 locuri la Concursul cel mai bun pădurar din România, ediția 2023.

Desfășurarea evenimentului

Concursul a presupus câteva probe destul de complexe, fiind puse la încercare atât cunoștințele teoretice, cât și îndemânarea, abilitățile practice. Probele din acest an au presupus un test teoretic, recunoașterea speciilor forestiere, recunoașterea bolilor și dăunătorilor speciilor forestiere, recunoașterea speciilor de vânat, evaluarea masei lemnoase, dar și prezentarea video a candidatului (probă nou introdusă de anul acesta).

Pe podium au urcat doamna Anastasia Ciobanu de la Întreprinderea Silvică Călăraşi, care a ocupat locul întâi, doamna Natalia Șontea – locul al doilea, iar pe locul al treilea s-au clasat la egalitate domnul Ilie Spânu de la Întreprinderea Silvo-Cinegetică Sil-Răzeni și Cristian Hrehorciuc de la Direcția Silvică Suceava din structura R.N.P. – Romsilva.

 Cei trei pădurari din cadrul Romsilva, participanți la concurs, au primit din partea organizatorilor premii și diplome de merit. Iar la finalul competiției silvicultorii au făcut schimb de opinii despre  principalele activități din sectorul forestier.

„Menționăm că atât la festivitatea de deschidere, cât și la festivitatea de închidere a concursului a fost intonat imnul național al Republicii Moldova, precum și imnul pădurii. La deschiderea concursului a fost ridicat drapelul Republicii Moldova de către câștigătorul ediției 2023, iar la încheierea concursului drapelul a fost coborât de către câștigătorul ediției 2024.”, a mai adăugat delegația RNP – Romsilva

Discuții și schimburi de idei

Delegația regiei a purtat discuții cu Directorul general adjunct al Agenției Moldsilva, Domnul ing. Iulian Mamai, și cu Directorul întreprinderii Edineț domnul ing. Boris Cojocari. De asemenea, delegația a conversat și cu Directorul General al Moldsilva Domnul Victor Durbală, Președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, Domnul Ghenadie Grubâi și Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului în Republica Moldova

În urma discuțiilor purtate s-au extras câteva idei extrem de importante privind administrarea fondului forestier în Republica Moldova, fiind analizată suprafața totală a fondului forestier din țară, dar și activitatea Agenției Moldsilva.

Cu privire la suprafaţa totală a fondului forestier din Republica Moldova, s-a precizat că aceasta constituie 425,4 mii ha, inclusiv suprafaţa acoperită cu păduri – 383 mii ha (grad de împădurire – 11,6%), din care în proprietatea statului 363,3 mii ha (85,4%) iar în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale 58,4 mii ha (13,7%) şi 3,7 mii ha în proprietate privată (0,9%). Suprafaţa totală ocupată cu vegetație din afara fondului forestier național este de 50,7 mii ha (30,3 mii ha perdele forestiere de protecţie şi 20,4 mii ha  vegetaţie arbustivă).

Iar referitor la activitatea Moldsilva, ni s-au oferit detalii despre întreprinderi și structura acestora:

„Agenția Moldsilva are în organigramă 24 de întreprinderi silvice și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. În structura întreprinderilor silvice există 74 de ocoale silvice, 166 de sectoare silvice și 934 de cantoane silvice. În cadrul unităților silvice activează 3713 persoane din care: 39 funcționari publici, 54 angajați ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, 1704 personal TESA, 448 muncitori permanenți și 1468 muncitori sezonieri.”, a fost menționat în raportul care ni s-a pus la dispoziție

Desigur, au fost dezbătute subiecte relevante și actuale, precum ar fi problemele și dificultățile pe care le întâmpină administrația fondului forestier din Republica Moldova. 

Printre problemele identificate se regăsește gradul scăzut de împădurire a teritoriului ţării, care este insuficient pentru menţinerea unui echilibru ecologic constant; gradul înalt de dispersare a trupurilor de pădure, amplasate neuniform, lipsind practic coridoarele forestiere; lipsa utilajelor necesare, lipsa  experienței și a cunoștințelor corpului silvic pentru promovarea managementului forestier în noile condiții; dar și interzicerea exportului masei lemnoase rezultate în urma exploatării în regie proprie, precum și lipsa solicitării pe plan intern atât pentru lemnul de foc dar mai ales pentru lemnul pentru industrie. Din păcate lista de dificultăți și provocări nu se termină aici, fiind încă numeroase aspecte care ar trebui îmbunătățite.

Colaborarea este esențială, fiind un factor important pentru a evolua și rezolva toate aceste provocări ale administrației fondului forestier din Republica Moldova.

„D-ul Director General al Moldsilva, Victor Durbală, a afirmat că este interesat în ceea ce privește implementarea unui sistem de urmărire a trasabilității lemnului, iar delegația Romsilva și-a exprimat disponibilitatea pentru prezentarea sistemului SUMAL, utilizat în România, urmând ca în viitor să se poarte discuții între cele două instituții în vederea stabilirii unui mod de lucru în acest sens.”, a adăugat delegația RNP – Romsilva

În cadrul raportului au fost prezentate și preocupările administrației silvice din Republica Moldova în realizarea strategiei dezvoltării durabile a sectorului forestier. Printre acestea se regăsește extinderea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră, care prevede majorarea gradului de împădurire a teritoriului prin împădurirea a circa 145 mii ha; înființarea de culturi energetice care să scadă presiunea asupra fondului forestier; conservarea biodiversităţii forestiere, prin ameliorarea metodelor şi tehnicilor de îngrijire şi gestionare a pădurilor, crearea coridoarelor de interconexiune între trupurile de pădure, dar și  revizuirea sistemului de salarizare în domeniul silvic astfel încât să poată concura cu salarizarea din agricultură și prevenirea migrării forței de muncă către acest sector; Desigur, și în acest caz lista este una mai lungă, în materialul de față fiind prezentate doar câteva aspecte.

Concluzii și propuneri

În legătură cu planurile de viitor, acestea conțin și viitoare colaborări dintre  Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenția ”Moldsilva” chiar și în alte domenii de interes precum regenerarea pădurilor, prognoza și combaterea dăunătorilor forestieri, organizare și resurse umane, valorificarea masei lemnoase, trasabilitatea masei lemnoase, urmează niște discuții importante cu privire la stabilirea unui program de întâlniri și schimburi de experiență între specialiști, inclusiv în ceea ce privește concursurile profesionale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenția ”Moldsilva” au încheiat un Memorandum de Înțelegere, care include schimbul de informații dintre aceste instituții,  schimburi de experiență și instruirea silvicultorilor, participarea la concursuri profesionale, dezvoltarea de proiecte comune, colaborarea în sectorul investițiilor, elaborarea și implementarea planurilor de management forestier durabil, cooperarea în domeniul ariilor naturale protejate și multe obiective comune.

În urma acestui eveniment, urmează să se aplice noi idei în cadrul ediției 2024 a Concursului profesional Cel mai bun pădurar, organizat de Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, similar cu concursul organizat de Moldsilva. Festivitatea de deschidere a concursului va debuta cu intonarea imnului de stat, iar delegația care a participat la concursul din Moldova va veni cu propuneri de adăugare unor probe noi, dar și de îmbunătățire a celor vechi.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi