DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
23.7 C
Covasna
22.2 C
Piatra Neamț
22.9 C
Braşov
21.9 C
Bistrița
14 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Cum a fost 2021, ce ne așteaptă în 2022? Vlad Liteanu, antreprenor: „Nimeni nu știe ce va fi peste 6 luni”

Recomandate

Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2021, ce ne așteaptă în 2022?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei: am vrut să știm cum văd ei acest an și cum se uită spre cel care vine.

Redăm răspunsurile dumnealor integral, cu mențiunea că fiecare face referire în principiu la domeniul său – fie că e universitar, antreprenor sau reprezentant al unei asociații ori federații.

Azi publicăm răspunsul lui Vlad Liteanu, managerul companiei de case prefabricate Litarh, membru ASFOR.

„Anul 2021 a fost bun, de ce se ne ascundem după deget? Doar că au fost fluctuații mari în aprovizionarea cu materia primă, cât și în privința prețurilor. Am avut probleme cu termenele de livrare. Dar, printr-o bună gospodărire, să spun așa, prin discuții cu furnizorii, cu clienții, am putut să rezolvăm. Am parat multe probleme. Astfel că închidem anul pe plus.

2022 se anunță a fi bunicel. Dar nu putem face estimări mai mari de 6 luni. Se anunță deja scumpiri și termene de livrare foarte lungi. Dacă în 2021 am așteptat pentru un produs 2-3 luni, deja se anunță perioade mult mai mari. Acum, înainte de Crăciun am făcut o comandă și am fost anunțați că livrarea va fi în luna mai. Alții în luna iunie. Vorbim, de exemplu, de vata bazaltică. Producătorul exportă mult, e unul din motivele întârzierii. Cu lemnul noi nu am avut probleme, dar noi, ca producători de case prefabricate, nu consumăm cantități exorbitante de lemn. Fibra de lemn, DHF-ul, o importăm din Germania și aici au avut livrarea la 2-3 luni.

Din ce discutăm cu furnizorii, cu colegii din industrie, nimeni nu știe ce va fi peste 6 luni. Doar că se anunță scumpiri în lanț, de la feronerie, la fier beton… Să vedem până unde se duc prețurile. Pentru că aceste prețuri la materia primă se regăsesc în costul produsului, le asimilăm în cost. Dar nu vreau să fiu pesimist. Poate că lucrurile vor reintra în normal. Oricum, le doresc tuturor colegilor un An Nou fericit, cu sănătate și multe realizări!”

Vlad Liteanu este absolvent al Facultății de Industrializarea Lemnului din Brașov și conduce compania fondată de tatăl său la Valea Moldovei, Suceava. Litarh produce case cu structura de rezistență din lemn pe care le montează în toată Europa. Detalii, AICI.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. […] Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2021, ce ne așteaptă în 2022?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei atât sub forma unui scurt bilanț, cât și a unei estimări a celor ce urmează. Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare din domeniul său – fie că e universitar, antreprenor sau reprezentant al unei asociații ori federații. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi