DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.7 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

Cum a fost 2022, ce ne așteaptă în 2023? Mihai Gășpărel, GF Suceava: „O reîntoarcere la PĂDURE”

Recomandate

Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2022, ce ne așteaptă în 2023?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei: facem un scurt bilanț al lui 2022 și încercăm să anticipăm ce urmează în 2023. Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare fiind concentrat pe domeniul propriu de activitate. Azi publicăm răspunsul lui Mihai Gășpărel, inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava.

„Anul 2022 a reprezentat un nou început, o reîntoarcere la PĂDURE. În ultimii 15 ani, accentul a fost pus permanent pe coerciție, resursele fiind comasate pe sisteme de control din ce in ce mai evoluate, pe mărirea sancțiunilor în cazul abaterilor în domeniul silvic și pe toate celelalte instrumente ce pot diminua sau combate tăierile ilegale.

Timpul a dovedit că aceste măsuri sunt insuficiente și încet, dar sigur, toți factorii responsabili și implicați în domeniul forestier au început să realizeze că este necesară o abordare care să presupună această reîntoarcere la PĂDURE.

Schimbările climatice, evoluția societății, progresele tehnologice au deschis un orizont în care abordarea problematicilor din acest domeniu trebuie să fie unitară cu scopul de a gestiona durabil pădurile, pentru a preîntâmpina și face față tuturor provocărilor. Adoptarea Strategiei Naționale pentru Păduri 2030 a reprezentat un prim pas în această direcție, concretizând factual intenția declarată de factorii decidenți din domeniul forestier.

Pentru activitatea de control desfășurată de Garda Forestieră Suceava, anul 2022 a fost un an în care am învățat să valorificăm informațiile din SUMAL 2.0. La fel ca și în anii de formare profesională, lucrul în echipă și coordonarea ne-au ajutat să identificăm o serie de deficiențe ale sistemului care, o dată eliminate, au crescut eficiența activităților de control. Echipa, precum și aportul din ce în ce mai susținut al societății civile și al activiștilor de mediu și implicarea activă a acestora în fazele premergătoare acțiunilor de control al activităților din silvicultură, au arătat că echilibrul și consistența acestui aport sunt definitorii pentru reușita acțiunilor, atât societatea civilă cât și activiștii de mediu transformându-se în parteneri ai instituției pe frontul combaterii tăierilor ilegale.

Sfârșitul anului 2022, în planul general, aduce cu sine aprobarea unor acte normative ce vizează campania de împădurire în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. În planul specific instituției Gărzii Forestiere Suceava putem vorbi de o relativă constanță a nivelului de încărcare al instituției din punct de vedere al activităților de avizare și implementare.

Ce ne așteaptă în anul 2023?

Dacă anul 2022 a fost anul unui nou început, o reîntoarcere la PĂDURE, anul 2023 aduce în prim plan provocări majore, din care cele mai importante sunt implementarea  în plan legislativ a Strategiei Naționale pentru Păduri 2030 și realizarea Campaniei Naționale de Împădurire și Reîmpădurire.

Pentru prima dintre cele două mari provocări, Garda Forestieră își propune o implicare semnificativă în segmentul ce privește elaborarea noilor acte normative. Mobilizarea instituției pentru a contribui la abordarea acestei provocări este fundamentată pe o experiență de peste 20 de ani în implementarea în teritoriu a legislației silvice care a condus la asumarea unui rol de interfață între legiuitor și cetățean. O altă motivare la fel de importantă este aceea că sunt necesare a fi adoptate soluții realiste și aplicabile folosind cele învățate din precedentele întâlnite în activitatea de control și verificările în teren. 

Campania Națională de Împădurire și Reîmpădurire reprezintă a doua mare provocare la care instituția trebuie să se mobilizeze pentru a face față, deoarece Gărzile forestiere au calitatea de autorități direct responsabile, ceea ce va solicita un efort considerabil și o organizare ireproșabilă a resurselor.

Coordonarea, lucrul în echipă și organizarea folosind principiile eficienței, eficacității și responsabilității vor contribui la gestionarea celor două provocări –  Strategia Națională pentru Păduri 2030 și realizarea Campaniei Naționale de Împădurire și Reîmpădurire- simultan cu toate celelalte atribuții care necesită a fi exercitate cu continuitate și la diminuarea la maxim a perturbărilor ce pot genera efecte negative asupra activității instituției sau rolului acesteia în domeniul specific”.

Mihai Gășpărel este inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava, având ca responsabilități coordonarea activității de implementare și control în domeniul silvic și cinegetic pe raza județelor Suceava, Neamț, Bacău, Iași și Botoșani. Este inginer silvic și are un master la ASE București în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală şi regională.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi