Unul dintre cele mai frumoase locuri din România în care se prelucrează lemn masiv se află în satul Cociuba Mică din județul Bihor. Aici este fabrica Natural Timber, unde lemnul devine căsuțe și hrănitoare pentru păsări, veverițe, lilieci sau arici. Produsele pleacă în America și Canada și sunt instalate în parcuri, curți sau grădini. O mică parte le regăsim însă și la noi, dar nu oriunde: în Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele mai spectaculoase din țară, etalon al biodiversității.
O poveste frumoasă, în care lemnul scos din pădure se reîntoarce „acasă” și se pune în slujba viețuitoarelor. La fel de frumoasă e însă povestea familiei care produce aceste minunății.
Tradiție în lucrul cu lemnul
Abia dacă numără 3.000 de locuitori comuna Pietroasa din Bihor, care are în componență nu mai puțin de șapte sate. Stă bine însă la rezervații naturale, care sunt aici în număr de 18! Pe site-ul primăriei, la firme reprezentative, găsim și Natural Timber – prelucrarea lemnului. O firmă de familie din Cociuba Mică, unul din cele șapte sate ale comunei.
Ceea ce vedem azi e însă departe de ce era pe vremuri. Familia Ilaș se ocupă de lemn din vechime, de generații.
„Străbunicul lucra cu lemnul. Bunicul a fost dulgher, tata tâmplar. Eu mă ocup acum de afacere, alături de doi dintre copiii mei, care o vor duce mai departe”, povestește, pentru forestmania.ro, Adi Ilaș, managerul companiei.
Adrian a fost plecat în Elveția, la un moment dat. Sigur că i-a plăcut ce a văzut acolo. Altă lume, altă disciplină, multe tipuri de business. A văzut o oportunitate în crearea unei afaceri de nișă. S-a întors acasă inspirat și a reorientat activitatea firmei.
„La vremea aceea făceam uși, ferestre, în atelierul tatei. Intrase deja pe piață celebrul termopan, aluminiul și lumea îl prefera lemnului. Piața noastră începea să scadă. Și am decis să fac ceva care nu se mai făcea. Așa am început cu căsuțele pentru animale mici. Pe lângă ideea de bază, de a produce ceva inovativ, mai era una: să dăm o întrebuințare și acelor bucăți din lemn care altfel se aruncă. Scoarța, de exemplu. Noi facem din ea acoperiș pentru aceste căsuțe. Arată și mai bine, e ceva natural”, ne explică Adrian Ilaș.
„Credeau că suntem în Evul Mediu”
Încet-încet, afacerea a prins. Nu la noi, ci la străini.
„Străinii, americanii și canadienii în special, își educă copiii să aibă grijă de natură. Să ajute pe timp de iarnă păsările și vietățile mici. Le pun adăposturi, le pun hrană. E o altă mentalitate. Pentru că ei spun așa: oamenii, prin defrișări, prin extinderea terenurilor agricole, le-au luat acestor animale casa… Și atunci trebuie să le ajutăm”, ne spune Adrian.
După ce afacerea a început să meargă, au demarat parteneriatele cu străinii.
„La un moment dat, discutam cu unul dintre clienții noștri. Pentru că ei cer dovezi că lemnul folosit este certificat, nu provine din defrișări, din tăieri ilegale. Suntem printre primele firme care au certificare. Și l-am invitat să vină să vadă cum lucrăm, ce facem. Avea o imagine atât de proastă despre România, în domeniul lemnului! El știa din presă că la noi totul e ilegal. Când a ajuns și a văzut, nu i-a venit să creadă! El efectiv avea impresia că noi suntem la nivel de Evul Mediu!”
„Noi punem în valoare lemnul destinat focului… Se risipește mult. Facem și sculpturi, facem și căsuțe pentru puii de veverițe, pentru buburuze. Lucrăm pentru viața sălbatică, dacă vreți. Străinii sunt foarte atenți la ce cumpără. Așa cum vă spuneam, cer dovezi, documente că lemnul e certificat.
În 2014 am implementat și un proiect cu finanțare europeană în urma căruia ne-am dezvoltat capacitatea de producție, am redus timpii de prelucrare a materialului lemnos devenind astfel mult mai competitivi și mai eficienți.
Avem o platformă industrială pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați din care suprafața construită este de 1.200 metri pătrați și o platformă betonată de 2000 metri pătrați. O parte este folosită ca depozit pentru buștean, cherestea și alte produse din lemn.
Linia de producție este dotată cu utilaje de înaltă performanță destinate prelucrării lemnului, începând de la debitarea și uscarea lemnului, până la produse finite în cele mai mici detalii ale lemnului”, detaliază Ilaș.
Desigur că nu lipsesc nici planurile de viitor. Adrian are în vedere un nou proiect cu fonduri europene, tot pentru utilaje. Deși e greu de crezut că pot face lucruri și mai frumoase de atât, el spune că mereu e loc de îmbunătățit.
Partener special
Managerul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, are doar vorbe bune despre Adrian Ilaș și produsele lui.
„Este unul dintre partenerii noștri speciali. Produsele lor sunt extrem de apreciate în toată lumea, iar noi, în parcul Natural Apuseni, le instalăm acolo unde rangerii știu că e nevoie. Este unul dintre lucrurile pe care le putem face în sprijinul biodiversității, al habitatelor, al faunei mici și îmi exprim speranța că tot mai mulți români să își deprindă copiii să facă astfel de activități: să instaleze căsuțe pentru animalele mici și să le pună semințe, fructe… Este pe cât de plăcut, pe atât de util pentru natură”, a declarat Alin Moș pentru forestmania.ro.
„Omul trebuie să respecte şi să ocrotească mediul în care trăieşte, deoarece acesta îi oferă toate condiţiile de care are nevoie pentru a trăi. Sa fie o datorie morală a noastră, a tuturor. A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atât de ameninţată azi, înseamnă a contribui la fericirea omenirii, afirma Eugen Pora. Nu ai cum să contrazici asta. Natura constituie o expresie complexă a frumuseţii şi bogăţiei în care ne naştem, trăim şi muncim şi de aceea copiii trebuie să o cunoască, să o iubească şi s-o îngrijească încă din primii ani de viaţă”, spune și Adrian Ilaș.
Puteți vedea ce obiecte faine produc aruncând o privire pe site-ul lor: Natural Timber.