DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

O nouă specie invazivă amenință Parcul Natural Apuseni: rechinul imobiliar

Recomandate

După gândacul de scoarță, care a decimat arborii doborâți de furtună în 2017 în Parcul Natural Apuseni, o nouă specie amenință zona: rechinul imobiliar. Interesul pentru terenuri în aceste locuri de vis a declanșat un război.

Anunțul că primarul comunei Beliș organizează un referendum pentru ieșirea comunei din arealul zonei protejate Parcul Natural Apuseni a fost distribuită astăzi în mediul online. Este, într-adevăr, ceva ce nu auzi în fiecare zi.

l-am sunat pe primar să ne explice de ce a ajuns la această decizie.

„Din cauza nemulțumirii oamenilor. Suntem o comună de munte în plină dezvoltare, dar există prea multe restricții. Cei de la administrația parcului impun niște limite fără măcar să ne consulte. Ei iau decizii care ne afectează viața de zi cu zi și nici nu ascultă ce avem de spus. Am insistat, am făcut propuneri, nu sunt de acord cu nimic. Nu putem ridica pensiuni, hoteluri, pentru ce ar veni un turist aici? Nu pot să fac nici măcar un traseu de ATV. 99 la sută din suprafața comunei e în parc. Și oamenii vin la mine și mă întreabă „De ce nu putem aia, de ce nu putem cealaltă?”, întrebări la care eu nu am răspunsuri. Ca să nu mai spun că au o zonă protejată de pădure infestată de gândacul de scoarță, se distruge pădurea, în doi-trei ani se distruge tot, inclusiv a noastră! Eu nu cred că nu există o cale de mijloc… Să ofere compensații, dacă nu putem construi… O să plece oamenii de aici, rămân singur în comună, că așa vrea parcul… Și în alte țări sunt astfel de parcuri. Dar la noi nu se poate nimic. Cât despre referendum, se va face. Va fi o hotărâre de Consiliu Local. Cu toate demersurile noastre, cu rezultatul de la referendum vom merge în instanță. Am fost la niște ședințe cu ei, mi s-a spus că sunt prea vocal. Pe mine nu mă interesează cine administrează parcul, cine sunt ei… eu vreau să dezvolt comuna, să luăm fonduri europene și să fim un UAT model”, a declarat, pentru forestmania.ro, primarul comunei Beliș, Viorel Matiș.

O zonă superbă, care atrage turiști și nu numai

Comuna Beliș este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj. Comuna se întinde pe 20.649 hectare și are 1.167 locuitori. Doar 56 de kilometri sunt între Cluj și Beliș, motiv pentru care comuna a devenit, în ultimii ani, de mare interes pentru clujenii cu dare de mână. Anunțurile agențiilor imobiliare vorbesc de la sine. Sunt o grămadă.

Potrivit surselor noastre, aceasta e adevărata miză a referendumului și a presiunilor: terenurile. În ultimii ani, au fost cumpărate pe bani puțini terenuri în zonă, de la localnici. Ele erau initial în extravilan. „Băieții deștepți” din zona imobiliară au reușit să le treacă în intravilan, le-au parcelat și le-au vândut pe bucăți. Luate cu 5.000 de lei, vândute cu zeci de mii de euro… S-au construit case și pensiuni cu nemiluita.

Lacul Fântânele e de o frumusețe rară. Unii bloggeri de turism vorbesc de zonă ca despre „Bali”, un loc mirific…

Și este, întradevăr, mirific.

Foto: Gabriel Păcurariu

Sursele noastre vorbesc și despre construcții ilegale. Acestea nu au contracte cu cei de la salubritate, prin urmare gunoiul e pe măsură. Frumusețea lacului despre care vorbeam mai sus are și această parte urâtă.

Foto: Gabriel Păcurariu
Foto: Gabriel Păcurariu

Anul trecut voluntarii și cei de la administrația parcului au curățat tone de deșeuri. Primăria nu s-a implicat în acțiune.

„Activități ale colegilor noștri de la Parcul Natural Apuseni de Ziua Mediului. Weekendul dedicat celebrării Zilei Mondiale a Mediului (5-6 iunie 2021) a fost petrecut la Lacul Beliș – Fântânele! De ce s-a ales tocmai această zonă din ariile naturale protejate administrate de Parcul Natural Apuseni? Pozele vorbesc de la sine”, spuneau organizatorii

Foto: Gabriel Păcurariu

Lacul Fântânele e o atracție turistică, fără dubiu. Prin urmare, pe suprafața lui își făcuseră loc nenumărate ambarcațiuni cu motor. Cum deveniseră de nesuportat pentru localnici, aceștia s-au plâns până când Consiliul Județean Cluj a decis interzicerea lor. Azi, poți să te dai doar cu barca cu vâsle pe lac, sau cu o ambarcațiune ușoară, cu vele. Fără șalupe, fără figuri cu ski jet-uri.

Internetul e plin de reclama despre Beliș. Nu e prezentată ca o simplă comună, ci ca o stațiune: „Turiștii care iubesc sporturile de iarnă sau amatorii de sporturi nautice, de drumeții, au la dispoziție în Fântânele-Beliș foarte multe posibilități de practicare a diverselor forme de petrecere a timpului liber. Clima cu efecte tonifiante asupra sistemului nervos, constituie un atribut suplimentar în alegerea stațiunii pentru tratarea asteniilor, surmenajului, insomniilor și anemiilor. La 1.500 metri altitudine, într-un peisaj montan superb, stațiunea Fântânele-Beliș, din județul Cluj, se regăsește pe malul lacului de acumulare Fântânele și oferă tot timpul anului condiții confortabile pentru petrecerea concediilor, vacanțelor sau sfârșitului de săptămână”, se arată pe site-ul turistic „România Mama”.

E firesc să fie atât de frumos, că doar de-aia este Parc Natural și este protejat. Chestie care le stă în cale noilor „prădători”.

Lacul a fost construit prin anii 70, de comuniști. Cei din zonă au fost expropriați. Dar au mai rămas urmași ai acelor oameni, care au terenuri. Și ei au vândut rechinilor imobiliari, dezvoltatori care parcelează terenurile. Sau chiar construiesc ei înșiși, moștenitorii. Problema e că nu pot construi chiar oriunde… Există, cum spuneam, construcții ilegale, dovedite de cei de la Garda de Mediu și împotriva cărora s-au făcut plângeri penale. O proprietară cu pensiune a declarat, la un moment dat, presei locale, că neavând canalizare sau stație de epurare, s-a descurcat cum a putut…

„Eu am o pensiune și mi-am făcut singură, pe cheltuiala mea, o fosă la marginea pădurii, betonată, cu tuburi, cu tot ce trebuie. Canalizare nu cred că se va face vreodată. Toată lumea are fose săpate, cine nu… în fundul curții. Asta este situația”, a spus ea celor de la Gazeta de Cluj.

Parcul Natural Apuseni a fost înființat prin lege și are în arealul său arii protejate de interes comunitar, stabilite adică prin Directivă europeană. Sunt, pe suprafața parcului, zone numite „habitat prioritar” la nivel de UE. Locuri de care nu te atingi, e atât de simplu.

De ce acum?

Toate poveștile acestea cu zonele protejate din parc și construcțiile din Beliș durează de ani de zile. De ce se vorbește despre ele tocmai acum? Pentru că acum se lucrează la evaluarea și cartarea habitatelor din Parcul Natural Apuseni. Adică e un moment în care poți presa și cere extinderea unei zone pe care se poate construi, întrucât nu sunt definitivate studiile experților prind zonele sensibile. În momentul în care evaluarea va fi gata și studiul complet, va fi foarte clar ce trebuie protejat cu prioritate. Nu este exclus ca mai toată suprafața parcului să fie declarată „sensibilă” și atunci nu mai ai șanse să soliciți avize pentru trasee de ATV sau ridicarea de hoteluri. Numai că nu își asumă nimeni nici acum emiterea de avize, pentru că „nu știi ce e acolo”. Printre altele, sunt locuri cu turbării.

Un exemplu: Molhașurile de la Izbuce. Poate nouă nu se spun nimic și nici nu arată prea grozav, dar micile lacuri din turbărie sunt considerate „ochii negri ai naturii”. Zona nu poate fi observată de aproape, ci doar din turnuri, pentru că e ceva atât de delicat, de fragil și de unic… Aici crește planta carnivoră ocrotită prin lege Roua cerului (drosera rotundifolia), unica plantă carnivoră terestră din România. Cum ar fi să bagi excavatorul și să faci în locul lor o parcare de ATV-uri, ca să se plimbe oamenii plictisiți din Cluj sau din alte orașe?

Primarul, contrazis de Administrația parcului

I-am contactat și pe cei de la administrația Parcului Național Apuseni și i-am întrebat de ce blochează dezvoltarea comunei Beliș.

Ne-au răspuns că nu fac acest lucru și ne-au explicat două chestiuni: 1. Nu au refuzat nicio solicitare a Primăriei Beliș de a interveni în fondul forestier și de a lua măsuri de combaterea ipidelor și 2. Le-au dat o mulțime de avize pentru construcții, pentru orice au cerut. Dar chiar așa, câte le-au dat? I-am întrebat și iată cifrele pe anul trecut și pe acest an, cu precizarea că anul nu s-a încheiat.

Avize emise de administrația Parcului Natural Apuseni pentru Primăria Beliș

Avize pentru activități culturale, sportive, sociale:

  • 11 în 2021
  • 16 în 2022

Avize pentru păduri. Adică pentru derogare de la amenajamentele silvice pentru a se lua măsuri de combatere a efectelor ipidelor:

  • 4 în 2021
  • 6 în 2022

Avize pentru construcții – investiții:

  • 25 în 2021
  • 26 în 2022.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi