Oamenii din 25 de localități ale județului Bihor pot răsufla ușurați când va veni vorba de situații stresante provocate de schimbările climatice, precum inundațiile sau perioadele secetoase. Aceste griji le vor fi luate de pe umeri datorită lucrărilor aflate momentan încă în desfășurare, care sunt realizate de echipele de la Apele Române Crișuri. Potrivit unei postări făcute de Apele Române, lucrările se întind pe o lungime totală de 42,5 km și vizează îmbunătățirea retenției de apă în regiunile vulnerabile – Ierul Îngust, Valea Salcia și Canalul Colector-Crișul Negru. Conform sursei, proiectul ar avea o valoare totală de 23,8 milioane lei, fiind vorba despre o finanțare oferită în proporție de 60% de Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.) și 40% din surse proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”.
„Această investiție strategică va asigura o protecție mai bună împotriva inundațiilor și o capacitate sporită de gestionare a apei, contribuind la siguranța și bunăstarea comunităților locale.”, astfel descriu inițiativa specialiștii, în cadrul aceleiași postări
Ce includ lucrările?
Lucrările includ, conform sursei, Canalul Colector, considerat principalul canal de desecare și irigații între Crișul Repede și Crișul Negru; Ierul Îngust, sectoarele amonte și aval de acumularea Fazanilor; Valea Salcia, sectorul amonte de barajul Șimian.
La ce etapă se află în acest moment?
Se pare că procesul de muncă se desfășoară cât se poate de operativ, la doar o lună de la deschiderea șantierelor, lucrările de excavație fiind realizate în proporție de 95%. Pentru ca acest lucru să fie posibil, muncitorii au mobilizat un număr impresionant de utilaje – 72. Este vorba despre excavatoare, buldozere, autocamioane, dumpere, dragline și utilaje amfibii. În perioada următoare vor fi întreprinse câteva acțiuni esențiale pentru atingerea scopului final, și anume etapele de umpluturi de pământ și reparații la stăvilare și praguri de fund
Care sunt beneficiarii?
Potrivit informațiilor oferite de Apele Române, cele 25 de localități care vor fi protejate de inundații și secete vor fi: Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant și municipiul Salonta.