DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

10 C
București
9.1 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
7.2 C
Covasna
9 C
Piatra Neamț
8.2 C
Braşov
8 C
Bistrița
9.1 C
Râmnicu Vâlcea
marți, aprilie 23, 2024

Decizie interesantă la Ghimbav: Cine ridică un bloc e obligat să planteze un arbore pentru fiecare apartament!

Recomandate

Consiliul Local Ghimbav, județul Brașov, a adoptat o Hotărâre prin care nu se emite autorizația de construire dacă nu există dovada plantării de arbori, adică un „angajament de plantare”.

Decizia nu e de ieri, de azi, ci de ceva ani (HCL nr. 13 din 28.02.2017) și sună așa:

  1. Pentru locuințele unifamiliale se vor planta minim 3 pomi fructiferi / arbori
  2. Pentru locuințele colective, dezvoltatorii imobiliari vor planta minim un copac pe apartament / garsonieră
  3. Pentru alte categorii de obiective se va planta minim un copac la 100 de metri pătrați construiți.

În Hotărârea de Consiliu Local se mai precizează că pot planta arbori pe teritoriul localității și cei cărora li se naște un copil, dar și cei proaspăt căsătoriți.

Contactat de forestmania.ro pentru a vedea cum s-au pus în practică aceste prevederi, primarul din Ghimbav, Ionel Fliundra, spune că hotărârea își face efectul.

„S-au plantat. Sigur că am mai luat și țepe, ca să o spun așa pe românește, pentru că dezvoltatorii imobiliari dau dovadă de inteligență: vin cu copaci în ghivece și îi mută de la o scară la alta, dar m-am prins de acest lucru. Pentru unii e complicat să înțeleagă că acest lucru e în interesul nostru. Dar am mai respins edificări, am mai dat și amenzi, chiar dacă nu-s eu omul amenzilor. Când nu respecți o decizie a Consiliului Local, care este Parlamentul comunității, înseamnă că nu putem fi parteneri”, ne-a spus primarul.

Pentru că tot a menționat amenzile, să le spunem și noi. HCL precizează că „nerespectarea angajamentului de plantare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 de lei pentru persoanele fizice și 3.000 de lei pentru persoanele juridice ca sancțiune principală și plata materialului săditor și manoperei de plantare ca sancțiune complementară”.

Când au luat această decizie, cei 13 consilieri locali din Ghimbav s-au gândit la toate aspectele. Astfel, dacă vrei să construiești o hală și nu ai spațiu pentru a planta un arbore sau un pom fructifer, Primăria îți pune la dispoziție locul unde poți planta. Mai mult, asigură și consiliere în caz de nevoie.

Nu orice arbore poate fi plantat la Ghimbav, ci e o listă în HCL: tei, salcâm, plop, fag, pin, stejar, mesteacăn, castan, platan, brad, gorun „sau alte specii ornamentale”.

Motivele din spatele deciziei

Consilierii și primarul justifică adoptarea acestei decizii printr-o serie de beneficii. Printre acestea:

  • Prezența arborilor duce la o îmbunătățire calității mediului
  • Într-un an, un arbore obișnuit absoarbe peste 6 kilograme de CO2 și elimină oxigen suficient pentru o familie de 4 persoane
  • Un fag adult produce într-o oră necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile.

Proiect de înverzire: Cireși japonezi pe DN1

Primarul ne-a mai spus că această hotărâre de Consiliu Local face parte dintr-un proiect mai amplu, numit „Reconstrucția ecologică” a Ghimbavului.

„Este un plan de înverzire. Ne-am gândit să plantăm și arbori nobili, cum ar fi tei alb, cireș japonez pe DN1, goruni. Vrem să lăsăm sălciile lângă apă – Ghimbășel – pentru că trebuie să ținem cont și de specificul nostru local și de istorie. Ghimbav se numește în germană Weidenbach, ceea ce se traduce prin Râul cu sălcii”, a mai spus Ionel Fliundra.

Sunt și voci contra

Hotărârea care îi obligă pe cei care își fac casă să planteze un copac dacă vor autorizație de construire pare unora abuzivă. Ba chiar le amintește de perioada comunistă, unde la alimentara erai obligat să cumperi, pe lângă o bucățică de carne, și slănină sau oase, altfel nu puteai cumpăra nici carnea…

Foto: Primăria Ghimbav, Orașul Ghimbav

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi