După 3 ani de încercări, CJ Brăila a găsit o firmă care să taie plopii bătrâni de pe marginea drumului

0
408

Consiliul Județean Brăila se străduiește de ani buni să scape de plopii bătrâni de pe marginea drumului județean din Insula Mare a Brăilei (DJ 212 A). Au fost scoși la licitație de patru ori în 2019, de cinci ori în 2020 și de încă trei ori în 2021, până când lucrarea a fost în sfârșit adjudecată, în noiembrie anul trecut, de o firmă din Piatra Neamț, relatează obiectivbr.ro. Firma a oferit la licitație 94.337 lei pentru masa lemnoasă pe care urmează să o extragă de pe aliniamentul DJ 212 A, sumă ce intră în contul administratorului drumului, respectiv Consiliul Județean Brăila. Ulterior, firma nemțeană va valorifica lemnul pe piața liberă.

Decizia de a îndepărta toți copacii de pe respectivul aliniament îi aparține administratorului drumului, Consiliul Județean Brăila, operațiunea fiind supervizată de Direcția Silvică Brăila. 

„Plopii au depășit cu mult vârsta de exploatare, mulți dintre ei fiind uscați și reprezentând un pericol pentru siguranța circulației. Din acest motiv, s-a decis tăierea acestora”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Ionel Epureanu. Potrivit acestuia, deocamdată nu s-a luat și o decizie referitoare la plantarea altor arbori în loc. Având în vedere accidentele produse de-a lungul timpului, autoritățile județene consideră că nu e oportun să se mai planteze copaci de talie mare pe marginea drumurilor.

În ceea ce privește plopii care de zeci de ani mărginesc DJ 212 A Brăila – Mărașu, după inventarierea făcută de Ocolul Silvic Brăila a reieșit că este vorba despre 607 exemplare, cu un total de 1.814 metri cubi de masă lemnoasă. Inventarierea efectuată de specialiștii silvici a fost transpusă într-un act de punere în valoare. În baza acestui act s-a aprobat în Consiliul Județean scoaterea la licitație a masei lemnoase rezultate în urma măsurătorilor și prețul de pornire a licitației. După cum a informat vicepreședintele Epureanu, a fost găsită destul de greu o firmă interesată să exploateze masa lemnoasă rezultată din tăierea acestor arbori.

În cadrul aceluiași contract, este prevăzută și tăierea copacilor de pe marginea DJ 221 B Brăila – Vădeni, pentru care s-au parcurs aceleași proceduri de inventariere ca și în cazul celor de pe DJ 212 A. Aici este vorba despre 40 de arbori, cu o masă lemnoasă de circa 38 metri cubi.

Vicepreședintele Ionel Epureanu mai spune că următorul aliniament de pe care urmează să fie tăiați copacii este DJ 221 Cazasu – Râmnicelu. Deocamdată, pentru aliniamentul respectiv nu au fost demarate procedurile legale care, dacă se va întâmpla ca în cazul DJ 212 A, ar putea dura ani de zile.

Sursa: obiectivbr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.