Efectele crizei din Ucraina: Europenii cumpără lemn din Africa

0
960

Piața lemnului din Europa se reorientează, după întreruperea aprovizionării cu cherestea de fag din Rusia și Belarus și sunt raportate cereri pentru diverse tipuri de lemn din Africa (padouk, okoume, ovangkol și chiar gheombi, o cherestea care nu era o materie primă obișnuită pe piața UE până acum un an). Gheombi  (Gombe) este folosit pentru fabricarea ușilor, arată portalul globalwood.com, care subliniază că acest tip de cherestea este apreciat și pe piața chineză.

Disponibilitatea lemnului de esență tare de la furnizori tradiționali ai Europei a devenit și mai provocatoare de la invazia Ucrainei de către Rusia, importatorii uitânu-se acum spre produsele tropicale. S-a  remarcat că cererea din partea cumpărătorilor europeni este mai activă decât de obicei.

În altă ordine de idei, în primele patru luni ale anului 2022, Vietnam a crescut importul de bușteni și lemn prelucrat primar din Camerun, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Importurile de cherestea în special sunt la o valoare de 31,92 milioane USD, cu 72% în creștere în volum și cu 74% în valoare.

În timp ce importurile de lemn tropical din Vietnam au fost în creștere, s-a înregistrat o încetinire a cererii pentru piața chineză, unde se raportează o acumulare de stocuri.

Între timp, însă, sunt probleme cu sistemul național de trasabilitate a lemnului din Camerun.

Lansat la începutul anului 2022, portalul de informații forestiere computerizate – Sigif2 – finanțat de guvernul Germaniei și de Uniunea Europeană nu funcționează și pune în pericol piața lemnului din Camerun.

Producătorii se luptă să respecte prevederile cerute de sistem și se confruntă cu costuri suplimentare uriașe. Din această cauză, există opinii potrivit cărora performanța la export ar putea avea de suferit.

Dezvoltarea Sigif2 a fost o temă constantă de neînțelegeri între Ministerul Pădurilor din Camerun, Uniunea Europeană și autoritățile germane. Eforturile de revizuire a sistemului au fost în mare parte fără succes pentru că nu s-au putut îndeplini cerinţele din Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).

Într-o declarație emisă pe 7 martie, ministrul Pădurilor din Camerun, Jules Doret Ndongo, a dezvăluit că Sigif2 prezintă complicații serioase la actualizarea datelor din cauza problemelor de acces și a instabilității rețelei de internet de care depinde sistemul. Au fost introduse măsuri provizorii în încercarea de a se asigura fluxul de exporturi, dar fără recunoașterea EUTR producătorii se întreabă pe bună dreptate care sunt beneficiile Sigif2 pentru ei sau pentru Camerun?

Sursa: globalwood.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.