DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Europa reacționează la protestele verzi.

Recomandate

Protestele non-violente împotriva combustibililor fosili – înăbușite în țări democratice

Un raport al Climate Rights International dezbate această problemă și dezvăluie felul în care activiștii de mediu sunt reduși la tăcere, iar protestele împotriva combustibililor fosili, care trag un semnal de alarmă privind schimbările climatice, sunt înăbușite. Folosind măsuri dure, de cele mai multe ori nejustificate legal, autoritățile se prefac că nu aud vocile care vor o schimbare. Raportul publicat de Climate Rights International a constatat existența unui număr record de pedepse cu închisoarea pentru protestele non-violente, fiind adoptate numeroase legi noi care să definească majoritatea protestelor ca fiind ilegale.

Vorbim despre aceleași țări care critică regimurile altor state în curs de dezvoltare pentru că nu respectă dreptul de a protesta pașnic. Apoi, fără remușcări, își pedepsesc cetățenii cu închisoarea, detenții preventive și hărțuire. Un exemplu de acest fel este Regatului Unit, care teoretic consideră dreptul la protest ca fiind esențial pentru funcționarea societății, iar în practică caută să reducă la tăcere pe cei care-și verbalizează public nemulțumirile.

„În Europa, SUA și Marea Britanie, autoritățile au răspuns protestelor non-violente împotriva schimbărilor climatice prin arestări în masă și noi legi draconice care au dus la pedepse lungi cu închisoarea. În unele cazuri, cei care au luat parte au fost etichetați drept huligani, sabotori sau ecoteroriști de către politicieni și mass-media.”, scrie Digi24

Directorul Climate Rights International, Brad Adams, punctează foarte bine, afirmând că guvernele țărilor menționate anterior au frecvent idei și viziuni puternice vizavi de libertatea protestelor din alte țări, însă în momentul în care la ei acasă se declanșează proteste care nu le convin, adoptă legi și trimit poliția pentru a le opri.

Numeroși susținători importanți ai drepturilor omului și activiști și-au exprimat neliniștea, cerând guvernelor să respecte și să protejeze dreptul la proteste non-violente. Raportorul special al ONU pentru apărătorii drepturilor omului, Mary Lawlor, consideră aceste măsuri dure și  inumane ca pe o formă de neutralizare a amenințării pe care o văd guvernele și corporațiile, deși ar trebui să protejeze oamenii interesați de binele planetei. Mary Lawlor concluzionează cu ideea că ar fi vorba despre putere și economie.

Creșterea crizei climatice a fost semnificativă în 2024, însă, precum punctează raportul, în loc să se caute soluții pentru a îmbunătăți situația, prin reducerea utilizării combustibililor fosili, multe țări se concentrează pe cu totul alte aspecte, neglijând esențialul.

„În loc să închidă protestatarii împotriva schimbărilor climatice și să submineze libertățile civile, guvernele ar trebui să asculte apelul lor de a lua măsuri urgente pentru a aborda criza climatică”, a mai declarat Brad Adams


Combustibilii fosili sunt o resursă epuizabilă, care pe lângă faptul că se găsesc tot mai greu, provoacă o poluare și o degradare intensă a mediului. Climate Rights International consideră că guvernele ar trebui să vadă activiștii ca pe niște aliați împotriva schimbărilor climatice și împotriva poluării, nu ca pe niște intruși. Este extrem de important ca nevoile și preocupărilor oamenilor să fie ascultate. A ataca, a pedepsi, a hărțui nu sunt soluții, problemele persistă, nu dispar după câteva aresturi și pedepse. Poluarea mediului este o problemă majoră, care trebuie să stârnească reacții, să nu ne lase indiferenți. Atunci când cetățenii spun lucruri care nu-ți convin, reducerea la tăcere nu este niciodată o soluție.

Vocea societății civile trebuie auzită

Protestele de orice fel sunt o formă de manifestare publică, un simbol al libertății și democrației, cu atât mai mult când vorbim despre proteste pașnice, non-violente, care nu afectează securitatea participanților sau a părților vizate. Acestea nu doar au dreptul să existe, ci ar trebui luate în considerare, iar propunerile și ideile cu adevărat eficiente ar trebui aplicate, nu reduse la tăcere.

 Libera exprimare este fundamentală pentru o societate democratică, iar protestele sunt o formă de exprimare a nemulțumirilor și neliniștilor, ideilor și opiniilor, permițând ca oamenii de rând să-și spună cuvântul vizavi de un subiect văzut problematic. Totuși, de multe ori, acest drept de manifestare publică a ideilor este înăbușit de autorități. Surprinzător, vorbim despre țări civilizate, bogate, democratice, precum sunt Australia, Germania, Franța, Țările de Jos, Suedia, Marea Britanie și SUA. 

Sabrina Vacari

Sursa: https://m.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/raport-activistii-de-mediu-sunt-vanati-de-autoritati-in-democratiile-occidentale-ong-urile-cer-sa-fie-protejat-dreptul-la-proteste-2924267

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi