DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.6 C
București
12.5 C
Sibiu
13.5 C
Suceava
9.8 C
Covasna
12.1 C
Piatra Neamț
10.7 C
Braşov
13.8 C
Bistrița
13.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Forest 4.0 – rezultatul unei colaborări de succes dintre oamenii de știință lituanieni și experții suedezi

Recomandate

Defrișările sunt o problemă majoră la nivel global, reprezentând o amenințare semnificativă la resursele naturale, biodiversitate și calitatea vieții. Iar precum un articol publicat anterior pe site prezenta felul în care componenta digitală (mai exact parteneriatul cu Google, combinat cu cele mai actuale sisteme Cloud și Inteligență Artificială) aduce rezultate vizibile în monitorizarea și chiar stoparea tăierilor și transportului ilegal al lemnului în România, de această dată vom aborda subiectul făcând referire la o invenție care a rezultat din colaborarea oamenilor de știință lituanieni cu experți suedezi. Mai exact, vorbim despre Forest 4.0, un model inteligent de prelucrare a datelor forestiere care integrează tehnologiile blockchain, Internet of Things (IoT) și inteligență artificială (AI).

Ce este Forest 4.0?

Forest 4.0 este un sistem conceput pentru a proteja pădurile. Acesta permite monitorizarea în timp real a stării pădurilor, contabilizarea durabilă a resurselor și un model de guvernanță forestieră mai transparent.

„Imaginați-vă să cumpărați o masă și să știți exact din ce pădure și din ce copac provine. Acesta este exact rezultatul modelului propus de gestionare a datelor forestiere”, îl citează msn.com pe Rytis Maskeliūnas, profesor la Universitatea de Tehnologie Kaunas (KTU), care a contribuit la dezvoltarea sistemului.

Conform sursei, la crearea modelului au colaborat cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Kaunas, Universitatea Vytautas Magnus din Lituania și Universitatea Linnaeus din Suedia

Senzorii inteligenți pot detecta bolile arborilor și tăierile ilegale

Sistemul constă din mai multe niveluri, primul axându-se pe obținerea și gestionarea datelor. Adică, nivelul respectiv este responsabil de colectarea informațiilor de la rețelele de senzori wireless, care includ diverse dispozitive IoT care măsoară factori precum seva copacilor, temperatura și umiditatea solului, toate conectate prin transmiterea datelor.

Astfel, după spusele profesorului, angajații din domeniu vor fi scutiți să parcurgă drumul până în pădure și să facă toate aceste proceduri manual.

De asemenea, Forest 4.0 dispune de o soluție de tipul Internet of Things (IoT), cu niște senzori care sunt instalați în copaci, fiind similari căsuțelor pentru păsări. Egidijus Kazanavičius, profesor la Centrul de sisteme informatice în timp real al KTU, cel care s-a ocupat de dezvoltarea hardware-ului, a explicat că dispozitivele respective trimit date către un sistem central, unde sunt analizate cu ajutorul algoritmilor AI din cadrul stratului de analiză a datelor.

Ulterior, rezultatele analizei sunt utilizate la nivelul de monitorizare și evaluare, pentru a examina sănătatea pădurilor, biodiversitatea, sechestrarea carbonului și serviciile ecosistemice.

În aplicațiile practice, cercetătorul explică faptul că, prin colectarea datelor privind condițiile de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea și calitatea aerului de la acești senzori, sistemul IoT poate evalua sănătatea pădurii, monitoriza riscurile de incendiu și oferi protecție împotriva bolilor, dăunătorilor sau activităților ilegale, scrie msn.com

Potrivit lui Rytis Maskeliūnas, un sistem inteligent de monitorizare înseamnă mai mult decât niște senzori, fiind posibilă folosirea camerelor deja instalate în pădure. Fie că vorbim despre impactul insectelor asupra copacilor, boli sau tăieri ilegale, IoT poate detecta nereguli analizând imaginile camerelor. Surprinzător, dar pot fi prezise chiar și schimbările din ecosistemele forestiere, dar și răspândirea speciilor invazive.

În plus, modelul Forest 4.0 asigură gestionarea trasabilității lanțului de aprovizionare, permițând monitorizarea proceselor în toate etapele, de la pădure la fabrica de cherestea sau chiar la produsul final din lemn. Blockchain, o tehnologie descentralizată a registrului digital care asigură transparența și integritatea datelor, este fundamentul acestei funcționalități.

„Tehnologia funcționează fără autoritate și oferă o înregistrare transparentă, sigură și neschimbabilă a tot ceea ce se întâmplă cu pădurea și producția sa, reducând tăierile ilegale și asigurând practici durabile”, adaugă profesorul de la Facultatea de Informatică (IF) din cadrul KTU pentru sursa citată anterior

Provocări în implementare

Deși, după câte am putut observa există extrem de multe beneficii, cercetătorii se confruntă și cu unele provocări în implementarea Forest 4.0. Impedimentele presupun investiții inițiale destul de costisitoare și o abordare inertă a inovării

De asemenea, utilizarea tehnologiei blockchain descentralizate necesită un nivel ridicat de încredere din partea utilizatorilor; cu toate acestea, dezvoltarea cu succes a tehnologiei financiare (Fintech) contribuie la depășirea acestor temeri.

Cu toate acestea, în alte țări, precum ar fi Germania, astfel de soluții au câștigat deja popularitate. Acest lucru demonstrează că Forest 4.0 are potențialul de a deveni un standard global și că Lituania poate servi drept model pentru alte țări în promovarea gestionării responsabile și durabile a pădurilor.

Sursa: https://www.msn.com/en-us/news/technology/managing-forests-with-smart-technologies/ar-AA1uJNLE

h

Sabrina Vacari

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi