DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

-1.6 C
București
-7.1 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
-5.1 C
Covasna
-1 C
Piatra Neamț
-6.5 C
Braşov
-2.1 C
Bistrița
-2.2 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, martie 19, 2025

Garda Forestieră Suceava în 2024: Succese, provocări și un caz uriaș de fraudă cu lemn din Ungaria

Recomandate

Mihai Gasparel, inspector șef la Garda Forestieră Suceava, a prezentat activitatea instituției în 2024, un an marcat de realizări semnificative, dar și de provocări majore.

Reporter: Domnule inspector șef, care au fost cele mai importante realizări ale Gărzii Forestiere Suceava în 2024?

Mihai Gasparel: 2024 a fost un an intens pentru noi. Am reușit să finalizăm majoritatea activităților planificate, în ciuda numărului mare de solicitări și sesizări. O prioritate a fost creșterea suprafeței de păduri. Am aprobat proiecte de împădurire pentru 1093 ha, din care 376 ha au fost deja plantate. Am realizat reîmpăduriri pe 68,59 ha afectate de calamități și am finalizat un proiect de reconstrucție ecologică prin împădurirea a 40 ha de terenuri degradate.

Reporter: Am înțeles că ați avut un rol important în gestionarea proiectelor PNRR.

Mihai Gasparel: Da, am gestionat 525 de înscrieri pe platforma PGI, am verificat 367 de amplasamente și am acceptat 206 ca eligibile. Am aprobat 70 de proiecte (1093 ha), dintre care 29 (376 ha) au fost implementate, iar altele 46 (870 ha) sunt în curs de implementare, cu o finanțare totală de peste 85 de milioane de lei.

Reporter: Un subiect important este combaterea tăierilor ilegale. Ce măsuri ați luat în acest sens?

Mihai Gasparel: Am desfășurat o campanie amplă de identificare a transporturilor cu fotografii neconforme în SUMAL 2.0. Am folosit inteligența artificială pentru a depista avize suspecte, am efectuat 2660 de verificări și am aplicat 1127 de sancțiuni în valoare de peste 2 milioane de lei. Am confiscat și peste 500 mc de materiale lemnoase.

Reporter: Am aflat despre un caz de fraudă uriașă cu lemn din Ungaria. Ne puteți oferi detalii?

Mihai Gasparel: Am descoperit un operator economic care a creat fictiv proveniența pentru peste 13.000 mc de lemn, simulând 279 de achiziții din Ungaria. Pentru a acoperi frauda, a operat fictiv în SUMAL 2.0 scrisori de trăsură CMR cu expeditori din Ungaria. Am colaborat cu Poliția și am aplicat sancțiuni de peste 100.000 de lei, confiscând materialul lemnos în valoare de peste 4 milioane de lei și suspendând accesul operatorului la SUMAL 2.0.

Reporter: Care au fost principalele dificultăți întâmpinate în 2024?

Mihai Gasparel: Ne confruntăm cu un deficit de personal, avem doar 55% din necesarul prevăzut de Codul Silvic. Numărul mare de petiții și birocrația îngreunează activitatea. Lipsa de colaborare cu UAT-urile și complexitatea verificărilor la furnizorii de biomasă sunt alte probleme. Neclaritățile legislative și lipsa cadastrului pentru fondul forestier complică gestionarea pădurilor.

Reporter: Ce obiective aveți pentru 2025?

Mihai Gasparel: Ne propunem să suplimentăm creditele bugetare pentru personal, să majorăm numărul de posturi de specialiști silvici și să asigurăm finanțarea acestora. Sperăm să depășim dificultățile și să îmbunătățim activitatea Gărzii Forestiere Suceava.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi