DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
18.1 C
Sibiu
21.6 C
Suceava
13 C
Covasna
17 C
Piatra Neamț
14.6 C
Braşov
15.1 C
Bistrița
19.9 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Ghimeș-Făget pionierat în colectarea deșeurilor dar și în realizarea containerelor din lemn pentru colectarea deșeurilor.

Recomandate

Comuna Ghimeș-Făget este printre primele comune din țară, unde colectarea poate începe prin implicarea primăriilor, iar colectarea nu se face oricum ci prin amplasarea aparatelor de colectat în construcții realizate din lemn.

Căutând metode inedite pentru folosirea lemnului, adaptate la nevoile actuale ale comunităților, echipa Forestmania a avut plăcuta surpriză să descopere o inițiativă foarte interesantă, în comuna Ghimeș Făget, Județul Bacău. Este vorba despre ideea domnului Primar Oltean Peter-Brazil, cel care a ales să folosească lemnul pentru realizarea containerului în care este amplasat aparatul de colectare a deșeurilor. Am fost curioși să aflăm mai multe detalii, fiind interesați de un viitor, care sa folosească lemnul cât mai eficient. Așadar, am luat legătura chiar cu edilul localității, adresându-i câteva întrebări:

Forestmania: Domnule Primar am văzut lucruri minunate la dumneavoastră în localitate, dar ce ne-a impresionat cel mai mult a fost spațiul pentru SGR din lemn.  

Forestmania: De ce ați ales să utilizați lemn pentru construcția containerului, în care este amplasat aparatul de colectare a deșeurilor? 

Oltean Peter-Brazil: Vă mulțumesc pentru aprecierile aduse și pentru interesul manifestat față de proiectele din localitatea noastră. 

Lemnul este un material natural, regenerabil și durabil, care se integrează armonios în peisajul local. 

Forestmania: Care au fost considerentele și avantajele care v-au determinat să optați pentru lemn, în locul altor materiale pentru acest proiect? 

Oltean Peter-Brazil: Am ales acest material din cel puțin două motive:

  • Lemnul oferă o bună izolație, asigurând protecția echipamentelor din interior;
  • Costurile lemnului sunt cu 50% mai mici decât în cazul altor materiale de construcții (panouri sedwich, cărămidă, etc.)

Forestmania: Cum credeți că utilizarea lemnului pentru container contribuie la integrarea acestuia în peisajul și mediul înconjurător din Ghimeș-Făget? 

Oltean Peter-Brazil: Utilizarea lemnului pentru acest proiect a fost o alegere naturală, având în vedere contextul local. Lemnul se armonizează cu vegetația și arhitectura tradițională din zonă se potrivește perfect cu peisajul natural montan din Ghimeș-Făget, contribuind la menținerea unui aspect rustic și tradițional.

Forestmania: Cum estimați că alegerea lemnului pentru construcția containerului poate influența atitudinea comunității locale și implicarea în activitățile de colectare a deșeurilor? 

Oltean Peter-Brazil: Alegerea lemnului pentru construcția containerului nu este doar o decizie practică, ci și una simbolică. Arată angajamentul nostru față de mediu și tradiție, ceea ce poate inspira comunitatea să fie mai activă în privința protecției mediului și a colectării selective a deșeurilor. 

Forestmania: Veți recomanda și altor edili să folosească lemnul? 

Oltean Peter-Brazil: Cu siguranță, recomand cu căldură utilizarea lemnului și altor edili. Este un material care nu doar că oferă beneficii practice și estetice, dar și promovează un mesaj puternic de sustenabilitate și respect față de natură. Alegerea lemnului poate fi un pas important spre dezvoltarea unor comunități mai ecologice și mai conștiente de impactul asupra mediului.


Forestmania: ASFOR, plecând de la exemplul dumneavoastră, a creat un proiect pe care dorește să-l implementeze la nivel național. Ce spuneți de acest lucru? (https://asfor.ro/2024/08/11/natura-ne-cere-sa-fim-responsabili-si-sa-construim-din-lemn/) 

Oltean Peter-Brazil: Proiectul de utilizare a lemnului pentru construcția containerului destinat aparatului de colectare a deșeurilor are șanse bune de succes, având în vedere mai mulți factori importanți:

  • Alegerea lemnului, un material tradițional și natural, este probabil să fie bine primită de comunitatea locală.
  • Proiectele care promovează sustenabilitatea și protecția mediului sunt din ce în ce mai apreciate, atât la nivel local, cât și național. 

Forestmania: Ce șanse credeți că are un asemenea proiect? 

Oltean Peter-Brazil: Acest proiect, având la bază un material regenerabil, poate atrage atenția și sprijinul unor organizații de mediu sau chiar finanțări pentru extinderea inițiativei (sperăm ca Guvernul României va sprijini prin Ministerul Mediului o asemenea inițiativă).

Îi mulțumim domnului primar Oltean Peter-Brazil pentru interviul acordat. Îl felicităm pentru alegerea făcută de a utiliza și promova lemnul susținând astfel prelucrarea lemnului dar și dezvoltarea unor comunități mai ecologice și mai conștiente de impactul asupra mediului.

Sabrina Vacari

Paul Ghinea

redactie@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi