DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Aproape 4 mc, lemn rar, transportați fără documente de proveniență.

Recomandate

Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au obținut informații cu privire la faptul că pe raza comunei Sucevița, și-a făcut apariția o autoutilitară, despre care se dețineau date că ar fi implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, materialul lemnos ce ajunge să fie comercializat pe raza județului Mureș, la un preț însemnat, în vederea fabricării de instrumente muzicale, fiind dispuse imediat activități specifice.

Acest lemn, evaluat la 40.000 de lei, fusese tăiat ilegal dintr-o pădure din Suceava și era pregătit pentru a fi dus în județul Mureș, unde urma să fie folosit la fabricarea instrumentelor muzicale.

Potrivit informațiilor obținute, autoutilitara încărcată cu lemnul ilegal a fost identificată în parcarea unui complex turistic din localitatea Sucevița. Șoferul autoutilitarei, un bărbat din comuna Hodac, satul Toaca, județul Mureș, nu deținea niciun document care să ateste exploatarea legală a lemnului. Acesta a fost amendat contravențional, iar întreaga cantitate de lemn, de 3,825 m.c., a fost confiscată de autorități și predată în custodie lucrătorilor silvici.

Lemnul de paltin de munte creț este o specie rară și valoroasă, care nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase. Vânzătorii ilegali îl comercializează la un preț supraevaluat.

”În lunile ianuarie și aprilie 2024, aceiași polițiști din cadrul SPR Marginea au confiscat transporturi similare, abordând cu profesionalism un segment infracțional distinct în ceea ce privește activitatea ilicită în spectrul silvic. Provocările permanente în acest domeniu impun o prezență tot mai intensă a polițiștilor și o manieră proactivă de lucru, în sistem integrat, cu reprezentanții celorlate instituții și entități cu atribuții în domeniu dar și o pregătire profesională crescută a polițiștilor”, a comunicat comisarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Este îngrijorător să vedem cum astfel de specii rare de lemn sunt exploatate ilegal pentru profituri personale, fără respectarea legilor și regulamentelor care protejează mediul înconjurător și biodiversitatea.

Este esențial ca autoritățile să continue eforturile de monitorizare și combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, descurajând și sancționând pe cei care nu înțeleg să respecte legea.

Totodată, este important ca fiecare individ să conștientizeze impactul negativ al comercializării fără documente de proveniență a lemnului precum și faptul că odată cu dezvoltarea sistemelor de monitorizare a trasabilității lemnului, SUMAL, astfel de fapte sunt tot mai ușor de depistat și sancționat.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi