DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.2 C
București
11.1 C
Sibiu
7.7 C
Suceava
7.6 C
Covasna
9.1 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.6 C
Bistrița
11.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, martie 27, 2025

Incendii devastatoare în Brazilia: cele mai mari din ultimii 14 ani

Recomandate

Brazilia se confruntă cu o criză gravă cauzată de incendiile de vegetație, cele mai severe înregistrate în ultimele 14 ani. În primele nouă luni ale anului, peste 22 de milioane de hectare de pădure au fost afectate, dintre care jumătate se află în regiunea Amazonului.

Un raport elaborat de o echipă de specialiști de la MapBiomas, format din universități, organizații non-guvernamentale și companii de tehnologie, arată că 2,6% din suprafața țării a fost afectată de aceste incendii. Aceștia au analizat imagini satelitare care confirmă că aproximativ 22,38 milioane de hectare de teren – o suprafață comparabilă cu cea a întregii Românii – au fost devastate. În septembrie 2024, de exemplu, au fost distruse aproximativ 5,5 milioane de hectare, reprezentând o creștere alarmantă de 196% față de aceeași lună a anului precedent.

Conform unuia dintre autori, în mod normal, sezonul uscat din Amazon durează din iunie până în octombrie, dar anul acesta a fost deosebit de sever, ceea ce a amplificat intensitatea incendiilor. Acesta a subliniat faptul că schimbările climatice au un impact semnificativ asupra răspândirii incendiilor. În plus, experții avertizează că unele dintre aceste incendii ar fi putut fi provocate intenționat, cu scopul de a extinde suprafețele agricole.

Regiunea Cerrado, o vastă savană tropicală din estul Braziliei, care adăpostește aproximativ 5% din biodiversitatea mondială, a fost deosebit de afectată, înregistrând o ardere de 4,3 milioane de hectare în septembrie, ceea ce reprezintă o creștere de 158% față de anul precedent. De asemenea, Pantanal, cea mai mare zonă umedă din lume, a văzut o explozie a incendiilor, cu o creștere de 662% în comparație cu septembrie 2023.

Această situație alarmantă subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru protejarea mediului și a biodiversității din Brazilia.

Dumitru Roșca

redacție@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi