DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

Inițiativă legislativă pentru montarea de camere video în fondul forestier

Recomandate

Un proiect legislativ depus la Camera Deputaților prevede obligativitatea supravegherii video a drumurilor forestiere cu sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare, dar şi introducerea unor acţiuni de control în fondul silvic, din partea jandarmeriei, ca urmare a efectuării acestei supravegheri video.

Potrivit profit.ro, proiectul mai prevede și sancţionarea deteriorării, distrugerii sau furtului sistemelor de supraveghere video a drumurilor forestiere.

Inițiatorul susține că propunerea sa legislativă a apărut „din dorinţa de a asigura integritatea fondului forestier, prevenirea tăierilor şi sustragerilor ilegale de material lemnos prin organizarea de măsuri specifice”.

Astfel, dacă în prezent, proprietarii de păduri sunt obligați să asigure paza pădurii împotriva tăierilor ilegale de arbori, conform proiectului, „pentru supravegherea transporturilor de masă lemnoasă şi urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din pădure, proprietarii de păduri sunt obligaţi să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare”. Fondurile pentru achiziţionarea şi montarea sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare vor fi asigurate prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

În același timp, conform unui alt articol din proiect, unităţile de jandarmerie vor participa la monitorizarea supravegherii video a drumurilor forestiere şi execută acţiuni de control a circulaţiei materialelor lemnoase. De asemenea, deteriorarea, distrugerea sau furtul sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare video a drumurilor forestiere vor constitui contravenții silvice și vor fi sancționate cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Contactat de forestmania.ro, inițiatorul proiectului, deputatul Alfred Simonis, a spus că după părerea sa, e nevoie de acest instrument de control.

„Pe fiecare deal, pe fiecare versant, se coboară pe două-trei drumuri. Ei bine, pe acele drumuri e nevoie să avem supraveghere video și un centru de comandă al Jandarmeriei care să centralizeze acele imagini. Pentru că de multe ori pădurarul e mână în mână cu hoții. Nu spun că toți pădurarii sunt hoți, nu spun că se taie așa cum se tăia pe vremuri, dar tot avem tăieri ilegale. Eu vreau ca pe drumurile de acces să avem supraveghere. Nu este un text perfect, el va fi îmbunătățit în comisii și în urma consultărilor cu specialiști, cu societatea civilă”, a declarat Simonis pentru forestmania.ro.

Întrebat dacă a discutat cu cei din Jandarmerie despre proiect, deputatul a spus că nu și că el face legi. „Vă dați seama că nimănui nu-i convine să îi dai ceva de făcut… dar nu cer prin această lege ca Jandarmeria să devină paznicul pădurii. Doar să avem niște puncte-cheie cu imagini de pe camerele de supraveghere și să meargă în control și jandarmii. Acele sisteme de supraveghere pot fi cumpărate și de Romsilva sau de Jandarmerie, nu e o investiție prea mare”, a mai detaliat parlamentarul. Întrebat dacă știe că astfel de sisteme sunt deja prevăzute în PNRR, Alfred Simonis a spus că nu știe.

Proiectul de lege apare într-un moment în care tocmai s-a lansat consultarea pentru elaborarea Noului Cod Silvic și în contextul în care ministrul Mediului anunță regulat că furtul masiv de masa lemnoasă a fost puternic descurajat în ultimii ani inclusiv prin sistemul SUMAL 2.0.

„Eu însumi am fost numit mafiot și am fost legat de hoții de lemne într-o investigație legată de firma socrului meu. Știu că nu mai e cum era pe vremuri, repet, nu toți pădurarii sunt hoți, dar eu vreau mai mult control pe traseele de încărcare, descărcare și vreau o implicare a Jandarmeriei”, a mai punctat Simonis.

Trebuie precizat că Ministerul Mediului va investi în următorii doi ani 272 de milioane de lei pentru creșterea capacității de supraveghere a pădurilor și transporturilor de lemn.

Finanțat prin PNRR, proiectul denumit „Capacitate sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat” prevede realizarea unui sistem național de monitorizare cu ajutorul imaginilor satelitare.

Mai multe detalii despre proiect AICI.

Asociația Forestierilor a transmis că susține orice proiect ce duce la o exploatare forestieră cinstită.

„Încă din 2020, prin documentul programatic „România Verde în 10 pași”, ASFOR a arătat că există o nevoie acută de creare a unui program de investiții în achiziția de echipamente video pentru monitorizarea fondului forestier. O măsură care, alături de celelalte scheme de monitorizare a trasabilității lemnului, cum este SUMAL 2.0, asigură integritatea pădurii și o transparență totală a activității economice.

Montarea de echipamente video pe drumurile forestiere a devenit inițiativă parlamentară. Practic, statul își va asuma acest demers, îl va finanța și îi va pedepsi pe cei care deteriorează camerele video, indiferent de tipul de proprietate a pădurii, de stat sau privată. Salutăm și susținem această inițiativă dedicată protecției pădurii, exploatării cinstite a lemnului și menținerii echilibrate a funcțiilor pădurii: socială, economică și de mediu”, este mesajul Asociației.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi